Duboke posude - potpuni vodič

3 razloga zašto trebate duboku tavu u kuhinji:

    1. Svestranost: Duboka tava mnogo je više od obične tave. Također vam omogućuje pirjanje, pirjanje, kuhanje i pečenje, tako da se ne morate ograničiti na samo jednu vrstu hrane.
    2. Zdravije kuhanje: Zahvaljujući visokim stjenkama duboke tave hranu možete pirjati u vlastitom soku ili s malo juhe, što je puno zdravije od prženja u većoj količini ulja.
    3. Velike porcije: Bilo da pripremate ručak za cijelu obitelj ili samo veću porciju omiljenog jela, duboka tava pružit će vam dovoljno prostora upravo za te namjene.
panev na sote
Za što su dobre duboke tave?

Tava za pirjanje, kako se još naziva duboka tava, nešto je poput supermena u kuhinji. Može učiniti puno:

  • Kuhanje na pari: Popržite meso ili povrće dok ne porumeni, umakajte, poklopite i pirjajte bez brige da će vam što iscuriti iz tave.
  • Prženje: Meso, povrće i posebno osnove umaka...ukratko, sve što treba malo soka.
  • Kuhanje: Guste juhe, kaše, rižota ili čak tjestenine, jednostavno sve u čemu se reducira tekućina kako bi se stvorila gusta konzistencija.
  • Prženje i pečenje: Da, može se nositi i s tim zadacima, iako istina je da postoji više specijaliziranih kuhinjskih pomagala za oboje.
Duboki bazeni

Usporedimo to

Duboke tave vs. wok tave

hluboka panvicka
  • Ima podignute rubove, ravno i prostrano dno.
  • Ravno dno osigurava ravnomjernu raspodjelu topline. Idealan je za pripremu umaka, pirjanje, prženje, dinstanje i kratkotrajno pečenje.
  • Ima širu primjenu i gotovo je neizostavan u europskoj kuhinji, gdje se često koriste veće količine tekućine i duže vrijeme kuhanja.
Duboki bazeni
wok
  • Ima visoke, skošene rubove i relativno usko dno.
  • Namijenjen je za brzo prženje na visokoj temperaturi. Zakošeni rubovi omogućuju jednostavno miješanje hrane, osiguravajući brzo kuhanje.
  • Idealan je uglavnom za pripremu azijskih jela, ali uz malo vještine na njemu možete pripremati i jela drugih svjetskih kuhinja. Više informacija o wok tavama.
Wok tava


Najbolje duboke tave prema recenzijama kupaca

material hluboke panve
Od čega je napravljena kvalitetna duboka tava?

Tradicionalni materijali kao npr čelika ili lijevanog željeza izvrsno raspoređuje toplinu i pogodan je za kuhanje na vrlo visokim temperaturama. No, nisu idealni za pripremu umaka jer kiseli sastojci poput rajčice, vina ili soka limuna, koji im se često dodaju, mogu oštetiti njihovu površinu i jelu dati neželjeni metalni okus.

Duboke posude od nehrđajućeg čelika mnogo su otporniji i kiselinski aditivi ne utječu na njihovu površinu. Međutim, malo sporije odvodi toplinu. Stoga je savršen za pripremu jela koja zahtijevaju postupno zagrijavanje i dulje vrijeme kuhanja, kao što su guste juhe, kaše ili bolognese umak.

Duboke tave s neprijanjajućom površinom otporne su na kisele sastojke i mogu se koristiti za pripremu raznih jela. Osim prženja i pirjanja, u njima možete i pirjati, kuhati ili čak peći. Zbog neprianjajuće površine nije potrebno dodavati veliku količinu masnoće jelima pa je kuhanje u ovim posudama zdravije. Ali ne zaboravite da je neprianjajuća površina sklona ogrebotinama, pa je za kuhanje potrebno koristiti posuđe od mekanih materijala kao što su drvo, plastika ili silikon.

Duboki bazeni

Naš savjet
Pročitajte također
->
jakou vybrat panev
Trebate li novu tavu?
Pročitajte kolika bi trebala biti te koje su tave neizostavne u kuhinji, a bez kojih možete.

