Bilo da ste entuzijastični kuhar kod kuće ili profesionalac koji traži najbolju opremu za svoju kuhinju, u neposrednoj blizini ispravni noževi također ćete htjeti obratiti pozornost na odabir prave tave. Čelične posude, zahvaljujući svojoj robusnosti i svestranosti, postaju sve popularniji izbor. Ako pitate stručnjaka za preporuke o najboljem materijalu, odgovor će najvjerojatnije biti čelik, ili lijevano željezo. Uronimo u svijet čeličnih posuda i istražimo zašto bi barem jedna trebala biti dio vaše kuhinjske opreme.
Zašto čelična posuda?
Čelik je cijenjen u kuhinji zbog svoje otpornosti i sposobnosti dostizanja visokih temperatura, što je idealno za pripremu savršeno i ravnomjerno pečenih odrezaka, ali i za delikatnu pripremu povrća ili slatkih jela poput palačinki ili fritula. Bez obzira za koju namjenu odaberete čelik, vjerujte da će vas ovaj materijal ugodno iznenaditi, između ostalog, toplinskom vodljivošću, ravnomjernom raspodjelom topline i dimenzijskom stabilnošću.
Izdržljivost:Čelične posude napravljeni su da traju godinama korištenja. Nisu sklone oštećenjima i deformacijama, što znači da zadržavaju svoj oblik i funkcionalnost i pri intenzivnoj uporabi.
Visoke temperature: U ovim posudama možete kuhati na vrlo visokim temperaturama, što je idealno za tehnike kao što je searing (brzo pečenje) mesa, što jamči prekrasnu hrskavu koricu, što npr. na teflonu nije lako postići.
Svestranost: Izvrsne su za pripremu najrazličitijih jela - od odrezaka preko pirjanog povrća do domaćih palačinki ili fritula.
Sigurnost: Za razliku od nekih neprianjajućih tava, čelične tave ne ispuštaju otrovne tvari čak ni kada su izložene visokim temperaturama.
Mogućnost recikliranja: Čelik je jedan od materijala koji se najviše reciklira u svijetu, što ga čini ekološki odgovornim izborom za kuhinjsko posuđe. Korištenje proizvoda od čelika može pomoći u smanjenju otpada i promicanju održivog korištenja resursa.
Nedostaci
Početna priprema: Prije prve uporabe tavu je potrebno pravilno zapeći (postupak koji poboljšava njezina neprianjajuća svojstva).
Njega: Čelične tave zahtijevaju redovito održavanje, uključujući pranje ruku (u slučaju "razvijenog" dovoljno neprijanjajućeg sloja, međutim, brisanje papirnatim ručnikom često je dovoljno), temeljito sušenje i povremeno tretiranje uljem za održavanje optimalne učinkovitosti i neprianjanja.
Težina: Čelične posude mogu biti teže od svojih pandana izrađenih od drugih materijala, što se nekim korisnicima može činiti kao nedostatak.
Najbolje čelične posude prema ocjenama kupaca
Priprema čelične posude prije prve uporabe
Važno je zagrijati čeličnu posudu prije prve uporabe. Ovaj proces stvara zaštitni sloj koji smanjuje prianjanje i povećava otpornost posude. Pečenje uključuje čišćenje tave, premazivanje uljem i zagrijavanje na visokoj temperaturi. Ovo polimerizira ulje i stvara zaštitni sloj. Jednostavno rečeno – što je površina tave postupno crnija, ona će vas nagraditi boljim svojstvima. I to u tolikoj mjeri da svojim neprianjajućim svojstvima daleko nadmašuje tave od drugih materijala s neprianjajućim površinama koje su sklone grebanju.
Video tutorial
Kako zapaliti čeličnu posudu
Prvo tretiranje čelične tave nije znanost, a nagrada za to bit će tava savršeno pripremljena za vaše kulinarsko putovanje!
Kada birate čeličnu tavu, razmislite o veličini i obliku na temelju onoga što najčešće kuhate. Manje tave su odlične za pojedinačne porcije, dok su veće tave odlične za kuhanje za cijelu obitelj. Oblik i dubina tave te visina njezinog ruba utječu na to koliko ćete lako promiješati, okrenuti ili poslužiti određeno jelo. Na primjerza palačinke prikladna je tava s niskim rubom,za odreske također će biti prikladno dno s tipičnom rešetkom.
