Tave za vatru: savjeti i savjeti za odabir

panev na ohen

Tava nije samo kvalitetna i izdržljiva posuda koja će vam trajati dugi niz godina, već je i ulaznica u klub pravih gurmana na otvorenom. Imamo neke važne preporuke i sažete savjete za vas koji će vam pomoći da odaberete pouzdanu opremu za svoje aktivnosti na otvorenom.

Po čemu se tave razlikuju od običnih

Lonci su posebno razvijeni da izdrže visoke temperature kao i izravan kontakt s vatrom. Stoga se obično izrađuju od lijevano željezo čiji čelik, odnosno od materijala koji su otporni, a ujedno dobro akumuliraju toplinu te tako osiguravaju ravnomjerno kuhanje hrane.

Tave za vatru


Najbolje tave prema ocjenama kupaca

Naš savjet
Pročitajte također
->
litinová pánev na oheň
Tajna dugovječnosti tava od lijevanog željeza
Tava od lijevanog željeza je izdržljiva i praktički neuništiva, ali da bi vam služila dugi niz godina potrebno joj je malo brige i ljubavi...

Vatrene posude: vrste i upotreba

litinova panev na ohen

Tave od lijevanog željeza za vatru 

  • Savršeno održavaju temperaturu i toliko su izdržljivi da će vam uz pravilnu njegu trajati cijeli život.
  • U njima možete ne samo pržiti, već i peći ili dinstati te, naravno, odmah poslužiti.
  • Svakim korištenjem na njima se stvara prirodni neljepljivi sloj.
  • Ne peru se, jednostavno se nakon svake upotrebe prebrišu papirnatim ručnikom i također zahtijevaju posebnu njegu u vidu redovnog mazanja.
  • Oni imaju tendenciju da budu teški.
ocelova panev na ohen

Čelične posude za vatru

  • Nešto su lakše od posuda od lijevanog željeza i stoga ih je lakše rukovati.
  • Brzo se zagrijavaju, a zatim brzo hlade, pa su idealne za brzu pripremu jednostavnih jela.
  • Ako ih pravilno ispečete prije prve uporabe, dobit će prirodnu neprianjajuću površinu.
  • Sklone su koroziji, pa zahtijevaju dosljedno čišćenje i naknadnu obradu uljem.
  • Obično su pristupačnije od tava od lijevanog željeza.
nerezova panev na ohen

Lonci od nehrđajućeg čelika

  • Otporne su na visoke temperature i koroziju.
  • Lako se čiste i ne zahtijevaju posebnu njegu.
  • Lagane su i pristupačne.
  • Potrebno je koristiti više masnoće za kuhanje kako jelo ne bi zagorjelo.
  • Ne akumuliraju toplinu tako dobro kao posude od lijevanog željeza. To znači da temperatura u tavi može biti manje stabilna i ako nije dovoljno vruća, hrana će često zagorjeti.
  • Na ekstremnim temperaturama mogu se deformirati.
panev na ohen s nozickama

Vatrene posude s nogama

  • Više nalikuju kotlovima, ali imaju i funkciju tava.
  • Zahvaljujući nogicama stabilni su, što smanjuje rizik da se njihov sadržaj prevrne u vatru.
  • U pravilu su opremljeni ručkom koja olakšava nošenje, a također i poklopcem koji pomaže da hrana duže ostane topla.
  • Obično su teže od tava bez nogu.
  • Spada u skuplje posude.
kotlik na ohen

