Iako se ne čini tako, odabir prave indukcijske ploče za kuhanje može biti prilično izazovan zbog široke ponude na tržištu. Stoga ćemo se osvrnuti na ključne čimbenike koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru, upoznati vas s nekoliko popularnih opcija i također dodati preporuke o tome kako se pravilno brinuti za indukcijske posude.
Najbolje indukcijske posude: vrste i uporaba
Indukcijski wok
Woks su duboke posude koje omogućuju brzo i ravnomjerno kuhanje na visokim temperaturama. Savršene su za pripremu azijskih jela, prženja i prženja.
Indukcijska posuda za oči
Posebna posuda s odvojenim dijelovima za svako jaje, koja osigurava da se jaja ne lijepe i ostanu odvojena. Pogodna je i kao indukcijska tava za palačinke.
Indukcijska tava za palačinke
Tipična ravna tava s niskim rubovima koja omogućuje jednostavno okretanje palačinke. Osim za palačinke, pogodan je za pripremu drugih jela od tankih tijesta.
Indukcijske tave za roštilj
Ova posuda ima rebrastu površinu koja stvara prepoznatljive žarulje na hrani. Izvrstan je za roštiljanje mesa, povrća i ribe kod kuće.
Neprianjajuće i keramičke indukcijske posude
Imaju neljepljivu površinu, što olakšava ne samo kuhanje, već i čišćenje. Pogodan je uglavnom za pripremu ribe ili jaja.
Posude od lijevanog željeza za indukciju
Robusna i teška tava koja se ravnomjerno zagrijava i dugo ostaje topla. Idealan je za pečenje, prženje i pečenje u pećnici.
Čelične indukcijske posude
Cijenjeni su zbog dugog vijeka trajanja, ali i zbog toga što su univerzalni alati za pripremu najrazličitijih jela.
Indukcijske posude od nehrđajućeg čelika
Popularni su zbog svoje izdržljivosti i jednostavnog održavanja. Pogodan je za prženje i pečenje kao i za pripremu umaka.
5 prednosti indukcijskog kuhanja
Indukcijsko kuhanje je kao da imate superheroja u kuhinji, jer donosi brzinu, preciznost i, ne manje važno, uštedu energije:- Indukcijske ploče za kuhanje zagrijavaju tave (i drugo posuđe) munjevito, što štedi vrijeme te omogućuje bržu pripremu hrane.
- Štedljivi "ja" svakoga od nas bit će zadovoljan što su indukcijske ploče dorasle 40% ekonomičniji od staklokeramičkih. Kuhanje s njima je stoga ne samo brže, nego i ekonomičnije.
- Površina indukcijske ploče zagrijava se samo ispod posuđa, ostatak ploče ostaje relativno hladan. To povećava sigurnost posebno u kućanstvima s djecom.
- Zahvaljujući preciznoj regulaciji temperature, smanjuje rizik od prekuhavanja ili zagorijevanja obroka, što ćete posebno cijeniti kod pripreme složenijih jela.
- Za razliku od plinskih ploča za kuhanje, indukcijske ploče se bitno razlikuju lakši za čišćenje.
Najbolje indukcijske posude prema ocjenama kupaca
njemački tava FisslerIstiču se vrhunskom kvalitetom i prije svega višeslojnim dnom koje optimalno raspoređuje toplinu, što osigurava izvrsne rezultate kuhanja.
Njemačka tvrtka Woll proslavile neprianjajuće tave, posebno seriju Diamond Lite koja je cijenjena zbog svoje izuzetne izdržljivosti i ravnomjernog zagrijavanja.