Kako znate koja je tava s neprijanjajućim premazom najbolja?

nejlepsi neprilnava panev

Koja je tava uistinu neprianjajuća, a koja zaostaje? Sve to i još mnogo toga saznat ćete u ovom članku.

Zašto hrana gori u tavi?

Na početku ćemo krenuti oštro i izbrusiti kemiju. Gorenje hrane na tavi zapravo je kemijska reakcija proteina i spojeva željeza, zbog čega su tave od lijevanog željeza i čelika ljepljive.

Stoga bismo bez pretjerivanja mogli opisati neprianjajuću površinu kao nereaktivnu. Više-manje se ta reaktivnost može smanjiti u običnim tavama uljem koje će popuniti prazna reakcijska mjesta i protein više neće imati na što reagirati.

Kvalitetne tave koje se ne lijepe

Najbolje neprianjajuće tave prema ocjenama naših kupaca

neprilnava nebo ocelova panev
Za što je dobra tava s neprijanjajućim premazom?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti i možda ne postoji jedan točan odgovor, svaka podloga ima svoje pristaše i protivnike. Svaka tava ima svoje specifičnosti i kuha se u njoj drugačije. Koje su temeljne razlike između kuhanja u neprianjajućoj i tradicionalnoj tavi?

  • Maksimalna temperatura
    Čelik, nehrđajući čelik i lijevano željezo mogu izdržati vrlo visoke temperature. Na mesu se stvara prekrasna hrskava korica zahvaljujući Leidenfrost efektu, kada se meso odvoji od posude i podigne ga para. Tave s neprijanjajućim slojem to ne mogu učiniti, tako da nikad nećete dobiti efektno hrskavi sloj na mesu.
  • Zagrijavanje
    Grijanje je djelomično povezano s visokom temperaturom. Dok se u klasičnu tavu ulje i svi sastojci dodaju kada je vruća, tave koje se ne lijepe ne podnose zagrijavanje prazne. Jela se pripremaju na srednjoj temperaturi i kuhaju se nešto duže.
  • Mast
    Svi napori da se stvori površina koja se ne lijepi zapravo su masnoća. S porastom zdrave prehrane mnogi ljudi žele izbaciti nepotrebne masnoće iz svoje prehrane i pripremati jela bez ulja. To je naravno nemoguće na klasičnoj tavi, kao što smo već objasnili gore.
Tave
Naš savjet
Pročitajte također
->
velikost pánve
Kako odabrati pravu veličinu posude?
Jeste li znali da odabir prave veličine posude može uvelike utjecati na kvalitetu i okus vaših jela. U ovom vodiču naučit ćete kako odabrati pravu veličinu za kulinarske potrebe vašeg kućanstva.

panev titan
Ultramoderne posude od titana
  • Izvrsna toplinska svojstva
    Unutarnji sloj titanskog posuđa izrađen je od aluminija koji ima vrlo dobru toplinsku vodljivost i zahvaljujući tome brzo reagira na promjene temperature, što je neizbježna karakteristika u vrhunskoj gastronomiji. Većina tava dopunjena je ručkom od plastike otporne na toplinu, tako da se jela mogu završiti kuhati u pećnici. Uvijek provjerite ovu informaciju kod određenog proizvoda!
  • Neukrotivi gurač
    Ne samo da imaju posude od titana dobra toplinska svojstva, ali su i vrlo izdržljivi. Ako ih ne režete nožem, nećete ih ozlijediti. Neće im nauditi ni padovi na kolnik ili nagle promjene temperature koje bi, primjerice, deformirale prešanu aluminijsku posudu.
  • Jednostavno održavanje
    Titanium je također zadovoljstvo održavati. Ne morate se baviti posebnim sredstvima ili postupcima. Samo dovršite kuhanje i bacite ga u perilicu posuđa. Nećete mu naškoditi čak ni ribanjem ili namakanjem. Titan ne mijenja boju i zadržava postojan izgled bez ikakvog održavanja.

    Vrhunske posude od titana na naše tržište isporučuju njemačke tvrtkeWOLL iZWILLING. Obje marke nude beskompromisnu kvalitetu i bezvremenski dizajn. Koju god tavu iz njihovog portfelja odabrali, sigurno ćete biti potpuno zadovoljni.
Više o posudama od titana

Popularne tave od titana

panev hlinik
Aluminijske posude s neprijanjajućim slojem

Aluminijsko posuđe vrlo je popularan zbog svoje visoke vodljivosti. No, često se postavlja pitanje je li aluminijsko posuđe sigurno za zdravlje. Ne brinite, on sam po sebi nije otrovan, kod kuhanja kisele hrane može ispuštati nepoželjne tvari, ali samo u slučaju aluminija bez površinske obrade. I to se posuđe gotovo više ne koristi.

Posuđe s aluminijskom jezgrom ima nasprejan premaz protiv lijepljenja, au njemu se često zakopa pas. Aluminij sam po sebi ima izvrsna svojstva i vrlo je izdržljiv, ali neki površinski tretmani nisu baš najsretniji i paradoksalno smanjuju kvalitetu cijelog proizvoda. Na što treba paziti pri kupnji aluminijske tave s neprijanjajućim premazom?

