Kako odabrati najbolju grill tavu?

Zamislite miris mesa s roštilja, sočnog povrća ili savršeno pečene ribe u kojima možete uživati u udobnosti svog doma u bilo koje doba godine. Jeste li spremni otkriti tajnu kako obične večere pretvoriti u nezaboravna gastronomska iskustva? Uronite u svijet roštiljanja s nama i saznajte sve razloge zašto kvalitetna gril tava, poznata i kao steak pan, neprocjenjiv pomoćnik svakog kuhara.

Grilujte jako šéfkuchaři

Roštiljajte poput kuhara u udobnosti svoje kuhinje!

Roštiljanje nisu samo ljetne večeri provedene u vrtu, ono može biti čaroban dio vaše svakodnevne kuhinje.Roštilj tave donosi okus i atmosferu roštiljanja na otvorenom u udobnost vašeg doma. Ne samo da će vašim jelima dati nepogrešiv izgled s roštilja, već će također postati elegantan i praktičan dodatak vašoj kuhinji.

5 dobrih razloga zašto kupiti grill tavu

  • Grill tava omogućuje pripremu zdravih i ukusnih jela tipičnih karakteristika roštilja bez potrebe za velikim roštiljem.
  • Savršena je za pripremu mesa, povrća, ribe ili čak voća, uz minimalnu upotrebu ulja.
  • Tipična rebra na dnu tave hvataju višak masnoće i soka, koji se zatim lako odlijevaju, sprječavajući kuhanje hrane.
  • Ako ste već uložili u kvalitetno meso, uz posebnu grill tavu još ste jednu milju bliže savršenom odresku.
  • Na kraju, ali ne i najmanje važno, pečenje na tavi je brže, točnije i manje naporno od pečenja na otvorenoj vatri.

Što još trebate uzeti u obzir prije nego krenete u potragu za najboljom tavom za roštilj

Prilikom odabira grill tave važno je razmotriti nekoliko čimbenika koji utječu na to hoće li vam odabrani komad donijeti samo zadovoljstvo.


Što gledati:

  • Materijal od kojeg je tava izrađena: Uvijek birajte između visokokvalitetnih i provjerenih materijala, bilo da se radi o njihovim specifičnim svojstvima, zdravstvenoj sigurnosti ili potrebi održavanja.
  • Neljepljiva površina: Vrlo ugodna karakteristika je neprianjajuća površina tave za koju se hrana neće lijepiti kada je okrenete i koja će također jamčiti lakše čišćenje.
  • Vrsta štednjaka u vašoj kuhinji: Tražite li indukcijski roštilj ili kuhate na plinskom ili električnom štednjaku? Hoćete li tavu koristiti u pećnici ili na klasičnom roštilju? Provjerite ispunjava li tava koju odaberete ove zahtjeve.
  • Oblik zdjelice: Četvrtaste tave posebno su prikladne za pečenje mesa i ribe na roštilju te općenito za pripremu jela koja se ne moraju miješati.
  • Veličina posude: Za jednu ili dvije osobe možete se snaći s manjom tavom, ali za gladnije osobe nemojte se bojati posegnuti za nekim od većih modela.

Istaknuti materijal: Što će učiniti da odresci cvrče od blaženstva?


Ocelové grilovací pánve

Čelične posude za roštilj

Čelik karakterizira izvrsna otpornost i stabilnost. Cijenit ćete ga u kuhinji zahvaljujući njegovoj sposobnosti dobrog provođenja topline i prirodnim neprianjajućim svojstvima, koja će se također povećavati sa svakom upotrebom. Na samom početku, međutim, valja dobro zapaliti čeličnu gril tavu.

Čelične posude za roštilj

Prednosti i mane
čelične posude za roštilj
Prednosti
  • Brzo zagrijavanje
  • Dobra toplinska vodljivost
  • Prirodna neljepljivost koja se s vremenom povećava
  • Visoka otpornost
  • Razumije se i u indukciju!
Nedostaci
  • Zahtijeva redovito održavanje
  • Čelična posuda može zahrđati ako se o njoj ne brine pravilno

Tave za roštilj od lijevanog željeza

Grill tava od lijevanog željeza jamči savršenu provodljivost topline, što je posebno važno za pečenje mesa. Znajte da će ova tava biti teška i masivna i da će vam trajati cijeli život ako se s njom pravilno rukuje.

Ne morate se bojati staviti gril tavu od lijevanog željeza u pećnicu, roštilj ili otvorenu vatru, radit će i na svim vrstama štednjaka, uključujući indukciju. Ne možete ga samo prati u perilici posuđa, riskirate pogoršanje njegove neljepljivosti.

