Jeste li to dobro znali? naoštren nož može uštedjeti do 50% vremena pri pripremi hrane? I ne samo to - rad s oštrim nožem je sigurniji jer se smanjuje rizik od klizanja oštrice. Održavanje noža u savršenom stanju nije znanost. Samo trebate znati kada i kako koristiti čelik za oštrenje, brus ili brusni kamen. Pogledajmo pobliže ove alate!


Čelik za oštrenje je ključ za dugotrajno održavanje vašeg noža u savršenom stanju. To nije alat za oštrenje, već alat za brzo održavanje - pomaže ispraviti mikroskopske nepravilnosti koje nastaju na oštrici tijekom svakodnevne upotrebe noža. Redovita uporaba čelika za oštrenje osigurat će da vaš nož dugo ostane u izvornom stanju.
Kako ga pravilno koristiti?
- Stanite čvrsto, držite čelik okomito i naslonite njegov vrh na radnu površinu.
- Postavite nož pod kutom od 15-20 stupnjeva i povucite ga po čeliku za oštrenje glatkim potezima - od pete do vrha.
- Ponovite iste pokrete s druge strane oštrice.
Na što treba obratiti pozornost pri odabiru?
- Materijal
Čelično oštrilo izvrsno je za svakodnevno oštrenje i odgovara većini kuhinjskih noževa. Dijamantni čelik za oštrenje je učinkovitiji i pogodniji za noževe izrađene od tvrđeg čelika, dok je keramički čelik za oštrenje nježniji i idealan za fino podešavanje oštrice bez uklanjanja nepotrebnog materijala. - Duljina
U idealnom slučaju, trebao bi biti duži od najvećeg noža u vašoj kuhinji.
Kvalitetni čelici
Brusni kamen vs. brus

Brusni kamen je idealan izbor za one koji žele postići istinski preciznu oštricu. Potrebno je malo vježbe, ali nagrada je precizno naoštrena oštrica koja se može usporediti s profesionalnim oštrenjem.
Kako pravilno samljeti?
- Ako koristite kamenac, prvo ga namočite nekoliko minuta.
- Stavite ga na stabilnu površinu, držeći nož pod kutom od 15-20 stupnjeva.
- Glatkim potezima povucite oštricu po kamenu, naizmjenično sa svake strane.
- Na kraju upotrijebite finiji kamen za završno glačanje.
Što tražiti pri odabiru brusnog kamena?
- Grubost
Mala granulacija (200–600) popravlja oštećene rubove, srednja (800–1500) je za redovito oštrenje, a visoka (3000+) je za završno oštrenje. - Materijal
Vodeno kamenje tradicionalno je i idealno za precizno ručno brušenje jer omogućuje postupne prijelaze između različitih stupnjeva zrnatosti. Posebno su prikladni za japanske noževe ili sve noževe od tvrđeg čelika kod kojih je važno održati finu oštricu. Dijamantno kamenje iznimno je izdržljivo i učinkovito, što ga čini izvrsnim izborom za brzo oštrenje tvrđih čelika i noževa koji zahtijevaju intenzivnije održavanje.

Ne usuđujete li se raditi s brusom, ne očajavajte – za lakše i brže vraćanje oštrine poslužit će vam i kvalitetno šiljilo, ručno ili električno.
Kako pravilno samljeti?
- Umetnite nož u utor za vodilicu pod ispravnim kutom.
- Polako ga provucite kroz šiljilo nekoliko puta, bez nepotrebnog pritiska.
- Ako šiljilo ima više zrna, počnite s najgrubljim i završite s finijim.
Koju vrstu šiljila odabrati?
Prilikom odabira šiljila važno je razmisliti hoćete li se odlučiti za ručni ili električni model. Ručni mlinovi su kompaktni, jednostavni za korištenje i omogućuju veću kontrolu nad mljevenjem. Električni su brži i idealni za one koji žele oštriti noževe bez puno napora. Za obične kuhinjske noževe prikladno je kvalitetno ručno oštrilo, dok bi za one koji često oštre veliki broj noževa bolji izbor moglo biti električno oštrilo.
- Dvostupanjski
Kombinira grube i fine abrazive za optimalne rezultate. - Materijal diska
Oštrila od karbida su vrlo učinkovita i prikladna za brzo obnavljanje oštrice običnih kuhinjskih noževa, dok su keramička oštrila finija i idealna za završno oštrenje ili održavanje oštrine noževa veće tvrdoće čelika.
Popularno kamenje za mljevenje

- Previše pritiska: Dovoljan je lagani dodir, pretjerana sila može oštetiti oštricu noža i smanjiti učinkovitost oštrenja. To se odnosi i na čelik za oštrenje, gdje preveliki pritisak može saviti ili čak iskriviti osjetljivi rub, i na brusno kamenje, gdje može dovesti do neravnomjernog oštrenja ili pretjeranog uklanjanja materijala s oštrice.
- Pogrešan kut: Svaki alat zahtijeva drugačiji pristup. Važno je održavati dosljedan kut između 15-20 stupnjeva s čelikom za oštrenje kako bi se oštrica ravnomjerno ispravila i ne bi se oštetila. Isti kut se odnosi na oštrila i brusove, ali glatkoća pokreta je ovdje ključna - ako promijenite kut tijekom oštrenja, rub neće biti ujednačen i može doći do neravnomjernog trošenja oštrice.
- Neredovito održavanje: Noževima je potrebna redovita njega, inače će njihove oštrice brzo propasti i izgubiti svoju učinkovitost. Svakodnevno oštrenje oštrice čelikom za oštrenje pomaže u održavanju noža u dobrom stanju, no svako malo potrebno je temeljitije oštrenje brusom ili brusnim kamenom. Ako dugo ne oštrite svoje noževe, oni mogu postati toliko tupi da će njihovo obnavljanje biti teže i dugotrajnije.
Najbolji čelici za oštrenje, oštrila i brusni kamen na tržištu
