Tajna dugotrajnosti tava od lijevanog željeza: njega korak po korak

Iako je tava od lijevanog željeza izdržljiva i praktički neuništiva, potrebno joj je malo brige i ljubavi kako bi vam služila dugi niz godina. Ne brinite, to nije znanost. Samo slijedite nekoliko jednostavnih pravila na koja se možete primijeniti potpuno nova tava od lijevanog željeza, pa polako na stotu obljetnicu prabake i uspjeh će biti zajamčen!

Image
Znate li što je začin?
Prva uporaba: Zapaljivanje tave

Začinjavanje je proces u kojem stvara prirodni neljepljivi zaštitni premaz na površini tave. Ovaj premaz osigurava da se hrana ne lijepi i također štiti posudu od korozije.

Pečenje se sastoji od nanošenja tankog sloja ulja na površinu tave, koje se zatim zagrijava na visokoj temperaturi. Ulje se kemijski veže za površinu tave i oblikuje sjajni izdržljivi sloj koji je otporan na vodu i hranu, koji imaju tendenciju da se drže zajedno.

Ovaj proces nije jednokratan događaj; sa svakom uporabom i naknadnim tretmanom poboljšava se premaz i njegova svojstva.

Kako spaliti tavu od lijevanog željeza?

  • Očistite posudu: Operite ga toplom vodom i blagim deterdžentom.
  • Sušenje: Temeljito osušite tavu.
  • Podmazivanje: Nanesite tanak sloj biljnog ulja na dno posude.
  • Pucanje: Tepsiju stavite naopako u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko sat vremena. Ispod posude stavite foliju da skupi ulje koje kaplje. Ali obratite pozornost na ručku - može biti od materijala koji ne pripada u pećnicu (na primjer, drvo). Ali tavu možete zapaliti i na roštilju, vatri ili običnom štednjaku tako da je dobro premažete uljem i zagrijete dok se ne počne dimiti.
  • Hlađenje: Ostaviti da se pleh potpuno ohladi.
  • Završna uljna "masaža": Ohlađenu tepsiju još jednom prebrišite papirnatim ubrusom natopljenim uljem i napravite tanak sloj ulja.
Image
Nakon svake upotrebe:
Rutinska njega
  • Ispiranje: Nakon kuhanja ostavite posudu da se ohladi, a zatim je obrišite papirnatim ručnikom ili isperite toplom vodom. Izbjegavajte korištenje deterdženta osim ako je to apsolutno neophodno i nikada ne perite tavu u perilici posuđa.
  • Čišćenje: Četkom ili plastičnim strugačem uklonite ostatke hrane. Ako je potrebno, možete koristiti i malo krupne soli kao abrazivno sredstvo. Nikada ne ostavljajte tavu da se natopi, inače riskirate neugodno hrđanje.
  • Sušenje: Temeljito osušite tavu. Možete staviti na štednjak na laganu vatru da ispari sva vlaga.
  • Podmazivanje: Nanesite tanak sloj ulja kako biste zaštitili površinu od hrđe.
Image
S vremena na vrijeme:
Dubinsko čišćenje
  • Uklanjanje naslaga: Ako se na tavi stvori debeli sloj zapečene hrane, možete upotrijebiti mješavinu vode i sode bikarbone. Nanesite pastu na problematična područja i nježno umasirajte.
  • Opeklina za održavanje: Nakon dubinskog čišćenja, dobro je ponovno zapaliti tavu kako bi se obnovila zaštitna površina.
Image
Savjeti i trikovi

Često koristite posudu: Što više koristite tavu, površina postaje bolja.

Ne zaboravite ručku: Ako tava ima ručku od lijevanog željeza, brinite o njoj kao o ostatku tave.

Tave od lijevanog željeza

Najbolje tave od lijevanog željeza prema ocjenama kupaca

FAQ
Često postavljana pitanja o njezi lijevanog željeza
Što učiniti ako tava od lijevanog željeza zahrđa?
Ako se pojavi hrđa, nemojte paničariti. Hrđu možete lako ukloniti žičanom četkom ili brusnim papirom. Zatim temeljito operite posudu, osušite je i ponovno zapalite.
Hrana se lijepi za posudu od lijevanog željeza.
Ako se hrana počne lijepiti, možda je potrebno ponovno pečenje. Slijedite korake za pečenje tave.
Tava od lijevanog željeza izgleda dosadno i istrošeno.
Ako tava izgubi sjaj ili izgleda mat, to može biti znak da joj je potrebno više ulja. Nakon svakog čišćenja dodajte tanak sloj ulja.

U zaključku

Briga za tavu od lijevanog željeza nije teška, ali zahtijeva malo pažnje. Ako mu pružite potrebnu njegu, nagradit će vas dugim životom i izvrsnom izvedbom. Tava od lijevanog željeza može postati vaš najbolji kuhinjski pomoćnik koji će vam služiti generacijama. Brinite o njemu s ljubavlju i potrebnom pažnjom i veselite se brojnim izvrsnim kulinarskim iskustvima.

Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
12 razloga zašto ćete voljeti posuđe od lijevanog željeza
Otkrijte sve dobre argumente zašto je lijevano željezo jasan izbor, unatoč većim zahtjevima za njegu u kuhinji.

Praktičan pribor za nježno i praktično pranje posuđa