Duboki bazeni: usporedba materijala
 
ocelove hluboke panve
nerezova hluboka panev
neprilnave hluboke panve
 
Duboke posude od čelika i lijevanog željeza
Duboke posude od nehrđajućeg čelika
Duboke tave s neprijanjajućim premazom
Izdržljivost
Otporan na ogrebotine i visoke temperature, može se oštetiti kiselim sastojcima.
Otporan na koroziju, visoke temperature i kisele aditive.
Otporna na koroziju i kiselinske aditive, nije prikladna za pretjerano visoke temperature, sklona grebanju.
 
Vijek trajanja
Vrlo dugo.
dugo.
srednje.
Težina
Vrlo teška.
Srednje teška.
Lagan.
Toplinska vodljivost
Dobro, akumulira toplinu.
Vrlo dobro, ravnomjerno raspoređuje toplinu
Dobro, ali može varirati ovisno o kvaliteti površine.
Cijena
Obično viši.
Srednje do više.
Srednje do niže.

hluboka panev s poklici
Duboke tave s poklopcima
Kimanje glavom je ključ za stvaranje sočnih i aromatičnih jela u dubokoj tavi. Zahvaljujući njoj, para od kuhanja ne izlazi nikamo, što hrani daje bolji okus i aromu. Osim toga, poklopac ubrzava kuhanje i time štedi 20-30% energije. Duboka posuda s poklopcem idealna je za pripremu:
  • pirjano meso ili povrće,
  • umak
  • guste juhe i variva,
  • pečena hrana ili posebni kolači,
  • kao i za zagrijavanje prethodno pripremljenih ili smrznutih jela.

Ne zaboravite pri odabiru duboke posude
    • Uzmite u obzir za koliko ćete ljudi obično kuhati i prema tome odaberite veličinu.
    • Provjerite kompatibilnost s vašom vrstom ploče za kuhanje.
    • Ako ćete tavu koristiti i u pećnici, provjerite materijal od kojeg je ručka napravljena.
Duboki bazeni

Kvalitetni poklopci za posude


kvalitni hluboke panve
#1 TOP
Duboki bazeni
francuski brend De Buyer je poznat po svojim dubokim čeličnim tavama, koje su popularne zbog svoje svestranosti i mogućnosti prilagodbe različitim stilovima kuhanja.

Njemačka tvrtka Woll fokusiran je na inovativne tehnologije i visokokvalitetne materijale. Duboke tave WOLL sinonim su za neprianjajuća svojstva bez premca iu isto vrijeme visoku otpornost na ogrebotine.

Duboki bazeni Mauviel popularni su zbog svoje kombinacije elegancije, izdržljivosti i izvrsne funkcionalnosti. Izrađene su od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika i često imaju višeslojno dno za ravnomjernu raspodjelu topline.
FAQ
Vi najčešće pitate
Koja je razlika između duboke tave i woka?
Wok ima tipičan zaobljen oblik, dok duboka tava ima ravne stijenke. Wok je također obično dizajniran za brzo kuhanje na visokim temperaturama, dok je duboka tava svestranija.
Za što je dobra duboka tava?
Duboka posuda idealna je za pripremu većih porcija hrane kao i jela koja zahtijevaju duže kuhanje. Idealan je za kuhanje umaka, ali i za prženje, pirjanje ili pečenje.
Kako njegovati duboku tavu s neprijanjajućim premazom?
Neljepljiva površina osjetljiva je na visoke temperature i metalno posuđe. Koristite drveno ili silikonsko posuđe i izbjegavajte oštre predmete. Operite tavu ručno mekom spužvom i blagim deterdžentom.
Mogu li peći u dubokoj posudi?
Da, neke duboke posude također su prikladne za pečenje u pećnici. Važno je pročitati upute za uporabu.
Kako odabrati pravu duboku tavu?
Prilikom odabira duboke posude vodite računa o materijalu, veličini, vrsti štednjaka i, naravno, svom budžetu. Nehrđajući čelik je izdržljiv, lijevano željezo dobro zadržava toplinu, a površine koje se ne lijepe obično su pristupačne.