čaše za vino

8 items total

Čaše za vino – kušajte svoje vino uz ugodan doživljaj

Vino se često pije i kuša iz vinske čaše. sposobnost pravilnog procjenjivanja okusa vina jedna je od ključnih odlika dobre čaše za vino, i stoga su čaše za vino obično prozirne, s malim fasetama ili ukrasima. Prije točenja vina u vinsku čašu razmislite o upotrebi dekantera za vino kako biste prozračili svoje vino. Izloženost kisiku pojačava okus vina dopuštajući mu da diše. Dekantiranje također omekšava tanine i možete još više uživati ​​u okusu.

Koja je razlika između čaša za bijelo i crno vino?

U usporedbi s čašama za crno vino, čaše za bijelo vino imaju manje zdjelice i otvore. Stijenke su im također manje zakrivljene, a drške su duže kako bi se izbjegao kontakt s rukom osobe koja pije. Dvije su osnovne vrste čaša za bijelo vino:

  • Čaše za vina s visokim sadržajem kiselina (manje, za vina poput suhih Rieslings, Sauvignon Blanc)
  • Čaše za vina punog tijela (za vina poput Chardonnays)

Čaše za crno vino imaju veću površinu koja vam pomaže da vidite i divite se boji i viskoznosti vina dok se vrti u čaši. Crnom vinu općenito je potrebna prilika da se otvori i dođe u kontakt s više kisika kako bi poboljšalo svoj okus, budući da su čaše za crno vino obično veće i zaobljene. Postoje tri glavne vrste čaša za crno vino:

  • Bordeaux glasses, čaše za vina punog tijela
  • čaše za vina srednjeg tijela
  • Burgundy čaše, čaše za vina laganog tijela

Kako mogu odabrati čašu za vino koja odgovara mojim potrebama?

Prilikom odabira čaše za vino imajte na umu sljedeće čimbenike:

  • Uzmite u obzir oblik tijela čaše

Površina vina koja je izložena zraku ovisi o tome koliko je široko tijelo čaše za vino. Osim toga, utječe na to koliko će vaš nos apsorbirati miris vina. Veće tijelo okruglijeg oblika koje se obično koriste za crna vina omogućuju više zraka u interakciji s vinom, tako da možete cijeniti više okusa. Iako su okusi i mirisi većine bijelih vina blaži, manja čaša pomaže usmjeriti te mekše mirise bliže vašem nosu.

  • Razmotrite postolje

Što je postolje kraće, to je veći rizik da ćete zgrabiti svoju čašu za vino za tijelo ili da će tijelo čaše doći u dodir s vašom rukom. Budući da bijela vina općenito zahtijevaju niže temperature, čaše za bijelo vino obično imaju duža postolja kako bi se izbjeglo zagrijavanje vina dok se drži čaša.

  • Razmislite o rubu

Vino lakše teče na jezik kada je rub finije izrezan i bez oštrina. Kiselost i jačina vina mogu se pojačati rubovima koji su deblji i uvijeniji.

Za one koji traže klasu i savršenstvo , Kulina je fantastičan izbor. Možete birati između niza proizvoda renomiranih brendova poput Eva Solo u različitim stilovima, bojama i veličinama.

A ako ste ljubitelj vina, pobrinite se da imate sav pribor koji vam je potreban da svoje vino otvorite i poslužite na pravi način. Odaberite praktičan, a opet elegantan vadičep a dekanter za vino ili a izlijevač i provjerite našu ponudu stalaka za vina kako bi vaše boce vina bile sigurne i kako biste izbjegli razbijanje.