Odaberite tavu od lijevanog željeza

Grilovací pánve z litiny

Prednosti i mane
tave za roštilj od lijevanog željeza
Prednosti
  • Ravnomjerna raspodjela i zadržavanje topline tijekom kuhanja smanjuje potrošnju energije
  • Izdržljivost bez premca
  • Svestranost - kuhajte na plinu, indukciji, roštilju ili štednjaku, dopecite u pećnici. Tava od lijevanog željeza neće tek tako nešto razbiti.
  • Pečenje na roštilju na tavi od lijevanog željeza je nježno i čuva hranjive tvari
Nedostaci
  • Lošije rukovanje zbog težine
  • Ne preporučuje se pranje u perilici posuđa

Titanové pánve na grilování

Roštilj tave od titana

Titan je čvrst i lagan materijal, a titanska grill tava oduševit će vas savršenim neprianjajućim svojstvima i površinom na kojoj biste, uz malo pretjerivanja, mogli cijepati drva. Ali ne moramo ići tako daleko - dovoljno je da metalnim alatima možete raditi na površini od titana i možete sigurno oprati posudu u perilici posuđa ili je, ako je potrebno, ostrugati grubom četkom bez opasnosti od ogrebotina.


Odaberite posudu od titana

Prednosti i mane
tave za roštilj
od titana
Prednosti
  • Lako
  • Savršeno neljepljivo
  • Otpornost na ogrebotine
  • Jednostavno održavanje i čišćenje
Nedostaci
  • Tave od titana mogu imati veću cijenu od drugih materijala
  • U usporedbi s čelikom i lijevanim željezom, titan ima nešto lošiju toplinsku vodljivost

Aluminijske tave za roštilj

Prednost aluminijskih grill tava je laka za rukovanje zbog svoje težine. Istodobno se brzo zagrijavaju do potrebne temperature i dobro provode toplinu. Aluminijska površina sama po sebi nije pogodna za kontakt s hranom, no to sprječava često neprianjajući sloj kojim je posuda obložena. Ali prije nego što s oduševljenjem krenete u kupovinu, prikladno je spomenuti nedostatke. To su nedvojbeno kraći vijek trajanja, loša postojanost i postojanost oblika te, ne manje važno, rizik od oštećenja gornjeg neprianjajućeg sloja. U Kulinu stoga preporučamo odabir (ne samo) aluminijskih tava provjerenih, kvalitetnih marki.

Odaberite aluminijsku posudu

Hliníkové grilovací pánve

Prednosti i mane
aluminij
tave za roštilj
Prednosti
  • Lagan i jednostavan za "upravljanje"
  • Brzo se zagrijavaju do željene temperature i dobro provode toplinu
  • Cjenovno su pristupačniji od modela izrađenih od drugih materijala
Nedostaci
  • Aluminij se može lako deformirati
  • Osjetljivost na grebanje gornjeg neljepljivog sloja
tmp

Jakub Černý, šef nabave u Kulini

Kvalitetna grill tava može značiti razliku između običnog obroka i pravog kulinarskog iskustva. Ako ste zaljubljenik u hranu s roštilja i želite u njoj uživati i po lošem vremenu u udobnosti svog doma ili jednostavno ne želite ložiti vrtni roštilj, nećete požaliti ako kupite grill tavu. Želite li komad koji će ispuniti vaša očekivanja, a možda ih čak i nadmašiti univerzalnom upotrebom, posegnite za izdržljivim lijevanim željezom ili čelikom, nabavite tavu od titana za savršeno neprianjanje i jednostavno čišćenje.

Najbolje grill tave prema ocjenama kupaca


Koje značajke tražiti kod tava za roštilj?

Nepřilnavost a dobrá tepelná vodivost


Neprianjanje i dobra toplinska vodljivost za brzo uvlačenje i očuvanje vitamina

Tava treba imati kvalitetnu neprianjajuću površinu za laku pripremu hrane i čišćenje. Pogotovo kad pečete odreske, ne želite da površina tave pretvori vaš mesni eksponat u neuglednu zagorenu stvar koja podsjeća na stari potplat.


Kompatibilnost s pločom za kuhanje, pećnicom i perilicom posuđa

Da bi bila upotrebljiva, tava mora biti kompatibilna s vrstom štednjaka koju imate kod kuće. To posebno vrijedi ako kuhate na indukcijskoj ploči za kuhanje. Za to uvijek birajte tave i lonce s feromagnetskim dnom. Ako vam ručno pranje posuđa predstavlja nezamislivu muku, pobrinite se da odabrani model grill tave zbog materijala od kojih se koristi odgovara i za perilicu posuđa.


