Najbolje tave na tržištu: lijevano željezo, čelik ili nehrđajući čelik?

Uvod: U kuhinji ne možete bez dobre tave

Dobra tava neophodan je alat u svakoj dobro opremljenoj kuhinji. To je svestrani pomoćnik koji može ispeći sočan odrezak, zakuhati ukusan umak ili čak ispeći hrskavi kruh. Bilo da ste iskusni kuhar ili tek počinjete, prava posuda može unaprijediti vaše kulinarske kreacije i učiniti vaše vrijeme u kuhinji ugodnijim.

Ali s toliko mogućnosti, od klasični lijevano željezo nakon elegantan nehrđajući čelik, odabir prave tave može biti izazovan. Zato smo ovdje da vas provedemo kroz svijet tava i usporedimo tri popularna materijala: lijevano željezo, ugljični čelik i nehrđajućeg čelika. Svaki od ovih materijala ima prednosti i nedostatke koji ih čine prikladnima za različite stilove kuhanja i vaše preferencije.

U ovom ćete vodiču naučiti:

  • za koji način kuhanja su ove tave najbolje?
  • savjete za održavanje kako bi vaša posuda trajala što je duže moguće

Jasno nam je da već znate da vas najbolje tave su od čelika, lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika. Zato smo za vas jasno usporedili ova tri materijala kako biste mogli odabrati pravu tavu za svoju specifičnu kuhinju i jedinstven stil kuhanja.

Osnovna usporedba - brzi pregled
 
Nazev
Nazev
Nazev
Održavanje topline
Izvrsno
Dobro
srednje
Neprianjanje (nakon redovitog pečenja)
Dobro
Izvrsno
Nisko - ne pali
Težina
Teška
srednje
Lagan
Izdržljivost
Izvrsno
Izvrsno
Dobro
Reaktivnost s kiselom hranom (bez premaza)
visoko
visoko
Nijedan
Lakoća čišćenja
srednje
srednje
Izvrsno
Cijena
Niska
srednje
visoko
Image
I. Tave od lijevanog željeza: svestrane i izdržljive

Tave od lijevanog željeza dokazani su prvaci kulinarskog svijeta, cijenjene zbog svoje svestranosti, izvrsnog zadržavanja topline i nenadmašne izdržljivosti. Ove čvrste tave stoljećima se koriste u kuhinjama i to s dobrim razlogom.

Tave od lijevanog željeza


Prednosti i nedostaci tava od lijevanog željeza

Prednosti

  • Svestranost: Lijevano željezo može podnijeti sve, od pečenja sočnog odreska do pečenja slastica ili peciva. Zahvaljujući mogućnosti slobodnog kretanja od štednjaka do pećnice (ako je ručka odgovarajuća), nezamjenjiv je alat za širok izbor jela.
  • Održavanje topline: Malo se materijala može mjeriti sa sposobnošću lijevanog željeza da upija i, iznad svega, zadržava toplinu. To znači ravnomjerno zagrijavanje, idealno za npr. pečenje mesa ili postizanje hrskave korice na domaćem kruhu.
  • Pristupačnost: Tave od lijevanog željeza su iznenađujuće pristupačne, posebno kada uzmete u obzir njihovu dugovječnost. Odlična su investicija čak i za kućne kuhare s ograničenim proračunom.
  • Izdržljivost: Uz pravilnu njegu, vaša tava od lijevanog željeza trajat će generacijama. Gotovo je neuništiv, otporan na deformacije i grebanje te može izdržati slučajne padove.

