Nakon upotrebe, nož operite vodom i mekom spužvom s dovoljnom količinom blagog deterdženta. Zatim ga odmah osušite mekom krpom ručnikkako bi se izbjegla korozija.
Noževe uvijek treba prati ručno, a ne u perilici posuđa. Visoke temperature na kojima perilica posuđa radi, kao i otapala koja sadrže tablete za pranje mogu oštetiti i oštricu i dršku. Oštećenje obično ne nastaje iznenada, ali perilica posuđa ubrzava trošenje noževa.
Oštri noževi ne samo da olakšavaju pripremu hrane, već osiguravaju i sigurnost u kuhinji. Stoga vam donosimo korisne savjete kako pravilno njegovati noževe, uključujući pranje, čuvanje, korištenje i, naravno, oštrenje.
Kako se brinuti za noževe: 3 osnovna pravila
- pravilno ih operite
- pohranite ih na sigurno,
- redovito ih brusite.

Kvalitetni proizvodi za pranje noževa i posuđa

- Blokovi i stalci za noževelako su dostupni, sigurni i dobro štite oštricu. Međutim, potrebno je uzeti u obzir da će oni zauzimati određeni prostor u kuhinji.
- Magnetske trake omogućuju brz pristup noževima i štede prostor na kuhinjskom pultu jer se mogu objesiti na zid. Ali noževi nisu zaštićeni od prašine i masnoće koje se mogu pojaviti u kuhinji.
- Umetci utičnica odn zaštitne futroleprikladno ako imate mjesta samo za noževe u kuhinjskoj ladici s drugim priborom ili ako ih često prenosite. Nedostatak zaštitnih kućišta je dugotrajno uklanjanje noževa iz njih.
Najbolji stalci za noževe prema recenzijama kupaca

- Čelična ploča - njime se brzo i jednostavno mogu naoštriti sve vrste noževa. U isto vrijeme, međutim, ne oštri jako tupu oštricu i prikladniji je za obično oštrenje nego za stvarno oštrenje noževa.
- Brus - brzo oštri oštricu i pogodan je i za potpune početnike. Oštri nož manje precizno od brusa.
- Brus - omogućuje vrlo precizno fokusiranje. Pogodan je za oštrenje svih vrsta noževa i ima dug vijek trajanja. Oštrenje brusnim kamenom zahtijeva određenu vještinu i oduzima više vremena.
Najbolji oštrači noževa i oštrila prema recenzijama kupaca
Kako pravilno koristiti nož
Ispravna uporaba noževa apsolutno je ključna za njihovu dugovječnost. Rezanje treba vršiti samo na prikladnim površinama, poput drveta ili plastike daska za rezanje. Oni samo minimalno oštećuju oštricu.
U isto vrijeme, zapamtite da širok raspon sirovina može oštetiti ili otupiti oštricu. To su, primjerice, citrusi ili druge kisele namirnice čija kiselina može oštetiti površinu noža. Nož se mora isprati odmah nakon rezanja.
Redovito održavanje noževa
Redovito provjeravajte da li su oštrice istrošene i oštećene. Mala oštećenja se mogu popraviti brušenjem, značajne nedostatke je vrlo teško popraviti, a često se i ne mogu popraviti.

Kada profesionalno naoštriti nož?
Redovito profesionalno oštrenje značajno produljuje vijek trajanja noževa. Uvijek mu pristupite u sljedećim slučajevima:- Ako je nož jako tup i obično kućno oštrenje više ne vraća njegovu oštrinu.
- Ako je oštrica vidno oštećena.
- Nož se normalnim oštrenjem ne može ravnomjerno naoštriti po cijeloj dužini oštrice.
- Najmanje jednom godišnje čak i ako nož ne pokazuje nijedno od gore navedenih stanja.