Nemate roštilj ili razmišljate o kupnji novog? Niste sigurni koji odabrati jer postoji toliko različitih vrsta na tržištu? Pomoći ćemo vam da ga pronađete. Bilo da planirate roštiljati u vrtu, na balkonu, terasi ili kod kuće, pronaći ćete sve što vam je potrebno da vaš roštilj bude uspješan. Zahvaljujući nama, moći ćete bolje roštiljati...
Koji roštilj odabrati?
Odabrati pravi roštilj prije svega znači razmisliti koje gorivo želim ili mogu koristiti, koliki bi roštilj trebao biti, po kojoj cijeni ga želim kupiti i, ako je potrebno, koji način pečenja preferiram.
Postavite si sljedeća pitanja
- Zašto točno želim roštilj? Kupujete li ga za povremeno roštiljanje s obitelji ili želite postati profesionalac? Želite li roštiljati kod kuće ili u vrtu? Potrebno je dobro razmisliti za što je roštilj namijenjen.
- Kolliko često ću ga koristiti? Želite li roštiljati redovito ili samo s vremena na vrijeme? Kada kupujete vaš roštilj vrlo je važno uzeti u obzir količinu hrane koja će biti na njemu. Svakako se ne isplati kupiti roštilj od 1800 eura ako znate da ćete ga koristiti jednom godišnje.
- Koliko ste najviše spremni platiti? Postavite ograničenje na iznos koji želite uložiti u svoj roštilj i odaberite specifične značajke i opremu koju ste spremni platiti više.
- Za koliko ću ljudi obično roštiljati? Važna je i površina za roštiljanje. Ako volite organizirati vrtne zabave za više gostiju, sigurno nećete kupiti isti roštilj kao, primjerice, bračni par koji priprema roštilj samo za sebe.
- Hoće li roštilj biti stalno na jednom mjestu ili ga želim pomijerati? Roštiljate li samo na balkonu ili terasi ili vam je roštilj omiljeni suputnik na putovanjima i izletima? Ako želi biti mobilni, prije svega treba razmišljati o mogućnosti rasklapanja i sklapanja, njegovoj težini, ali istovremeno i o njegovoj izdržljivosti.
Zatim razmislite o sljedećim stvarima
- Preferirate li određenu vrstu goriva? Različita goriva različito koštaju, različito rade itd. Osjećate li se samouvjereno kada rukujete plinom? Volite li romantični osjećaj drvenog ugljena ili preferirate čistije kuhanje bez lebdećeg pepela? Ako razmišljate o električnom roštilju – imate li utičnicu dovoljno blizu?
- Koliko ste iskusni u roštiljanju? Ako roštiljate samo na odmoru, ne isplati se ulagati u vrhunske modele. Razmotrite svoje mogućnosti i kupite roštilj koji možete koristiti i koji ćete koristiti.
- Kako ćete skladištiti roštilj izvan sezone? Ako ga namjeravate ostaviti vani preko zime, mora biti drugačijeg tipa od modela koje treba držati na toplom i suhom.
- Imate li neke posebne želje u vezi izgleda? Ako bi roštilj trebao biti dio kuće ili vrta, stilski mora odgovarati tome.
Osnovne vrste roštilja
Roštilji se prvenstveno klasificiraju prema načinu proizvodnje topline (tj. vrsti "goriva"). Najveći izbor je dostupan pri odabiru vrtnog roštilja kada imate dovoljno prostora. Možete birati između klasičnih roštilja na drveni ugljen, plinskih roštilja i - ako imate vrtni električni priključak - električnih roštilja. S druge strane, manji roštilji idealni su za balkon ili terasu, gdje se klasični roštilji na drveni ugljen ne preporučuju. Električni roštilj je praktičan i može se koristiti kao vrtni ili kuhinjski roštilj.
Električni roštilji
Samo ga uključite u utičnicu i pecite. Na terasi, balkonu i doma. Bez dima i ekološki prihvatljivo.
Roštilji na ugljen
Pravi ugođaj roštiljanja, uz užaren ugljen i jedinstveni okus mesa i ribe koji miriše na dim.
Roštilji na plin
Brzo zagrijavanje, visoka učinkovitost, jednostavnost korištenja i jednostavno čišćenje. Pruža visoku udobnost čak i manje iskusnim korisnicima.
Ložište
Mogućnost roštiljanja i odmora uz vatru. Elegantno ložište za vatru prekrasan je dodatak vrtu koji će čak i hladnije večeri učiniti ugodnijima.
Električni roštilji
Sve što trebate je električna utičnica. Korištenje je brzo i sigurno, a čišćenje jednostavno. Birajte između malih kompaktnih roštilja koji se lako koriste u zatvorenom prostoru i većih modela za veće grupe. Tijekom kuhanja ne stvara se pepeo ili dim, pa pečenje na roštilju može biti zdravije. Električni roštilji imaju i najmanji utjecaj na okoliš. Nedostatak je, međutim, sveukupni užitak pečenja na žaru i nedostatak tipičnog okusa mesa s roštilja.
Prednosti i nedostaci
Roštilji na ugljen
Klasik roštiljanja kojeg se mnogi gurmani ne mogu zasititi. Zagrijava se sporije od električnog ili plinskog roštilja, a priprema hrane i održavanje su najzahtjevniji. Međutim, za mnoge ljude okus je vrijedan dodatnog truda. Možete odabrati i manje modele koje je lako staviti na stol, čak i na najmanji balkon, ili pakirati u auto za piknik.
Prednosti i nedostaci
Roštilji na plin
Vrlo praktična priprema uz brzo i jednostavno zagrijavanje i visoku učinkovitost. Rade na propan-butan plin, koji se može kupiti na gotovo svakoj benzinskoj postaji. Jednostavan za održavanje i čišćenje. Prilikom pečenja na roštilju ne stvaraju se dim ili pepeo, a plinski roštilji često su opremljeni separatorom masti kako bi se spriječilo istjecanje masti.
Prednosti i nedostaci
Ložište
Tražite li efektan ukras za terasu ili vrt koji će postati centralna točka ljetnih večeri u vrtu? Vatrište može biti takvo mjesto. Prekrasno mjesto gdje vatra gori sigurno, a može se koristiti i za pečenje mesa. Remundi ložišta su roštilji koji nude mogućnost sjedenja oko "stola" u čijem središtu gori vatra. S druge strane, ložišta Eva Solo ili Höfats su dizajnerski elementi s otvorenom vatrom, koji se, ovisno o vrsti, mogu koristiti s pločom za roštiljanje ili rešetkom za roštiljanje.
Dodaci za roštiljanje
Roštiljanje je odlična zabava, ali i učenje. Nije dovoljno staviti meso na roštilj i čekati što će se dogoditi. Visokokvalitetni rezultati zahtijevaju vrijeme i pažnju te odgovarajuću opremu. Koje namirnice morate imati prilikom pečenja na roštilju?
Termometar za meso
Kada će biti spremno? Možete provjeriti putem mobilnog telefona. Bežični termometar za meso čini roštiljanje lakim čak i za početnike.
Pregača za roštilj
Nema roštilj majstora bez pregače. Pečenje na roštilju nije čist posao i nikome ne trebaju mrlje od kapanja masnoće ili spaljene košulje, pogotovo ako su u gostima.
Noževi za odrezak
Spreman? Gorite li za jelom? A kako bi sve išlo kao po loju, najbolje je gostima ponuditi pribor za jelo za odreske. Nazubljeni noževi i oštre vilice posebno su dizajnirani za jela s roštilja.