odpocet
3 dani
15 sati
32 minut
43 sekunde

Kako se brinuti za kuhinjske noževe


Oštri noževi ne samo da olakšavaju pripremu hrane, već osiguravaju i sigurnost u kuhinji. Stoga vam donosimo korisne savjete kako pravilno njegovati noževe, uključujući pranje, čuvanje, korištenje i, naravno, oštrenje.


Kako se brinuti za noževe: 3 osnovna pravila

  1. pravilno ih operite
  2. pohranite ih na sigurno,
  3. redovito ih brusite.
Image
1. Kako pravilno prati noževe


Nakon upotrebe, nož operite vodom i mekom spužvom s dovoljnom količinom blagog deterdženta. Zatim ga odmah osušite mekom krpom ručnikkako bi se izbjegla korozija.

Noževe uvijek treba prati ručno, a ne u perilici posuđa. Visoke temperature na kojima perilica posuđa radi, kao i otapala koja sadrže tablete za pranje mogu oštetiti i oštricu i dršku. Oštećenje obično ne nastaje iznenada, ali perilica posuđa ubrzava trošenje noževa.

Proizvodi za pranje posuđa


Kvalitetni proizvodi za pranje noževa i posuđa

skladování nožů
2. Gdje sigurno pohraniti noževe
Nikada nemojte držati noževe jedan na drugom u ladici. Upravo se na taj način najčešće oštećuju ili otupljuju. Postoji nekoliko mogućnosti za pravilno skladištenje noževa:
  • Blokovi i stalci za noževelako su dostupni, sigurni i dobro štite oštricu. Međutim, potrebno je uzeti u obzir da će oni zauzimati određeni prostor u kuhinji.
  • Magnetske trake omogućuju brz pristup noževima i štede prostor na kuhinjskom pultu jer se mogu objesiti na zid. Ali noževi nisu zaštićeni od prašine i masnoće koje se mogu pojaviti u kuhinji.
  • Umetci utičnica odn zaštitne futroleprikladno ako imate mjesta samo za noževe u kuhinjskoj ladici s drugim priborom ili ako ih često prenosite. Nedostatak zaštitnih kućišta je dugotrajno uklanjanje noževa iz njih.
Blokovi i stalci za noževe


Najbolji stalci za noževe prema recenzijama kupaca

Image
3. Čime oštriti noževe
Noževe treba redovito oštriti. Idealno svakih jedan do dva tjedna, ovisno o učestalosti i intenzitetu korištenja. Za oštrenje noževa mogu se koristiti različite vrste alata:
  • Čelična ploča - njime se brzo i jednostavno mogu naoštriti sve vrste noževa. U isto vrijeme, međutim, ne oštri jako tupu oštricu i prikladniji je za obično oštrenje nego za stvarno oštrenje noževa.
  • Brus - brzo oštri oštricu i pogodan je i za potpune početnike. Oštri nož manje precizno od brusa.
  • Brus - omogućuje vrlo precizno fokusiranje. Pogodan je za oštrenje svih vrsta noževa i ima dug vijek trajanja. Oštrenje brusnim kamenom zahtijeva određenu vještinu i oduzima više vremena.
Čelici i brusne ploče


Najbolji oštrači noževa i oštrila prema recenzijama kupaca


Kako pravilno koristiti nož

Ispravna uporaba noževa apsolutno je ključna za njihovu dugovječnost. Rezanje treba vršiti samo na prikladnim površinama, poput drveta ili plastike daska za rezanje. Oni samo minimalno oštećuju oštricu.

U isto vrijeme, zapamtite da širok raspon sirovina može oštetiti ili otupiti oštricu. To su, primjerice, citrusi ili druge kisele namirnice čija kiselina može oštetiti površinu noža. Nož se mora isprati odmah nakon rezanja.

Međutim, smrznuta hrana, ljuske oraha ili kosti također su rizični. Nakon rezanja tako zahtjevnih sastojaka, nož temeljito očistite, a zatim ga naoštrite. Ipak, još je bolje koristiti prikladnije alate, kao što su noževi.


Redovito održavanje noževa

Redovito provjeravajte da li su oštrice istrošene i oštećene. Mala oštećenja se mogu popraviti brušenjem, značajne nedostatke je vrlo teško popraviti, a često se i ne mogu popraviti.

brouseni

Kada profesionalno naoštriti nož?

Redovito profesionalno oštrenje značajno produljuje vijek trajanja noževa. Uvijek mu pristupite u sljedećim slučajevima:
  • Ako je nož jako tup i obično kućno oštrenje više ne vraća njegovu oštrinu.
  • Ako je oštrica vidno oštećena.
  • Nož se normalnim oštrenjem ne može ravnomjerno naoštriti po cijeloj dužini oštrice.
  • Najmanje jednom godišnje čak i ako nož ne pokazuje nijedno od gore navedenih stanja.
FAQ
Vi najčešće pitate
Koje su najčešće greške u brizi o noževima?
Pranje u perilici posuđa, nepravilno i kasno oštrenje, rezanje na neprikladnim površinama, slobodno odlaganje noževa u kuhinjsku ladicu.
Koliko često oštriti noževe?
Idealno svaki tjedan ili dva, ovisno o učestalosti korištenja. Jednom godišnje pa profesionalno.
Mogu li prati noževe u perilici posuđa?
Ne preporučuje se jer perilica posuđa može oštetiti i oštricu i dršku noževa.
Koji je najbolji način čuvanja noževa?
Blokovi za noževe, stalci, magnetske trake ili umetci za kuhinjske ladice ili zaštitne kutije.
Koja je vrsta daske za rezanje prikladna za rezanje?
Najbolje su drvene ili plastične daska za rezanje, koji manje otupljuju oštrice noža.
Kada je prikladno profesionalno oštriti noževe?
Ako su noževi znatno istrošeni ili oštećeni, preporučljivo je dati ih profesionalno naoštriti.
Kada je vrijeme za zamjenu oštrica?
Ako su vaši noževi toliko oštećeni da se više ne mogu naoštriti, vrijeme je da potražite nove.