Nedostaci

  • hrđa: Lijevano željezo je sklono hrđanju ako nije pravilno tretirano u početku i redovito "pečeno". Ovo zahtijeva malo više održavanja nego drugi materijali.
  • Težina: Lijevano željezo je neosporno teško. To može biti nedostatak, posebno kada rukujete većim tavama.
  • Reakcije s kiselom hranom: Kiseli sastojci poput rajčice ili octa mogu reagirati s lijevanim željezom i izazvati metalni okus u hrani. Međutim, to ne vrijedi ako je tava od lijevanog željeza opremljena unutarnjim slojem emajla koji sprječava reaktivnost
Image
Lijevano željezo je idealno za vas ako:
  • Ti si početnik: Lijevano željezo je odlična polazna točka za nove kuhare zbog svoje pristupačnosti i svestranosti.
  • Ljubavni odresci: Izvrsna sposobnost lijevanog željeza da zadrži toplinu čini ga idealnim izborom za savršeno prženje mesa i stvaranje potrebne korice za odrezak.
  • Volite i sporo kuhanje: Lijevano željezo odličan je izbor za sporo kuhana jela poput gulaša ili gulaša.
  • Tražim pomoćnika u pekarstvu: Od kukuruznog kruha do kolačića, lijevano željezo iznenađujuće briljira u pečenju zahvaljujući svojim svojstvima.
Image
Održavanje posuda od lijevanog željeza:
  • Začin: Prije upotrebe nove posude od lijevanog željeza potrebno ju je spaliti. To uključuje premazivanje tave tankim slojem ulja i zagrijavanje dok se ulje ne počne dimiti. Ovaj proces stvara prirodnu neprianjajuću površinu i štiti tavu od hrđe. Također preporučujemo redovito pečenje za "održavanje" kako bi tava zadržala svoja izvrsna svojstva, koja se također poboljšavaju sa svakom upotrebom.
  • Čišćenje: Izbjegavajte korištenje agresivnih sapuna ili oštrih spužvi koje mogu oštetiti zaštitni sloj ulja. Umjesto toga, posudu od lijevanog željeza čistite samo vrućom vodom i mekom četkom ili spužvom. Ako je potrebno, upotrijebite malu količinu blagog deterdženta za suđe, ali uvijek temeljito isperite i osušite tavu. Nakon pranja nanesite ulje po potrebi. Nikada ne perite posudu od lijevanog željeza u perilici posuđa!
Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Zaboravite trendove, lijevano željezo je zauvijek: Vodič kroz tave od lijevanog željeza
Kako se snaći u širokoj ponudi tava od lijevanog željeza i odabrati onu pravu?


Najbolje tave od lijevanog željeza prema ocjenama naših kupaca


Tave od lijevanog željeza oni su bezvremenski kuhinjski pribor koji se doslovno može prenositi s koljena na koljeno. Uz pravilnu njegu i povremeno spaljivanje tava od lijevanog željeza može postati vaš najpouzdaniji i svestrani pomoćnik u kuhinji.

Image
II. Čelična posuda: najsvestranija posuda u kuhinji

Ugljični čelik nudi atraktivan kompromis između robusnosti lijevanog željeza i modernog izgleda nehrđajućeg čelika. Kombinirajući neka od najboljih svojstava oba materijala, vi čelične posude stječu sve veću popularnost kako među domaćim kuharima tako i među profesionalcima.

Čelične posude

Prednosti i nedostaci čeličnih posuda

Prednosti

  • Glatka neljepljiva površina: Ugljični čelik s vremenom razvija prirodno glatku površinu koja se ne lijepi, čak glatku od lijevanog željeza. To omogućuje stvarno kuhanje bez lijepljenja s manje ulja.
  • Manja težina: U usporedbi s tavama od lijevanog željeza, posude od ugljičnog čelika znatno su lakše, što ih čini lakšim za rukovanje, osobito u većim veličinama. Ovo će posebno cijeniti oni koji imaju ograničenu snagu ruku ili preferiraju lakša jela.
  • Brza reakcija na promjenu temperature: Ugljični čelik brzo se zagrijava i hladi, što vam daje bolju kontrolu nad temperaturom kuhanja i sprječava neželjene opekline. Ovaj odgovor je idealan za jela koja zahtijevaju precizne postavke temperature.
  • Značajke koje se poboljšavaju korištenjem: Poput lijevanog željeza, ugljični čelik dobiva prirodnu patinu prilikom pečenja. Ova patina ne samo da stalno poboljšava prirodna neprianjajuća svojstva tave, već joj daje i jedinstven karakter koji priča priču o vašem kulinarskom iskustvu.