Željezna posuda s primjesom ugljika, točnije do 2,14%, inače se naziva posuda od ugljičnog čelika. Izdržljiv radni konj izrađen od čistih, prirodnih materijala bez potencijalno štetnih kemikalija koji može podnijeti svaki kuhinjski izazov.
Izrađen je od ugljičnog čelika, koji je legura željeza s malim udjelom ugljika. Ugljični čelik tvrđi je i izdržljiviji od čistog željeza.
Čelične posude mogu biti lakše od lijevanog željeza, što ih čini lakšim za rukovanje.
Brzo reagiraju na promjene temperature, što je pogodno za kuhanje koje zahtijeva potpunu kontrolu nad njima.
Čelične tave zahtijevaju redovito održavanje u obliku nježnog pranja, temeljitog sušenja i povremenog tretiranja uljem kako bi se spriječilo hrđanje i zadržala svojstva neprianjanja.
Željezna posuda koja ima više od 2,14% ugljika u materijalu često će biti malo teža i čvršća od svoje čelične posude. No, ni ona ne razočarava svojom izdržljivošću i stabilnošću, a ovdje se radi o tavi izrađenoj od čisto prirodnih materijala koji ne ispuštaju nikakve štetne tvari u hranu.
Tave od lijevanog željeza izrađene su od legure željeza s više ugljika nego ugljičnog čelika, što im daje karakteristična svojstva.
Oni su teži i robusniji, što može biti prednost za ravnomjernu raspodjelu i zadržavanje temperature, ali ujedno i nedostatak u rukovanju.
Imaju odličan toplinski kapacitet (= dugo zadržavaju toplinu), što je idealno za sporo kuhanje ili prženje.
Naš savjet
Pročitajte također
Lijevano željezo, čelik, nehrđajući čelik: Usporedba velike posude
Pitate li se koji je materijal za tavu pravi za vas? Pronađite odgovore u našem stručnom vodiču.
Odabir između tave od čelika ili lijevanog željeza ovisi o vašim preferencijama i stilu kuhanja. Čelične posude se brže zagrijavaju i lakše su, što može biti prednost za brzo prženje. S druge strane, posude od lijevanog željeza duže zadržavaju toplinu, što je idealno za sporo kuhanje i pečenje.
Mogu li koristiti čeličnu tavu na indukciji?
Da! Čelik je feromagnetski metal pa nema ni najmanjih problema s induktivnim izvorima topline. Međutim, imajte na umu da se općenito ne preporučuje korištenje tzv. booster funkcije, koja može dovesti do pretjeranog pregrijavanja, a potom i gotovo trenutnog zagorevanja hrane.
Je li čelična posuda prikladna za upotrebu na vatri ili u pećnici?
Sam čelik može izdržati otvorenu vatru, roštilj i pećnicu. Ali uvijek je potrebno uzeti u obzir materijal od kojeg je izrađena njegova ručka. Uvijek provjerite ispunjava li model koji odaberete zahtjeve za korištenje u pećnici ili na vatri.
Kako se brinuti za čeličnu posudu?
Čelik će vas nagraditi maksimumom svojih sjajnih svojstava ako mu pružite pravu njegu. Spalite ga prije prve uporabe, perite ga ručno nakon svake uporabe i izbjegavajte korištenje abrazivnih sredstava. Zbog sklonosti hrđanju uvijek ga temeljito osušite i izbjegavajte dugotrajno namakanje zagorenih ostataka hrane. S vremena na vrijeme tavu "masirajte" uljem, čime ćete dobiti djelomični zaštitni hidrofobni sloj.
Koja je razlika između čelične i željezne posude?
Čelik je legura željeza i male količine ugljika. Dodavanjem više ugljika željezu, dobivamo lijevano željezo. Posuda od čistog željeza mekša je i manje izdržljiva u odnosu na one s primjesama ugljika (tj. čelik i lijevano željezo, pa se u potrazi za željeznim posudama najčešće susrećete sa slitinama poput ugljičnog čelika i lijevanog željeza, čija su svojstva, osim neke se razlike (objašnjene gore u članku) podudaraju.