Jeste li znali da je pravilna duljina noža, odnosno oštrice, apsolutno ključna za učinkovitost i udobnost pri pripremi hrane? Svaki je nož prikladan za nešto drugo. Savjetovat ćemo vas kako se snaći u noževima različitih duljina i kako odabrati pravi.
- Kako vam stoji u ruci?
Sada govorimo o kuharski nož, jer je odabir prave duljine bitan u njegovom slučaju. Imamo jednostavan savjet za vas: idealan nož za vas trebao bi imati oštricu otprilike iste duljine kao udaljenost od vašeg lakta do zapešća (upotrijebite metar ako naručujete online). Zapamtite da je duljina navedena za noževe uvijek duljina oštrice, a ne cijelog noža. Stoga je vrlo moguće da ćete u svom kućanstvu trebati dva kuharska noža – jedan za nju i jedan za njega. Znamo puno više o kuharskim noževima, pročitajte ga. - Što ćete rezati?
Ako ne znate, odaberite srednju veličinu univerzalni nož. Bit će svestran pomagač. Inače, osnovna oprema svake kuhinje trebala bi se sastojati od srednjeg kuharskog noža, kratkog noža za povrće i dugog noža za kruh. - Gdje režeš?
Ovo su jednostavne brojke - za duži nož treba vam dobardaska za rezanje i prostor, dok vam manji i srednji noževi omogućuju rad bilo gdje. - Jeste li ljubitelji sushija, ribe, sira?
Tada ne možete bez nekoliko specijaliziranih noževa različitih duljina. - Kakvu brigu mu pružate?
Različite duljine oštrice mogu zahtijevati drugu održavanje i brušenje. Na primjer, duge nazubljene noževe za kruh teže je naoštriti od kratkih noževa za povrće. Odaberite duljinu noža koju možete lako održavati oštrom i čistom. Čitajte o pravilno održavanje noževa više.
Kratki noževi
Kratki noževi, s oštricom do 10 cm, dizajnirani su za precizan i detaljan rad. Zahvaljujući svojoj maloj veličini i lakoći, pružaju izvrsnu kontrolu prilikom rezanja, rubova, guljenja ili ukrašavanja. Tipični primjeri kratkih noževa:
Noževi za guljenje
Idealne su za guljenje ili rezanje malog voća i povrća. Zahvaljujući kratkoj i oštroj oštrici, nudi preciznost i jednostavnu kontrolu.
Rubni noževi
Imaju tanku, oštru oštricu, ponekad jedinstvenog oblika ili nazubljenih rubova koji omogućuju precizne rezove. Pogodan je i za ukrašavanje.
Najbolji noževi za rubove i guljenje
Noževi srednje dužine
Noževi srednje duljine, s duljinom oštrice između 10 i 20 cm, mogu imati nekoliko oblika, a svaki od njih nalazi svoju jedinstvenu primjenu u kuhinji. Tipični primjeri srednjih noževa:
Kuhanje ili santoku
Ovo su svestrani alati prikladni za razne kuhinjske zadatke kao što je rezanje mesa, povrća, voća itd. Oni nude uravnoteženu kombinaciju kontrole i snage. Toliko su svestrani da će ih cijeniti i početnici i profesionalci, stoga ne bi trebali nedostajati ni u jednoj kuhinji. pročitajte kako odabrati kuharski nož.
Noževi za sir
Noževi za sir imaju specifičnu oštricu koja je često opremljena perforacijama kako se ostaci sira ne bi lijepili za nju i rezanje je glatko. Noževi s nazubljenom oštricom idealni su za tvrđe sireve kao što je cheddar, dok su ravne oštrice bolje za meke sireve kod kojih je važna preciznost rezanja.
Noževi za otkoštavanje
Namijenjeni su za odstranjivanje kostiju od mesa i ribe. Ove operacije zahtijevaju preciznost i kontrolu, stoga imaju usku, fleksibilnu i oštru oštricu koja omogućuje lako manevriranje oko kostiju i tetiva. pročitajte kako odabrati pravi nož za meso.
Najpopularniji noževi srednje duljine prema ocjenama kupaca
Dugi noževi
Dugi noževi, s oštricom dužom od 20 cm, nude široku reznu površinu, pa su pogodni za rezanje velikih komada hrane. Tipični primjeri dugih noževa:
Noževi za tijesto
Neophodan su alat koji ne smije nedostajati ni u jednoj kuhinji. Imaju dugačku, robusnu oštricu s jasnim nazubljenjima koja mogu prodrijeti kroz žilavu koru kruha ili drugih pekarskih proizvoda, a da pritom ne izazovu mrvljenje ili na drugi način poremete strukturu.
Noževi za filete
Specijalizirani su alati za precizno porcioniranje ribe i drugih vrsta mesa. Imaju dugu, tanku i fleksibilnu oštricu koja im omogućuje glatko klizanje po kostima i koži.
Noževi za tijesto
Ovi noževi dizajnirani su za jednostavno rezanje i posluživanje kolača ili slastica. Imaju dugu, tanku i često nazubljenu oštricu koja omogućuje čiste i ravnomjerne rezove bez oštećenja strukture kolača.
Najprodavaniji dugi noževi
- Točnost, kontrola, pogodan za detaljan rad.
- Ograničena uporaba za preradu većih sirovina.
- Svestranost, pogodna za korištenje za većinu zadataka.
- Nije idealno za vrlo detaljan rad.
- Učinkovitost pri rezanju velikih količina hrane.
- Teže rukovanje u delikatnom radu.