Nedostaci

  • Zahtijeva spaljivanje: Kao i lijevano željezo, ugljični čelik zahtijeva početno pečenje, koje je dobro ponavljati s vremena na vrijeme kako bi se zadržala njegova svojstva i zaštitio od hrđe. To može značiti više održavanja nego što neki žele.
  • Reaktivnost s kiselom hranom: Poput lijevanog željeza, ugljični čelik može reagirati s kiselim sastojcima, što može utjecati na okus hrane. To je nešto što morate imati na umu ako često kuhate s kiselim sastojcima poput rajčice ili octa.
  • Manje dostupno i s višom cijenom: Iako dobiva na popularnosti, ugljični čelik možda nije tako široko dostupan kao lijevano željezo ili nehrđajući čelik, a platit ćete ga malo više od lijevanog željeza.
Image
Čelična posuda će vam se svidjeti ako:
  • Tražite li nešto između: Ugljični čelik predstavlja dobru alternativu između sposobnosti lijevanog željeza da dobro drži toplinu i brzog toplinskog odziva nehrđajućeg čelika. To je svestran izbor koji se nosi sa širokim rasponom kulinarskih zadataka.
  • Tražite pomoćnika za prženje i pirjanje: Prirodno neljepljiva površina, nešto manja težina i brzo zagrijavanje ugljičnog čelika čine ga idealnim partnerom za pržene krumpiriće i druga jela koja zahtijevaju visoke temperature i brzo bacanje.
  • Pripremate hranu koja lako zagori: Ako tražite tavu koja vam neće bacati štapiće pod noge kada pripremate jaja ili ribu, dobro pečeni ugljični čelik može biti dobar izbor. Njegova prirodna svojstva neprijanjanja također su idealna za osjetljivu hranu.
Image
Kako se brinuti za čeličnu posudu?
  • Pucanje: Početno začinjavanje ugljičnog čelika slično je onome za lijevano željezo. Premažite tavu uljem i zagrijte dok se ne zadimi da se stvori zaštitni sloj. Ponovite pečenje prema potrebi kako biste zadržali neprianjajuća svojstva i spriječili hrđanje.
  • Čišćenje: Izbjegavajte agresivna sredstva za čišćenje i grube spužve. Obično je dovoljno nježno pranje vrućom vodom i mekom četkom ili spužvom. Nakon pranja, temeljito osušite tavu kako biste spriječili hrđanje. Ugljični čelik također ne perite u perilici posuđa.

Najbolje čelične posude prema ocjenama naših kupaca

Tave od ugljičnog čelika nude jedinstvenu kombinaciju prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom svakoj kuhinji. Ako tražite lakšu alternativu lijevanom željezu, ugljični čelik bi mogao biti pravi izbor.

Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Čelične posude – potpuni vodič za odabir
Savjeti o tome kako odabrati pravu iz široke ponude čeličnih tava na temelju vaših kuharskih potreba
Image
III. Posude od nehrđajućeg čelika: Jednostavno održavanje, elegancija i velika svestranost

Posude od nehrđajućeg čelika oni su utjelovljenje modernog kuhinjskog posuđa, cijenjeni zbog svog elegantnog izgleda, jednostavnog održavanja i svestranosti. Za razliku od lijevanog željeza i ugljičnog čelika, nehrđajući čelik je nereaktivan, što ga čini pravim izborom za sve koji često kuhaju s kiselim sastojcima.