Veličina i oblik grill tave

Veličina bi trebala odgovarati vašim potrebama – manja za pojedince ili parove, veća za obitelji. Zatim odaberite oblik tave prema svojim željama – četvrtasta tava pogodna je za prženje mesa i ribe i općenito svih jela koja ne treba previše miješati. Posebno ćete cijeniti praktičnije i učinkovitije miješanje sastojaka s okruglom tavom.

Velikost a tvar grilovací pánve


Pečete li roštilj na indukciji? Odaberite tavu mudro!

Ovo je već nekoliko puta rečeno, ali kada bismo imali jedno uklesano pravilo, bilo bi to ono o indukciji: za indukcijsko kuhanje trebate tava s feromagnetskim dnom, tako da ispravno reagira s indukcijskom pločom. Stoga za svaki model provjerite zadovoljava li ovaj uvjet, inače nećete praviti velike probleme s indukcijom.

Indukcijske tave za roštilj

Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Odrezak na tavi: korak po korak
Želite li postići savršenstvo u pripremi odreska na tavi? Pročitajte naš potpuni vodič!

Upotpunite svoj steak doživljaj kvalitetnim noževima

Savršen odrezak ne zaslužuje samo savršenu grill tavu, već i kvalitetan pribor za posluživanje. Kako bi doživljaj svakog zalogaja bio još bolji, opremi za roštiljanje dodajte vrhunske noževe za odreske koji su idealan dodatak za jednostavno rezanje i najsočnijih odreska. Provjerite našu ponudu preporučenih noževa za odreske

FAQ
Pitanja o grill tavama
Čemu služi rebranje?
Rebra na tavi stvaraju karakteristične tragove roštilja na hrani i pomažu u otjecanju viška masnoće i sokova, osiguravajući da se meso ili povrće ne uguše u vlastitom soku.
Nije mi dovoljna univerzalna tava umjesto roštilja?
Dok su univerzalne tave izvrsne za opću upotrebu, tave za roštilj su posebno dizajnirane za simulaciju pečenja na roštilju i imaju jedinstvene značajke kao što su gore spomenuta rebra. Time ćete osigurati savršen rezultat bez rizika da se odrezak ili povrće s roštilja "uguši" u vlastitom soku.
Kako odabrati grill tavu za biftek?
Za odrezak potražite tavu izrađenu od materijala s visokom toplinskom vodljivošću i sposobnošću dobrog zadržavanja topline, poput lijevanog željeza ili čelika, kako bi se meso pravilno ispeklo i ravnomjerno ispeklo prema vašim željama.
Mogu li koristiti grill tavu na vatri?
Neke tave za roštilj prikladne su za korištenje na otvorenoj vatri, ali to uvijek trebate unaprijed provjeriti kod konkretnog modela. Uvijek ovisi o materijalu od kojeg je tava za odreske napravljena. Ne možete pogriješiti s tavom od lijevanog željeza ili čelika.
Je li dobro imati grill tavu s poklopcem?
Rešetka je korisna za sporo kuhanje i održavanje hrane vlažnom, ali nije neophodna za uobičajeno pečenje na roštilju. Ipak, grill tavu možete koristiti na više načina, a ponekad vam dobro dođe i poklopac.
Kako ispeći sir na tavi bez pečenja?
Koristite dobru neprianjajuću tavu i pecite sir na nižoj temperaturi da se ravnomjerno otopi i da vam se ne napravi zagorena korica.


Konačni sažetak, odnosno ultimativna lista za odabir najbolje tave za roštilj

Već znate da se želite počastiti roštiljem u svojoj kuhinji, a već zavirite u našu jelovnik roštilj tava? Samo naprijed!

Provjerite sljedeće:

  • Tava ima neprianjajuće dno. Titanij je po tom pitanju apsolutno bez premca, aluminij ne zaostaje, ali je sklon ogrebotinama i deformacijama. I čelik i lijevano željezo imaju neka prirodna svojstva protiv prianjanja koja se povećavaju korištenjem i pravilnom njegom.
  • Materijal tave za roštilj dobro provodi i zadržava toplinu, što ćete posebno cijeniti prilikom pečenja bifteka. Odlične rezultate osigurat će kvalitetne grill tave od čelika ili lijevanog željeza.
  • Vaš novi pomagač znači uređaji, koju koristite, bilo da se radi o vrsti ploče za kuhanje (budite posebno oprezni kod indukcije), perilici posuđa ili mogućnosti korištenja u pećnici.