Bakrene posude oni nisu samo kuhinjski pribor; simbol su luksuza, elegancije i vrhunske kulinarske opreme. Oni su poput luksuznih sportskih automobila: izgledaju sjajno, brzi su, precizni i da, također su skupi. One su Ferrari među kuhinjama – impresioniraju, izazivaju poštovanje, a svatko tko ih vidi pita se kako bi bilo posjedovati jedan takav komad.
U isto vrijeme, bakreno posuđe je popularna stavka na listama za vjenčanje. Želite razmaziti mladenku? Poklonite joj prekrasan bakreni komad za kuhinju! Dođite i zajedno s nama zakoračite u svijet bakra i saznajte bi li ova predstava našla mjesto i u vašem domu.
Kako je sve počelo?
Iz povijesti bakrenog posuđa
Bakar je bio prvi metal koji su ljudi obrađivali - njegov odnos s ljudima star je gotovo koliko i poljoprivreda. Iako su prvi bakreni predmeti bili više ukrasni, naši su preci ubrzo shvatili da bakar ima i praktičnu primjenu. Bakar je stoljećima bio materijal kraljeva i plemstva – i danas zadržava pečat luksuza.
U francuskim kuhinjama, koje se često smatraju mekom gastronomske umjetnosti, bakreno posuđe i dalje je uobičajeni standard, a nije ni čudo da ćete upravo u Francuskoj pronaći najbolje komade bakrenog posuđa zbog kojih ćete se zapitati jeste li možda trebali postaviti krenuo u karijeru profesionalnog kuhara.
Zašto kupiti bakrenu tavu?
- prelijepa je. Bakar daje vašoj kuhinji pravi štih - čak i ako se ne smatrate kulinarskim virtuozom, bakrena tava učinit će da izgledate kao profesionalac. I štoviše, bakrene tave su prekrasne čak i kada ne kuhate - jednostavno ih možete objesiti na zid.
- Ima izvrsna toplinska svojstva. Bakar se zagrijava brže od političkog razgovora na obiteljskoj zabavi i održava temperaturu koja vam je potrebna. Tako vam kuhanje na bakru daje preciznu kontrolu, što je savršeno za pripremu delikatnih jela kao što su riba, plodovi mora, umaci ili čokolada.
- Kombinira najviše različitih materijala: Tave su nekada bile potpuno bakrene, ali današnji je trend kombinirati materijale kako bi se postiglo bolje održavanje i izbjegla reaktivnost s kiselom hranom. U Kulini, primjerice, možete pronaći tave s bakrenom vanjskom i inox unutrašnjom površinom, što će osigurati izvrsnu toplinsku vodljivost i jednostavno održavanje.
Nedostaci bakrenih posuda
- Viša cijena: Da, bakar stvarno nije jeftin. Ali ozbiljno - isplati se. Bakrene tave ulaganje su u vaše kulinarske vještine (i vaš ego). I štoviše, nakon što nabavite ovu ljepotu, više vam neće trebati kuhinjski ukrasi.
- Zahtjevi za održavanje: Bakar je poput skupocjene torbice koju treba povremeno njegovati kako bi dugo bila besprijekorna. Održavanje može biti malo zahtjevnije, ali ako ste spremni uložiti, bit ćete nagrađeni iznimnim iskustvom kuhanja.
- Reaktivnost s kiselom hranom: Bakar se sam po sebi ne slaže dobro s kiselim sastojcima. Srećom, većina tava opremljena je unutarnjim slojem koji vas oslobađa te brige.
Najbolje bakrene tave prema mišljenju naših kupaca
Kako se brinuti za bakrenu tavu?
Redovito održavanje i skladištenje
Briga o bakrenoj tavi nije znanost, ali uzima svoj danak. Kako bi dugo trajao, snažan i lijep, potrebno je samo slijediti nekoliko jednostavnih pravila:
- Zaboravite perilicu posuđa - bakar i agresivna sredstva za čišćenje nisu prijatelji.
- Mekana spužva, blagi deterdžent i mlaka voda pravi su način da vaša tava bude u vrhunskoj formi.
- Ako želite ići korak dalje, posebna pasta za bakar dat će vašem posuđu sjaj kao novo.
- Prilikom pohranjivanja bakrenih tava, izravno se nudi njihovo vješanje na zid. Ne samo da ćete ih spriječiti da se oštete, već će vam poslužiti i kao lijep ukras kada ne kuhate.
- Prilikom skladištenja u ormaru preporučujemo korištenje zaštitnih umetaka koji štite posude od oštećenja.
Pribor za nježno i jednostavno pranje posuđa
Bakrene indukcijske posude
Bakar i indukcija? Ovo može biti mala gnjavaža, ali to ćete uglavnom pronaći u Kulinu bakrene posude s feromagnetskim dnom, koji bez problema rade na indukciji. Ali uvijek je dobra ideja provjeriti s određenim modelom.
