odpocet
6 dana
14 sati
51 minut
17 sekunde

Kako odabrati kratki nož: opsežan vodič

krátký nůž

Kada treba oguliti jabuku, nasjeckati začinsko bilje ili precizno izrezati meso, duga oštrica kuharskog noža predstavlja veći teret. Tu na scenu stupa kratki nož – univerzalni pomoćnik koji ne smije nedostajati ni u jednoj kuhinji. Ali kako odabrati onu pravu? Pogledajmo pobliže ove neopjevane heroje.

Univerzalni noževi

Koje vrste kratkih noževa odabrati
univerzální nůž
  • Duljina oštrice između 10-15 cm
  • Manja verzija kuharskog noža.
  • Izvrstan za rezanje voća, povrća i manjih komada mesa.
okrajovaci nuz
  • Duljina oštrice između 7-10 cm.
  • Mali, oštar nož s uskom oštricom.
  • Idealan za fino rezanje povrća, ali i mesa.
loupací nůž
  • Duljina oštrice između 6-9 cm.
  • Kratki nož s blago zakrivljenom oštricom.
  • Prikladno za guljenje voća ili povrća i druge detaljne radove uključujući dekoracije.
špikovací nůž
  • Duljina oštrice između 7-10 cm.
  • Mali i praktičan nož.
  • Dizajniran za mariniranje mesa, ali i za guljenje, detaljno rezanje i rezbarenje.
shotoh
  • Duljina oštrice između 12-15 cm.
  • Japanski kratki nož s vrlo oštrom oštricom.
  • Koristi se za precizan rad s povrćem i delikatnim mesom.

Najpopularniji kratki noževi prema ocjenama naših kupaca


Materijal oštrice
 
kratky nerezovy nuz
kratky ocelovy nuz
kratky damaskovy nuz
keramický nůž
 
Nehrđajući čelik
Ugljični čelik
Damask čelik
Keramika
Prednosti
Otporan je na koroziju, jednostavan za održavanje i dugo ostaje oštar.
Izuzetno oštra i laka za oštrenje.
Kombinira tvrdoću, fleksibilnost i, zahvaljujući svojoj slojevitoj konstrukciji, vizualno je atraktivan.
Lagan, izuzetno oštar i otporan na koroziju.
Specifičnosti
Nikada neće dostići oštrinu karbonskog ili Damask čelika.
Zahtijeva redovitu njegu kako bi se spriječilo hrđanje.
Potrebno ga je dobro njegovati kako ne bi počeo korodirati.
Zahtijeva profesionalno oštrenje, a također je vrlo krhak, stoga sklon oštećenjima.

Kvalitetni noževi za povrće


univerzalni noze
Koji kratki nož izabrati?
Imajte na umu da nož prije svega mora stati u vašu ruku. Odaberite duljinu na temelju toga što ćete s njim najčešće raditi. Koristite li kratki nož prvenstveno za povrće i voće, bolje će vam odgovarati kraća oštrica do 7 cm. Ako ga koristite za rezanje mesa, optimalniji će vam biti dulji nož od 7-12 cm.

  • Za normalnu svakodnevnu upotrebu (ako ne želite posjedovati cijeli arsenal noževa): Univerzalni nož 12–15 cm s oštricom od nehrđajućeg čelika i ergonomskom ručkom.
  • Za precizan rad: Šiljasti ili nož za guljenje s tankom oštricom.
  • Za ljubitelje azijske kuhinje: Shotoh s preciznom oštricom.
  • Za ljubitelje tradicionalnih materijala: Nož s drvenom drškom i oštricom od karbonskog čelika.
  • Za sve koji cijene stil i kvalitetu: Damask nož s jedinstvenim uzorkom i iznimnim svojstvima rezanja.
Oštrenje noževa

Popularni noževi za guljenje


shotoh nuz
Kako se brinuti za kratke noževe
  • Pranje ruku
    Noževima jednostavno nije mjesto u perilici posuđa. Isperite nož vodom i blagim deterdžentom i odmah osušite.
  • Redovito mljevenje
    Čak i kratka oštrica brzo će se otupiti, stoga je redovito oštrite brusnim kamenom i s vremena na vrijeme naoštrite na brusu ili to prepustite profesionalcima.
  • Pravilno skladištenje
    Idealno je čuvati noževe na magnetskoj traci, u bloku, u ladici s posebnim umetkom ili u zaštitnim kutijama. Da im se oštrice ne oštete.
Japanski noževi

Japanski kratki noževi


Naš savjet
Pročitajte također
->
délky nožů
Kako odabrati pravu duljinu noža
Jeste li znali da je pravilna duljina noža presudna za učinkovitost u pripremi hrane? Savjetovat ćemo vas koji je nož pravi za vas.
špikovací nůž
Ručka: udobnost je ključna

Prije nego što počnete birati materijal drške, zapamtite da nož prije svega mora stati u vašu ruku. Tek tada će rezanje biti učinkovito i ugodno.

  • Drvena drška – Lijepa je i ugodna na dodir, ali zahtijeva njegu i s vremenom pokazuje znakove patine.
  • Ručka od plastike ili kompozita – Otporan je na vlagu i jednostavan za održavanje. Međutim, nije baš stilski.
  • Ručka od nehrđajućeg čelika – Elegantan je, bezvremenski i higijenski. Međutim, hladan je na dodir i može skliznuti.
Univerzalni noževi

Najpopularniji univerzalni noževi prema ocjenama naših kupaca


Najbolji kratki noževi na tržištu

Ako tražite zaista kvalitetan kratki nož, odaberite ove provjerene marke:

Dellinger – Brend poznat po svojim preciznim Damask noževima iznimno oštrih oštrica i luksuznog dizajna.
Wusthof – Njemačka kvaliteta s dugom tradicijom, njihovi kratki noževi ističu se izdržljivošću i ergonomijom.
Victorinox – Švicarski brend nudi praktične i pristupačne noževe dugog vijeka trajanja i univerzalne namjene.
okrajovaci nuz
FAQ
Najčešća pitanja
Koja je razlika između noža za guljenje i noža za guljenje?
Nož za guljenje često ima zakrivljenu oštricu za jednostavno guljenje, dok je nož za guljenje ravniji i pogodniji za precizno rezanje.
Mogu li naoštriti kratki nož čelikom za oštrenje?
Da, ali za savršeno oštrenje preporučujemo kamen za oštrenje, koji bolje održava oštrinu kratke oštrice.
Jesu li keramički noževi bolji od čeličnih?
Keramički noževi su izuzetno oštri i lagani, ali su krhki i mogu se lako slomiti ako padnu.
Koliko dugo nož iz Damaska ostaje oštar?
Zahvaljujući slojevitoj konstrukciji, noževi iz Damaska ostaju oštri dulje od običnih čeličnih noževa, no svejedno ih je potrebno redovito oštriti.
Koji je kratki nož najbolji za svakodnevnu upotrebu?
Univerzalni nož s oštricom od 12-15 cm idealan je za većinu zadataka u kuhinji.