Daske za rezanje Brabantia

9 items total

Daska za rezanje – jedna od bitnih stvari u kuhinji

Čemu služi daska za rezanje?

Daska za rezanje koja se ponekad naziva i pločom za rezanje, jedan je od osnovnih kuhinjskih dodataka koji se koristi kao sigurna površina za rezanje, sjeckanje ili ustinjavanje hrane. Daska se također koristi za prebacivanje narezane hrane s ploče štednjaka u lonac ili zdjelu, a ponekad i za serviranje grickalica na stol.(molimo pročitajtenaš detaljni vodič za kupovinu ako želite vidjeti u kojih 10 kuhinjskih dodataka vrijedi uložiti).

Koje se vrste materijala koriste za daske za rezanje?

Drvo i plastika najčešći su materijali koji se koriste za izradu dasaka za rezanje. Ponekad možete naići i na staklene daske za rezanje koje se lako čiste, ali nisu sigurne po oštrice vaših noževa.

Previše abrazivna površina može lako otupiti oštricu noža zbog svoje krhke strukture. Mekane, higijenske i neabrazivne osobine potrebne su za dobar materijal daske za rezanje, ali ne bi trebao biti vrlo osjetljiv ili lomljiv.

  • Drvo

Drvene daske za rezanje imaju neke velike prednosti u odnosu na plastične daske. Samoobnavljaju se što ih čini dugotrajnim kuhinjskim dodacima. Osim toga, drvo i puno tvrdo drvo(poput javora ili bagrema) su sitnozrnate, a kapilarno djelovanje tih zrnaca povlači tekućinu prema dolje, hvatajući bakterije—koje se ubijaju dok se daska suši nakon čišćenja. Zbog antiseptičke kvalitete materijala, drvo se također koristi za izradu ploča za šah.

  • Bambus

Bambus - iako je tehnički trava, dijeli mnoge osobine s drvetom, uključujući to da je čvrst, izdržljiv i antimikroban. Daske za rezanje od bambusa imaju prirodna antimikrobna svojstva koja ubijaju bakterije, čak i one koje prodiru po površini, tako da ako vam se sviđa izgled dasaka za rezanje od bambusa, možete im dati priliku.

  • Plastika

Za razliku od drva, plastične daske dopuštaju pranje abrazivnijim sredstvima za čišćenje ili u perilici posuđa bez oštećenja daske ili ispuštanja agensa koji kontaminiraju hranu.

Većina kvalitetnih polietilenskih dasaka visoke gustoće također je sigurna za vaše noževe, iako se plastična daska za rezanje ne bi trebala koristiti s nazubljenim nožem jer može značajno skratiti vijek trajanja proizvoda.

Što treba uzeti u obzir pri odabiru daske za rezanje za kuhinju?

Kada birate daske za rezanje za svoju kuhinju, zapamtite da vam je potrebno više od jedne daske za rezanje. U idealnom slučaju, trebali biste posebnu dasku za rezanje mesa, ribe, kruha i povrća. Prilikom odabira proizvoda uzmite u obzir sljedeće:

  • je li daska za rezanje sigurna za vaše noževe
  • ima li antibakterijska svojstva
  • da li se može prati u perilici posuđa
  • koliko dugo će trajati
  • hoćete li moći koristiti obje strane daske za rezanje
  • ima li stalak / hoćete li je moći okačiti
  • ima li neke posebne značajke koje bi bile korisne (povišeni rubovi, rubovi s ručkama za čvrsto držanje, prorez za odvod)
  • da li je sklopivae

Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia, i Blomus samo su neki od brendova koje imamo u Kulini. Dostupni su u različitim bojama, veličinama i stilovima i sigurno ćete ih moći uskladiti sa stilom svoje kuhinje.

U Kulini također nudimo ploče za šah i tapas.