Može li vas posuđe učiniti boljim kuharom?
Bakrene posude oni su, bez pretjerivanja, umjetnička djela koja zaslužuju svoje mjesto u vašoj kuhinji. Čak i ako ne kuhate svaki dan, sam pogled na bakrenu tavu koja visi na zidu podići će vam raspoloženje i možda poželjeti uključiti štednjak više od jednom tjedno.
Ukratko, bakreno posuđe nije samo funkcionalno, već je i estetski vrijedno. Njegov izgled može potaknuti pažljiviji rad u kuhinji i donosi radost korištenja prekrasnih alata.
Dvoumite se je li bakrena tava prava stvar za vas?
Usporedba posuda od bakra, nehrđajućeg čelika i čelika
pogledajmo kako bakrene tave prolaze u usporedbi s drugim popularnim materijalima.
To je kao da uspoređujete sportski automobil s obiteljskom limuzinom i robusnim SUV-om – svaki ima svoje neosporno mjesto u garaži, ali jedan je jednostavno prvak u brzini i stilu.
Usporedba popularnih materijala
Odličan, brzo i ravnomjerno zagrijava
Dobar, ali inferioran bakru
Vrlo dobro, brzo se zagrijava
Reaktivno s kiselinama (potreban unutarnji sloj)
Nereaktivan, siguran za sve namirnice
Može reagirati s kiselinama i vlagom
Zahtjevniji, zahtijeva poliranje i posebnu njegu
Jednostavno održavanje, može se prati u perilici posuđa
Zahtijeva zaštitu od korozije, mora biti podmazan uljem
Lagan do srednji, jednostavan za rukovanje
Srednji, teži od nehrđajućeg čelika
Visoko, ali sloj možda treba popraviti
Visoka, otporna na ogrebotine i koroziju
Dug vijek trajanja uz pravilno održavanje
Visoki, luksuzni proizvod
Srednje do visoko, širok raspon cijena
Niže do srednje, ovisi o kvaliteti
Elegantan, dekorativan, visoko estetski
Industrijsko, rustikalno, patinirano s vremenom
Naš savjet
Jeste li se zaljubili u bakar?
Otkrijte ljepotu bakrenih posuda
Nećete pronaći samo tave od luksuznog bakra. Dopustite da vas odnese naš asortiman bakrenih lonaca koji će vam dobro služiti i istaknuti će se u vašoj kuhinji.
U zaključku
Bakrene tave više su od običnog kuhinjskog pribora. To su komadi koji će vašoj kuhinji dodati eleganciju, stil i vrhunsku izvedbu. U Kulini ćete pronaći široku ponudu bakrenih tava koje spajaju kvalitetu, dizajn i funkcionalnost kako bi zadovoljile i najzahtjevnije kuhare (ili jednostavno one koji vole izgledati sjajno u kuhinji).
Bakreno posuđe najbolje je čistiti ručno uz pomoć blagih deterdženata, meke spužve i tople vode. Za očuvanje sjaja preporučujemo korištenje posebnih pasta za čišćenje bakra. Perilica posuđa je tabu za bakreno posuđe – agresivne kemikalije mogu oštetiti površinu i smanjiti njenu ljepotu i funkcionalnost.
Da, ako bakrena posuda ima feromagnetsko dno, kompatibilna je s indukcijom. Ipak, uvijek je dobro provjeriti ove podatke s određenim modelom, jer nisu sve bakrene posude prikladne za indukciju.
Većina bakrenih tava prikladna je za pećnicu, ali opet ovisi o specifičnom modelu i ručki. Uvijek provjerite upute proizvođača prije stavljanja u pećnicu i provjerite je li posuda predviđena za više temperature.
Učestalost poliranja ovisi o tome koliko često koristite tavu i koliko brinete o njenom izgledu. Općenito, poliranje jednom mjesečno održat će vaše posuđe u izvrsnom stanju i spriječiti oksidaciju. Ako posudu koristite svakodnevno, možda ćete trebati češće polirati. Posebne paste za bakar idealan su pomoćnik.
Razlika je uglavnom u kvaliteti materijala i obrade. Skupo bakreno posuđe obično ima deblje slojeve bakra i kvalitetnije unutarnje završne obrade. Jeftinije varijante mogu imati tanji bakar i manje izdržljive unutarnje slojeve. Za skuplje komade plaćate i bolji dizajn i preciznu obradu.
Jedna od najčešćih grešaka je pregrijavanje posude, pogotovo kada je prazna. Bakar se vrlo brzo zagrijava, tako da kratki trenutak nepažnje može uzrokovati da se posuda pregrije, što može dovesti do oštećenja. Druga pogreška je korištenje agresivnih sredstava za čišćenje ili oštrih spužvi koje mogu oštetiti površinu. Perilica posuđa je veliko "ne" - kemikalije u tabletama za pranje mogu oštetiti površinu i uzrokovati gubitak sjaja.