- Sječivo: izrađen je od visokokvalitetnog čelika koji osigurava otpornost na habanje i koroziju.
- Oštrina: precizno naoštrena oštrica koja može zadržati svoju oštrinu dugo vremena.
- Ručka: ima ergonomski oblik koji jamči sigurnost i udobnost čak i tijekom dugotrajnog rezanja. Obično je izrađen od visokokvalitetnih materijala, najčešće od drva ili također od metala ili kompozita.
- Balansiranje: Savršeno uravnotežena oštrica i drška jamče jednostavno rukovanje i kontrolu nad alatom.
Kvalitetni noževi u kuhinji se zaista isplate. Dulje ostaju oštri i rezanje s njima je mnogo ugodnije. Savjetovat ćemo vas u koje noževe uložiti i gdje možete uštedjeti.
Kvalitetni setovi noževa
Zašto se isplati uložiti u kvalitetan nož?
Noževi su osnovni alat u svakoj kuhinji pa njihova kvaliteta bitno utječe na učinkovitost i užitak kuhanja. Ulaganje u kvalitetne noževe na prvi se pogled može činiti velikim, ali dugoročno gledano, to ne znači samo bolje iskustvo pri pripremi hrane, već i financijsku uštedu. Kvalitetni noževi imaju niz prednosti:
Dugi vijek trajanja
Kvalitetni noževi izrađeni su od prvoklasnih materijala koji jamče visoku otpornost na habanje, koroziju i oštećenja. Njihova precizna obrada također osigurava da će noževi ostati oštri dugi niz godina (uz pravilno rukovanje i osnovno održavanje).
Učinkovitost
Oštar nož bitno olakšava i ubrzava rad u kuhinji. Jednostavno, rezanje s njim je lakše, točnije i, ne manje važno, zabavnije. Osim toga, promišljeni ergonomski dizajn kvalitetnih alata osigurava savršeno pristajanje u ruci.
Sigurnost
Rad s oštrim nožem mnogo je sigurniji nego s tupim. Oštar nož nema tendenciju da klizi po površini sirovina, a za rezanje je potrebna mnogo manja sila. Osim toga, zahvaljujući svojoj stabilnosti i pravilnoj ravnoteži, kvalitetni noževi pružaju bolju kontrolu nad rezanjem. Udobnost
Iza stvaranja visokokvalitetnog noža stoji dobro promišljen i testiran razvoj koji jamči da su oštrica i drška dizajnirane na takav način da nož osigurava udobnost čak i tijekom dugotrajnih ili zahtjevnih zadataka. Ovo će posebno cijeniti profesionalni kuhari, ali će olakšati posao i onima kod kuće.
Održavanje
Kvalitetni noževi zahtijevaju puno rjeđe mljevenje. Materijali koji se koriste u njihovoj izradi, poput damaska ili ugljičnog čelika, vrlo su otporni na habanje, a istovremeno zahtijevaju manje brige i opreza od, primjerice, nehrđajućeg čelika ili keramike. Dugoročno gledano, ulaganje u kvalitetne noževe stoga je učinkovito jer nema potrebe trošiti novac na često profesionalno oštrenje i nema potrebe često mijenjati alat.
Dizajn
Na kraju, ali ne i najmanje važno, kvalitetni noževi ističu se svojim iznimnim dizajnom koji u kuhinju unosi eleganciju i povećava užitak pripreme hrane.
Koje su marke noževa među najboljima?
Najprodavaniji među Wüsthof noževima
Još jedan renomirani njemački brend iz Solingena je Zwilling. Potonji je poznat po tome što koristi posebne mješavine različitih vrsta čelika za izradu noževa, što osigurava optimalnu čvrstoću alata i samim tim oštrinu, ali i visoku otpornost na koroziju. Naravno, udobne ručke osiguravaju sigurnu i udobnu upotrebu.
Najprodavaniji među Zwilling noževima
Miyabi je japanski brend koji kombinira tradicionalno japansko umijeće s modernom tehnologijom. Miyabi noževi izrađeni su od Damask čelika, što im daje ne samo izuzetnu oštrinu i visoku izdržljivost, već i prekrasan izgled. Japanski noževi idealni su za precizno rezanje.
Najprodavaniji među Miyabi noževima
Gdje štedjeti, a gdje ne
Istina je da nam proračun ne dopušta uvijek da odmah kupimo cijeli set kvalitetnih noževa. Dakle, ako morate odlučiti na kojim noževima uštedjeti, savjetovat ćemo vas kako to učiniti.
Noževi na kojima možete uštedjeti:
Rubljenje i guljenje:Obično se rjeđe koriste u kuhinji pa nije potrebno ulagati u najskuplje modele.
Noževi za tijesto:rezanje tijesta ne troši previše nož, pa će i inače kvalitetan alat dugo ostati u svom izvornom stanju i pružiti točno onakvu uslugu kakvu od njega očekujete.
Noževi na kojima se ne štedi:
Kuharski nož:je ključni alat koji najčešće uzimate u ruke prilikom pripreme hrane. Ako u kuhinji trebate imati samo jedan kvalitetan nož, onda bi to trebao biti ovaj.
Nož za sushi (kiritsuke, yanagiba, itd.):kada pripremate sushi, oštrina noža je apsolutno bitna i ne možete bez savršeno naoštrenog alata.