Kojim tavama nije mjesto na vatri

  • Tave s neprianjajućom površinom - bilo da se radi o titanu, keramici ili bilo kojem drugom neljepljivom materijalu, ove površine nisu namijenjene za kuhanje na visokim temperaturama, a pogotovo ne za kontakt s izravnom vatrom.
  • Tave s plastičnim ili drvenim elementima - mogu se zapaliti ili rastopiti u vatri.
  • Tave s tankim zidovima - tanke stijenke se lako deformiraju zbog visokih temperatura.
panev na ohen
5 značajki na koje se trebate usredotočiti pri odabiru posude za vatru
  • Materijal - razmislite koja jela ćete najčešće kuhati i prema tome odaberite odgovarajući materijal.
  • Veličina - ovisi o broju ljudi za koje ćete najčešće kuhati. Imajte na umu da što je tava manja, to će biti lakša.
  • Tip - roštilj tave na vatru su odlične za pripremu mesa i ribe, ukratko za roštilj. Vatreni wok ili druge duboke posude izvrsne su za kuhanje glomaznih jela, gulaša itd.
  • Ručka - zapamtite da ručka također mora biti izrađena od materijala koji može izdržati izravnu vatru.
  • Koristiti - ako planirate nositi tavu na izlete na otvorenom, težite najmanjoj veličini i najmanjoj mogućoj težini. Ako ćete kuhati samo kod kuće u vrtu, tada ti čimbenici možda neće igrati značajnu ulogu za vas.
panvicka na ohen
Tave za vatru
Savjeti za kuhanje:

Nikada ne stavljajte hladnu tavu na vruću vatru. Mogla bi puknuti. Njezin će biti sigurniji postupno zagrijavanje.

Zbog materijala posude možete ili ne morate koristiti mast za kuhanje. Ali istina je da, osim što se ne lijepi, hrani daje i okus.

Nakon svake upotrebe tave neka se ohladi i očisti. Ako materijal zahtijeva, premazati i uljem.

O sigurnost kuhanja na otvorenom Vaši su vas roditelji sigurno puno puta poučavali, no da bismo bili sigurni, mi im se pridružujemo i preporučamo da uvijek odaberete prikladno mjesto za paljenje vatre i da je ne napuštate dok još gori.

kotlik na ohen
Gornje posude za vatru
Petromax vatrostalne posudesu legendarne posude od lijevanog željeza izravno razvijene za kuhanje na otvorenoj vatri. Njihova robusna konstrukcija i sposobnost ravnomjerne raspodjele i zadržavanja topline čine ih popularnim alatom za entuzijaste na otvorenom i gurmane, sve u jednom. Zahvaljujući svom masivnom dizajnu, Petromax tava od lijevanog željeza zaista dugo traje, a prema riječima svih kuhara amatera i profesionalaca koji posjeduju ovu ikonu kuhanja na otvorenom, sva jela čini puno boljim.

Petromax vatrostalne posude
FAQ
Vi najčešće pitate
Koji je materijal za tavu najbolji?
Materijali otporni na visoke temperature su lijevano željezo, čelik ili nehrđajući čelik. Neprianjajuće tave nisu prikladne.
Kako odabrati pravu veličinu tave?
Veličina tave ovisi o tome za koliko osoba ćete kuhati i koja jela planirate pripremati. Općenito, to:
  • Za 1-2 osobe: Dovoljna je tepsija promjera 20-25 cm.
  • Za 3-4 osobe: Prikladna je tava promjera 25-30 cm.
  • Za veću grupu: Odaberite tavu promjera 30 cm ili više.
Mogu li koristiti bilo kakvo gorivo ispod posude?
Najčešće se koriste drvo, ugljen ili briketi. Neke posude također mogu biti prikladne za plinske plamenike, ali uvijek je važno slijediti upute proizvođača.
Koja je tava najbolja za pečenje bifteka?
Teška posuda od lijevanog željeza idealna je za pečenje odrezaka, koja može održavati visoku temperaturu i pržiti meso do zlatne boje.
Kako se brinuti za tavu od lijevanog željeza?
Poslije svake upotrebe očistite tavu papirnatim ručnikom ili spužvom i vodom. Ne ostavljajte ostatke hrane u njemu. Nakon čišćenja tavu premažite tankim slojem ulja i zagrijte dok se ne počne dimiti. Time se na njemu ponovno stvara zaštitni sloj.