Posude od nehrđajućeg čelika

Prednosti i nedostaci posuda od nehrđajućeg čelika:

Prednosti

  • Nereaktivno: Nehrđajući čelik ne reagira s kiselom hranom poput rajčice ili octa, što jamči da će vaša hrana zadržati svoj čisti okus bez metalnog zaostatka.
  • Jednostavno čišćenje: Posude od nehrđajućeg čelika uglavnom su prikladne za pranje u perilici posuđa, što nedvojbeno olakšava čišćenje. Također su manje sklone diskoloraciji, pa zadržavaju svoj sjaj i nakon višekratne uporabe.
  • Brzo zagrijavanje i hlađenje: Nehrđajući čelik brzo zagrijava i hladi, dajući vam preciznu kontrolu nad temperaturom kuhanja i sprječavajući prekuhavanje ili zagorijevanje.
  • Svestranost: Posude od nehrđajućeg čelika obavljaju širok raspon zadataka kuhanja, od prženja mesa do pirjanja povrća i kuhanja umaka.

Nedostaci

  • Prianjanje na površinu: Za razliku od dobro spaljenog lijevanog željeza ili ugljičnog čelika, nehrđajući čelik nema prirodno neprianjajuću površinu. To znači da se hrana može zalijepiti za tavu ako tava nije prethodno dobro zagrijana ili ako se ne koristi dovoljno masnoće.
  • Zahtijeva pažnju prilikom kuhanja: Zbog brzog zagrijavanja i hlađenja, nehrđajući čelik zahtijeva više pažnje pri kuhanju kako bi se izbjeglo zagorijevanje ili lijepljenje hrane. To može biti nedostatak za one koji preferiraju manje zahtjevno kuhanje.
  • Cijena: Tave od nehrđajućeg čelika obično su skuplje od tava od lijevanog željeza ili ugljičnog čelika, osobito onih izrađenih od kvalitetnijih materijala i bolje izrade. Međutim, za one koji cijene njihovu izdržljivost, prekrasan izgled i malo održavanja, oni mogu biti vrijedna investicija.
Image
Posuda od nehrđajućeg čelika bit će idealna za:
  • Kuhanje s kiselom hranom: Ako često kuhate s kiselim sastojcima, nehrđajući čelik je najbolji izbor za izbjegavanje neželjenih reakcija. To uključuje jela s rajčicama, citrusima ili octom.
  • Priprema umaka: Nehrđajući čelik idealan je za kuhanje delikatnih umaka bez brige o utjecaju na okus.
  • Fini proteini: Uz pravu tehniku, nehrđajući čelik može biti izvrsna površina za kuhanje osjetljivih bjelančevina kao što su riba ili jaja. Prethodno zagrijavanje tave i upotreba malo ulja ili maslaca može spriječiti lijepljenje.
  • Iskusni kuhari: Nehrđajući čelik zahtijeva više pažnje pri kuhanju. Odličan je izbor za iskusne kuhare koji znaju kontrolirati temperaturu i spriječiti lijepljenje.
Image
Održavanje i korištenje posuda od nehrđajućeg čelika
  • Čišćenje: Nehrđajući čelik se lako čisti. Većina tava može se prati u perilici posuđa, ali ručno pranje vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa također će biti učinkovito. Izbjegavajte korištenje grubih spužvi koje mogu izgrebati površinu.
  • Prevencija štipanja: Kako biste spriječili lijepljenje hrane, provjerite jeste li dovoljno zagrijali tavu prije dodavanja ulja ili maslaca. Koristite srednju temperaturu za većinu zadataka kuhanja i izbjegavajte prenatrpanost posude. Ako se hrana zalijepi, prelijte je malo tekućine da olabavi.

Najbolje posude od nehrđajućeg čelika prema ocjenama naših kupaca

Posude od nehrđajućeg čelika svestran su i nezahtjevan izbor za svaku kuhinju. Njihova jednostavnost održavanja i mogućnost brzog zagrijavanja čine ih omiljenim alatom mnogih kuhara. Iako mogu zahtijevati više pažnje pri kuhanju, rezultati su obično vrijedni toga.

Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Sve što ste htjeli znati o posudama od nehrđajućeg čelika
Zavirite u sjajni svijet tava od nehrđajućeg čelika uz naš stručni vodič.