  • Način proizvodnje
    Ako vas zanima sumnjivo niska cijena aluminijske posude, pogledajte način proizvodnje. Jeftine posude obično se prešaju iz nekoliko slojeva. Iako su jeftinije, nisu dobre za temperaturne promjene i lako se deformiraju s vremenom. Kvalitetnije su lijevane tave, koje su masivnije i traju mnogo duže.
  • Kvaliteta
    Naravno, iu ovom slučaju vrijedi ona već stotinu puta ponovljena istina da je kvaliteta bitna. Ne dajte se namamiti posebnom ponudom nebrand tave negdje u supermarketu. Možete kupiti jeftino, ali to sigurno neće biti dobro potrošen novac. Jeftini proizvodi često su loše kvalitete, a površinski sloj je tanak i lako se haba.
  • Održavanje
    Aluminijsko posuđe je relativno jednostavno za održavanje. Glavno načelo je koristiti nježne proizvode i meke spužve, zaboraviti na žičanu mrežu i grubi pijesak za čišćenje. Isti princip ostaje i kod kuhanja. Nikada nemojte koristiti metalne mješalice i alate, kupite klasične drvene, plastične ili silikonske pomoćnike i površina posude služit će vam dugo.

    Aluminijske posude s neprianjajućom površinom prilično su česte, zato možete pronaći široku ponudu ovih neprianjajućih tava vodećih svjetskih marki kao što su De Buyer, Eva Solo ili Tefal. Možete birati između klasičnih tava, wokova, tava za palačinke ili tava za pirjanje.
Više o neprianjajućim aluminijskim tavama

Izvrsne aluminijske posude

panve keramika
Jesu li keramičke tave stvarno neprianjajuće?

Zapravo, nisu. Njihova svojstva su vjerojatno najsličnija caklini i gotovo su bez pora. Ipak, trebat će vam barem malo ulja prilikom prženja. Međutim, ako bismo uspoređivali keramičke s drugim neprianjajućim tavama, keramičke bi završile na dnu zamišljene ljestvice.

Keramičke tave međutim, oni imaju svoje neosporne prednosti. Zahvaljujući vodljivoj aluminijskoj jezgri, reakcija na promjene temperature je brza, zahvaljujući čemu imate savršenu kontrolu nad cijelim procesom kuhanja. Keramika je izdržljiva, laka za održavanje i ne grebe se lako kao teflon.

Više o keramičkim tavama

Popularne keramičke tave


vypalena panev


Napravite neprianjajući sloj na posudama od nehrđajućeg čelika, čelika ili lijevanog željeza

Na običnim posudama od nehrđajućeg čelika, čelika ili lijevanog željeza možete stvoriti prirodni neprianjajući sloj tako da ih spalite (tzv. začiniti). Samo zagrijte tavu na visoku temperaturu i u nju ulijte tanki sloj ulja. Držite na jakoj vatri barem desetak minuta, ulje bi se trebalo dimiti, zatim ocijedite, prebrišite suhom krpom i gotovo. Lijevano željezo, čelik ili nehrđajući čelik? Koja je tava najbolja?


Kvalitetne posude od lijevanog željeza, nehrđajućeg čelika i čelika


jakou vybrat panev
Koju tavu odabrati?

Kao što smo već spomenuli, svaki kuhar preferira različite karakteristike tava. Donesite odluku na temelju vlastitog iskustva i osjećaja. Međutim, ovdje su najvažniji čimbenici koje svakako treba uzeti u obzir pri odabiru tave.

  • Što ću kuhati u tavi?
    Ako namjeravate pripremati meso ili povrće bez masnoće, onda svakako potražite titan ili aluminij s neprijanjajućim slojem. Iz vlastitog iskustva preporučamo kupnju barem jedne tave s neprijanjajućim premazom za zdravo kuhanje bez masnoće i klasične tave za pripremu odrezaka.
  • Cijena
    Početna investicija u kvalitetnu tavu može se činiti visokom, ali svakako je bolje prvi put kupiti kvalitetan komad koji će trajati mnogo dulje od nekvalitetnih proizvoda. Ako pažljivo pogledate, sigurno ćete pronaći razuman kompromis između cijene i kvalitete.
  • Što drugo očekivati od tave?
    Morate razmisliti o tome koliko želim brinuti o tavi. Želim li ga prati u perilici posuđa ili mi smeta ručno ribanje? Dalje, odlučujemo se prema veličini obitelji, manja kućanstva za pripremu jela trebaju tavu do 26 centimetara, veće obitelji biraju tavu promjera tridesetak centimetara.
Odlične tave
FAQ
Vi najčešće pitate
Je li sigurno koristiti neprianjajuće posude?
Da, sigurni su ako se pravilno koriste. Izbjegavajte pregrijavanje iznad 260°C.
Koja su jela najzdravija?
Ako tražite tavu u kojoj ne želite brinuti o sigurnosti oštećenja površine, odaberite emajl, titan, ugljik ili nehrđajući čelik ili keramiku.
Što je bez PFOA?
PFOA je kratica za perfluorooktansku kiselinu (hvala bogu na tim kraticama). U prošlosti se koristio upravo u neprianjajućem posuđu i ima dokazano negativne učinke na ljudsko zdravlje. PFOA free je dakle oznaka proizvoda koji nemaju nikakve veze s ovom kiselinom.
Koja neljepljiva indukcijska tava?
Kod kuhanja na indukcijskoj ploči potrebno je pri odabiru posuđa obratiti pažnju na materijal od kojeg je izrađena. Uvjerite se da odabrani model ima feromagnetsko dno i tako omogućuje indukcijsko kuhanje.
Kako produžiti vijek trajanja tave koja se ne lijepi?
Koristite drveno ili silikonsko posuđe i perite ga ručno.
Mogu li koristiti neprianjajuću tavu na indukcijskoj ploči za kuhanje?
Da, ako je označeno kao kompatibilno s indukcijom.
Zašto se tave s neprijanjajućim premazom grebu?
Zbog metalnog posuđa, nepravilnog čišćenja ili skladištenja.
Može li se kuhati u neprianjajućoj posudi bez masnoće?
Da, površina se ne lijepi i omogućuje kuhanje bez masnoće.