odpocet
6 dana
10 sati
18 minut
27 sekunde

Recept za najbolje palačinke

Želite li palačinke naših kuhara imati nadohvat ruke? Parada kuhara? Nije ni čudo! Oni su univerzalni as u rukavu - izvrstan doručak i brzi desert kada vaši gosti žude za nečim slatkim (ili gladni posjetitelj). Bilo da ih punite voćem, čokoladom, svježim sirom ili bilo čim što vam se nađe u hladnjaku, s ovim receptom nećete pogriješiti.

Sastojci
  • 125 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 300 ml mlijeka
  • četvrtina žličice soli
  • maslac za prženje

crepes
Postupak
  1. U misija Pomiješajte brašno, sol i eventualno šećer. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom.
  2. Tekuće sastojke postepeno dodavati u brašno i umutiti. pjenjačomdok se ne formira glatko tijesto bez grudica. Idealno tijesto trebalo bi imati konzistenciju sličnu gustoj pavlaci.
  3. Tijesto pokrijte i ostavite u hladnjaku barem 15-30 minuta, a možete i preko noći ili duže, trajat će do 24 sata.
  4. Zagrijte tavu na jaku vatru. Nakon što položite dlan oko 5 cm iznad tave i ona isijava toplinu, vrijeme je za prvu palačinku.
  5. U tavu dodajte žličicu maslaca i smanjite vatru na srednju.
  6. Lagano premijesite tijesto i kutlačom uliti u tepsiju. Odmah nagnite posudu s jedne strane na drugu kako biste tijesto ravnomjerno rasporedili po dnu. Ako je tijesto dovoljno rijetko, lako će se razliti.
  7. Nakon što se gornji dio palačinke osuši i mjehurići koji su se stvorili u njoj popucaju, vrijeme je da je okrenete. S laganom tavom to je lako učiniti okretanjem, ali ako pržite u teškoj posudi od lijevanog željeza ili čelična posuda, bolje je pokupiti palačinku s dna i okrenuti je perajom.
  8. Pustite da palačinka porumeni s druge strane i izvadite je iz tave. Ako su na tavi ostali zagoreni komadići tijesta, obrišite ih papirnatim ubrusom, dodajte malo maslaca i ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
  9. Gotove palačinke odmah namažite nadjevom ili složite na lim i držite na toplom - u malo zagrijanoj pećnici (60–70 °C) ili na toploj ringli. Ako su tople nadjev će se bolje razmazati i naravno bit će boljeg okusa.
  10. Gotove palačinke možete zamotati u rolice, saviti u trokute ili od njih napraviti tortu za palačinke.


Najbolje tave za palačinke prema recenzijama kupaca

recept na palacinky
Savjeti i trikovi
Kako napraviti ukusne palačinke
  • Ako ste sigurni da ćete palačinke puniti slatkim nadjevom, onda možete dodati jednu žlicu šećera. No, imajte na umu da će takvo tijesto brže porumenjeti, ali će i lakše zagorjeti.
  • Ako ćete raditi palačinke sa slanim nadjevom, možete ih pripremiti sa posoljenim maslacem ili možete dodati prstohvat u tijesto. sol više ili u to možete umiješati začinsko bilje.
  • Palačinke se mogu pripremati i na masti ili ulju odn tave koje se ne lijepe potpuno bez masti. Ali zapamtite da im maslac daje onaj pravi okus "francuske palačinke".
  • Koristite pročišćeni maslac jer ne gori kao obični maslac.
  • Kažu da prva palačinka nikada neće biti uspješna, zagorit će ili se potrgati kad se okrene. To je često uzrokovano nedovoljno vrućom tavom. To se može izbjeći ako se prvi put prži s malo više masnoće. Ali tada će palačinka biti premasna pa nije baš idealna. Zato nemojte od prve palačinke raditi bore, ali ako se druga potrga i ne možete je okrenuti, onda je vjerojatno problem u gustoći tijesta, pa ga pokušajte spasiti dodavanjem jajeta.
  • Ako volite posebno tanke palačinke, dodajte malo više mlijeka u tijesto nego što recept zahtijeva.
  • Ako ste napravili više palačinki nego što ćete potrošiti, stavite ih na ploča, ostavite ih da se ohlade, poklopite i čuvajte u hladnjaku. Tamo će trajati do 3 dana. Također je moguće zamrznuti gotove palačinke.


Sve što vam je potrebno za pripremu palačinki

Video tutorial
Kako pripremiti palačinke
Postanite majstor u pravljenju palačinki koje će obožavati svi koji ih kušaju.

Naš savjet
Pročitajte također
->
jak vybrat panev
Kako odabrati pravu tavu (ne samo za palačinke)
Odabir prave tave temelj je za savršene palačinke - reći ćemo vam kako!
FAQ
Najčešća pitanja
Zašto se moje palačinke trgaju ili lijepe za tavu?
Ako se palačinke trgaju, tijesto je možda prerijetko – pokušajte dodati još malo brašna. Ako se lijepi za tavu, problem može biti u tome što tava nije dovoljno vruća ili nema dovoljno masnoće. Koristite kvalitetnu neprianjajuću tavu koju prije svake palačinke lagano namažite maslacem ili uljem.
Koji je najbolji recept za palačinke bez mlijeka?
Mlijeko se lako može zamijeniti biljnim alternativama (npr. zobeno, bademovo ili sojino mlijeko). Ili možete koristiti samo vodu - palačinke će biti laganije, ali i dalje ukusne. Dovoljno je pomiješati 200 g glatkog brašna, 2 jaja, 300 ml vode, prstohvat soli i žlicu ulja.
Kako pravilno okrenuti palačinke da se ne raspadnu?
Nakon što tijesto ulijete u posudu, pričekajte da se rubovi počnu odvajati i da površina više ne bude tekuća. Zatim upotrijebite široku lopaticu i brzo i glatko okrenite palačinku. Ako se usudite, možete ga čak pokušati baciti – dovoljan je samo oštar, ali nježan pokret zapešća!
Koliko dugo trebate ostaviti tijesto za palačinke prije prženja?
Idealno najmanje 15-30 minuta. Odmaranje će omogućiti brašnu da upije tekućinu i tijesto će imati bolju konzistenciju. Ako ste u žurbi, možete pržiti odmah, ali ako imate vremena, ostavite tijesto u hladnjaku sat vremena ili preko noći - rezultat će biti mekše palačinke.
Kako palačinke napraviti rahle?
Ključ za pahuljaste palačinke je dodavanje sredstva za dizanje, poput praška za pecivo ili sode bikarbone. Još jedan trik je da tijesto malo odstoji (barem 15 minuta) i ne premijesite tijesto tijekom prženja – što ga manje miksate, bit će rahlije.