IV. Kako odabrati pravu tavu za svoje potrebe

Uz bolje razumijevanje tava od lijevanog željeza, čelika i nehrđajućeg čelika, sažmimo njihove prednosti i nedostatke i razmislimo kako odabrati pravu tavu za sebe.

Image
3 pitanja za razmišljanje:
  1. Kako i što najčešće kuhate?
    Ako često pečete meso ili volite sporo kuhana jela, lijevano željezo bit će vaš najbolji prijatelj. Za pomfrit i prženje, ugljični čelik može biti dobar izbor. A ako su vam specijalitet rajčice ili neki drugi kiseliji umaci, posegnite za tavom od nehrđajućeg čelika.
  2. Koliki je vaš proračun?
    Tave od lijevanog željeza općenito su cjenovno najpovoljnije, zatim slijede ugljični čelik, a zatim nehrđajući čelik. Razmislite koliko ste spremni uložiti u svoje posuđe.
  3. Koju razinu održavanja ste voljni posvetiti tavi?
    Lijevano željezo i ugljični čelik zahtijevaju redovito pečenje kako bi održali svojstva neprijanjanja i spriječili hrđanje. Ako preferirate manje zahtjevnu opciju, nehrđajući čelik će biti prikladniji.
Image
Prilagođene preporuke:
  • Za početnike: Započnite sa svestranom i pristupačnom tavom od lijevanog željeza. To je sjajan način da naučite osnove pečenja i brige za posuđe dok uživate u brojnim prednostima koje nudi.
  • Za ljubitelje hrskave korice: Ako volite savršeno zapečen odrezak ili hrskavu kožu na vašoj piletini, tava od lijevanog željeza vaš je alat.
  • Za ljubitelje prženja i prženja: Lakši ugljični čelik olakšava bacanje i okretanje sastojaka.
    Za majstore umaka: Nehrđajući čelik je idealan pomoćnik za stvaranje ukusnih umaka bez straha od neželjenih reakcija.
  • Za one koji preferiraju nisko održavanje: Ako više volite jednostavno čišćenje i ručno pranje posuđa vam je noćna mora, posuda od nehrđajućeg čelika će vam dobro poslužiti.


Ne zaboravite da ne postoji jednoznačan odgovor kada je riječ o odabiru prave tave. Sve ovisi o vašim individualnim potrebama i preferencijama. Uzmite u obzir sve čimbenike koje smo spomenuli u članku i nemojte se bojati eksperimentirati s različitim materijalima, kako biste pronašli pravu tavu za svoj jedinstveni stil kuhanja.
Kompletan asortiman tava

Praktičan pribor za tave

V. Zaključak: čeka vas prava tava

Svijet tava raznolik je koliko i jela koja u njima pripremate. Za što god se odlučite bezvremenska tradicija lijevanog željeza, lakši dodir ugljični čelik, ili moderna pogodnost nehrđajućeg čelika, vaš izbor u konačnici ovisi o vašem osobnom stilu kuhanja, preferencijama i budžetu.

Image

Svaki materijal nudi jedinstven skup prednosti i nedostataka. Lijevano željezo može se pohvaliti izvrsnim zadržavanjem topline i dostupnošću, ali zahtijeva pečenje i njegu kako bi se spriječilo hrđanje. Ugljični čelik pruža lakšu alternativu s glatkijom završnom obradom, ali je također potrebno kaljenje i reagira s kiselom hranom. Nehrđajući čelik nudi jednostavno održavanje i nereaktivnu površinu, ali možda nije tako prirodno neprianjajući, a također je i skuplji.

Razmotrite svoje individualne potrebe, eksperimentirajte s različitim materijalima i investirajte u kvalitetnu tavu koja će postati vaš pouzdani suputnik u kuhinji dugi niz godina. Bilo da pečete sočan odrezak, pripremate ukusno prženje ili polako krčkate nježan umak, prava tava poboljšat će vaše iskustvo kuhanja i unijeti radost u svaki obrok.