Jeste li znali da osnovu svake kuhinje trebaju činiti tri noža? velika kulinarski na pravilan rad, mala ivica za male poslove i nož s nazubljenom oštricom, majstor u rezanju kruha s koricom ili baguette - nožem za tijesto. Samo s njim ćete moći prodrijeti kroz tvrdu koru bez deformiranja meke kore i uvijek ćete pouzdano dočarati uredne kriške. Savjetovat ćemo vas po kojim parametrima da pronađete takav slastičarski nož koji vam odgovara.
Kvalitetna peciva su hrskava na površini i rahla iznutra. Rezanjem neodgovarajućim nožem dolazi do oštećenja strukture, komadići se mrve, mijenja se oblik i nastaju neuredni rezovi. Nož za tijesto posebno je razvijen kako bi mogao rezati tvrde i meke dijelove sa savršenim rezultatima.
Popularni slastičarski noževi
Nož (ne samo) za pecivo
Majstor je za rezanje kruha ili hrskavih bageta, ali zahvaljujući svojoj nazubljenoj oštrici može savršeno rezati i sočne rajčice, meko voće ili kolače i pite. Ukratko, slastičarski nož je svestran alat koji će vam dobro doći češće nego što mislite.
Oštrica slastičarskog noža mora biti nazubljena. Zahvaljujući zupcima, alat može probiti koru bez drobljenja mekog unutarnjeg dijela. Istina je da su plići zupci pogodni za mekša peciva, dok dublji bolje podnose tvrdu koru.
Trebao bi biti između 20 i 26 cm. Ova duljina omogućuje jednostavno rezanje velikih kruhova, kao i bageta ili drugih manjih vrsta kruha.
Oštrica bi trebala biti prilično tanka, ali u isto vrijeme vrlo jaka. Fleksibilnost je potpuno štetna za slastičarske noževe, jer samo dovoljna čvrstoća osigurava maksimalnu kontrolu nad rezom koji se pravi.
Za izradu noževa za kruh najčešće se koristi nehrđajući čelik koji je dovoljno oštar, a ujedno i otporan na koroziju. Ali ponekad se pojave i noževi od Damask čelika, ali treba imati na umu da su oni zahtjevniji za održavanje, jer su skloniji hrđanju.
Noževi za slastičarstvo imaju srednje široku oštricu koja je obično ravnog oblika s okruglim vrhom. Neki se alati malo sužavaju prema dršci. Neki noževi za slastičarstvo imaju oštricu pomaknutu prema dolje od drške. To je zato da zglobovi ne dođu u dodir s daskom za rezanje prilikom rezanja.
Lakše rukovanje i bolja kontrola prilikom rezanja osigurava ispravnu ravnotežu noža. To možete zaključiti po činjenici da je točka ravnoteže noža (zvana oslonac) mjesto gdje se oštrica susreće s drškom, pa ako stavite prst ispod tog dijela noža, ostat će uravnotežen.
Nož vam mora stati u ruku. Ergonomski oblik ručke jamči sigurnost i smanjuje umor tijekom dugotrajnog rukovanja. Različiti materijali imaju svoje prednosti i nedostatke - drvo je estetsko, ali nakon vremena može pokazivati znakove trošenja, metal je bezvremenski, ali može kliziti kada je mokar, a također je hladan u ruci, a plastične ili kompozitne ručke su izdržljive, pristupačne, ali mogu ne izgleda elegantno.
Ako želite da vaš nož za kruh dugo ostane oštar, s vremena na vrijeme ga malo jednostavno, ali važno njegujte:
- Pranje
Nakon svake uporabe, isperite nož toplom vodom i mekom spužvom. Izbjegavajte agresivna sredstva za čišćenje ili abrazivne spužve te također izbjegavajte pranje u perilici posuđa. Sve ove metode mogu oštetiti nož i ubrzati njegovo trošenje. Osušite nož mekom krpom odmah nakon pranja kako biste spriječili koroziju. - Skladištenje
Slastičarski nož čuvajte u blokovima, stalcima, letvicama ili kutijama ili ladicama s umetkom, ukratko, na mjesto gdje se njegova oštrica ne može oštetiti. Izbjegavajte pohranjivanje noževa labavo u kuhinjskoj ladici. - Mljevenje
Nož za slastičarstvo nije potrebno oštriti tako često kao glatke noževe, jer njegovi zubi duže ostaju oštri. Međutim, redovita uporaba otupljuje svaki alat, čak i najkvalitetniji, pa svoj nož za kruh treba s vremena na vrijeme naoštriti. Za to koristite samo alate namijenjene za oštrenje nazubljenih noževa ili se oslonite na profesionalno oštrenje. - Ispravna uporaba
Koristite nož samo za pecivo. Nikada ga nemojte koristiti za rezanje drugih sastojaka, osobito tvrdih, poput hrskavice, kostiju, bundeva, dinja ili čak smrznute hrane. To bi moglo ozbiljno oštetiti oštricu. Uvijek režite na drvenoj ili plastičnoj dasci za rezanje, drugi materijali otupljuju oštricu.
Kvalitetni proizvodi za pranje posuđa
Najpopularniji proizvođači noževa za kruh
- Čišćenje: Nakon upotrebe nož isperite i odmah osušite. Izbjegavajte pranje u perilici posuđa.
- Skladištenje: Ne odlažite nož u kuhinjsku ladicu, koristite blokove ili trake za noževe.
- Rezanje: Rezanje samo na drvenoj ili plastičnoj dasci za rezanje.
- Brušenje: Zbog nazubljenog ruba, bolje se osloniti na profesionalno brušenje.