1. Čišćenje
- Nož uvijek perite ručno. Visoke temperature i otapala koja se koriste pri pranju u perilici posuđa ubrzavaju njegovo trošenje.
- Za pranje koristite blagi deterdžent i meku spužvu, gruba spužva i agresivno sredstvo mogu oštetiti površinu oštrice i drške.
- Nakon što odmah temeljito operete nož suha, čime se sprječava korozija.
2. Brušenje
- Uz svakodnevnu upotrebu, preporučljivo je oštriti nož barem jednom svaka dva tjedna. Ako nož koristite samo rijetko, onda možete oštriti rjeđe. Jednom godišnje te kad god se na oštrici pokažu deformacije ili oštećenja, nož treba povjeriti u ruke profesionalaca.
- Koristite samo dobre kvalitete za oštrenjebrusna kola ili vodeno kamenje - savršeni su za santoku noževe.
- Kako biste zajamčili optimalnu oštrinu, održavajte kut od 15-20 stupnjeva prilikom brušenja.