odpocet
6 dana
3 sati
48 minut
20 sekunde

Kako odabrati mesarski nož za savršeno rezanje

reznicky nuz

Mesarski nož je beskompromisan alat dizajniran za teške poslove. Njime možete kirurški precizno rezati meso, bez oklijevanja savladati spojeve i lako odvojiti tvrđe dijelove. Ali ne može svaki nož izdržati mesarski test. Kako prepoznati onu pravu?

Mesarski noževi
nuz reznicky
Za koga je prikladan mesarski nož?

Za sve koji često režu veće komade mesa, bilo u profesionalnoj kuhinji ili kod kuće. Mesarski nož kombinacija je snage i preciznosti. Robusna je, čvrsta i savršeno uravnotežena, tako da radi glatko i tijekom najzahtjevnijih aktivnosti.

Zahvaljujući širokoj i dugoj oštrici, možete raditi glatke poteze bez spoticanja i lako odvojiti svinjski but, goveđa rebra ili rezati perad. Težina noža također pomaže u radu, pa umjesto da snažno gurate, samo pustite oštricu da odradi svoj posao.


Popularni mesarski noževi


Materijal oštrice:

Nehrđajući čelik ili ugljični čelik?

nerezovy reznicky nuz
Nehrđajući čelik
  • Otporan na koroziju.
  • Jednostavno održavanje.
  • Nešto mekši od ugljičnog čelika, zahtijeva češće oštrenje.
ocelovy reznicky nuz
Ugljični čelik
  • Dugo ostaje izuzetno oštar.
  • Lakše brušenje.
  • Zahtijeva dosljednu njegu jer je osjetljivija na koroziju.
reznicky nuz wusthof
Ručka: Udobnost i čvrst zahvat

Mesarski nož je snaga i preciznost, tako da drška igra ključnu ulogu i stoga bi trebala:

  • Dobro leži u ruci – Ergonomski oblik smanjuje umor tijekom dugotrajnog rada.
  • Da bude protuklizna – Sigurnost je na prvom mjestu. Materijali kao što su plastika, drvo ili kompozitne smole pružaju sigurno držanje.
  • Imati dovoljnu masut – Ravnoteža noža ključna je za kontrolu kretanja i točnost rezanja.
Mesarski noževi
broušení nožů
3 koraka:
Kako se brinuti za mesarski nož
  1. Pravilno mljevenje – Koristite brus, čelik ili brusilicu s finim diskom. Mesarski noževi trebaju oštru oštricu, inače melju umjesto da režu.
  2. Sigurno skladištenje – Magnetna traka, zaštitna kutija ili poseban blok noža spriječit će otupljivanje i oštećenje oštrice.
  3. Pranje i sušenje – Nema perilice posuđa! Ručno pranje u toploj vodi i temeljito sušenje produžit će vijek trajanja noža.
Kako naoštriti nož
Naš savjet
Pročitajte također
->
sekacky na maso
Sjekači za meso – snaga i preciznost u jednom
 
Tražite još jači alat za rezanje mesa? Savjetovat ćemo vas kako odabrati savršenu sjeckalicu.
nuz reznicky

Najbolji mesarski noževi

Ako tražite stvarno visokokvalitetan mesarski nož, vrijedi odabrati provjerene robne marke kojima vjeruju i profesionalci i zahtjevni domaći kuhari. Wusthof je legendarni njemački proizvođač noževa s više od dva stoljeća tradicije, poznat po preciznosti i vrhunskoj izradi. Blizanci, još jedna njemačka ikona, kombinira tradicionalnu izradu s modernom tehnologijom, čime se njihovi noževi ističu po svojoj izdržljivosti i iznimnoj oštrini. A ako želite nož prepoznatljivog dizajna i ručno kovanog izgleda, Kovani je brend koji će vas inspirirati – svaki njihov nož je original koji spaja funkcionalnost s beskompromisnom estetikom. Uz ove marke možete biti sigurni da će vaši mesarski noževi podnijeti i najzahtjevnije zadatke.
FAQ
Najčešća pitanja
Koja je razlika između mesarskog i običnog kuharskog noža?
Mesarski nož je robusniji, ima širu i jaču oštricu koja može podnijeti velike komade mesa i intenzivnu upotrebu. Kuharski nož je svestraniji, ali nije idealan za jače rezanje.
Koliko često trebam oštriti svoj mesarski nož?
Ovisi o intenzitetu korištenja, no za maksimalnu oštrinu dobro ga je prije svake upotrebe proći preko brusa te ga redovito brusiti na brusu ili profesionalnim šililom.
Mogu li staviti mesarski nož u perilicu posuđa?
Definitivno ne. Agresivno okruženje perilice posuđa i visoke temperature mogu oštetiti oštricu i dršku. Noževe je najbolje oprati ručno toplom vodom i odmah osušiti.
Koji je materijal oštrice najbolji?
Najbolji izbor je nehrđajući čelik s visokim udjelom ugljika, koji kombinira otpornost na koroziju s dugim vijekom trajanja oštrice. Ugljični čelik je izuzetno oštar, ali zahtijeva više pažnje.
Kako pravilno čuvati mesarski nož?
Magnetna traka, drveni blok ili zaštitna kutija idealni su za sprječavanje otupljivanja oštrice i osiguravaju sigurno skladištenje.