Čelična posuda dobro provodi toplinu, robusna je i redovitom upotrebom poboljšava svoja svojstva, što je čini gotovo besmrtnom. Vrhunske čelične posude na naše tržište isporučuju npr. tvrtke De Buyer i Fissler, njihova je kvaliteta beskompromisna, a zahvaljujući bezvremenskom izgledu uklapaju se u sve kuhinje.
- Što je s novom čeličnom tavom?
Zapalite čeličnu posudu prije prve uporabe. Trebat će vam jestivo ulje koje ulijte na tavu u sloju od oko centimetar i zagrijte. Kad se ulje počne dimiti, okrenite posudu tako da se posvuda premaze. Na kraju tavu prebrišite papirnatim ručnikom.
Sol će učiniti isto za vas. U tepsiju sipajte kilogram do dvije soli, ovisno o veličini tepsije. Uključite jako i pustite da se grije pola sata, sol se mora dimiti. Na kraju izlijte sol i obrišite ručnikom. - Redovito održavanje čelične posude
Čelik je relativno jednostavan za održavanje. Sve što trebate je jednostavna spužvica i sredstvo za pranje posuđa. Svakako izbjegavajte abrazivni pijesak, žičanu mrežu, a posebno perilicu posuđa. Nikada ne dopustite da se tava smoči jer može korodirati. Opekotine zapalite uljem koje će ih bez problema ukloniti. - Tako da čelična posuda traje dugo
Čelik definitivno nije prijatelj s vodom, stoga nikada ne dopustite da se posuda osuši nakon pranja. Uvijek ga održavajte savršeno suhim i čistim. Površinu premažite jestivim uljem, a povremeno ju možete dodatno peći. Čelik redovitom uporabom potamni, ali to nije štetno. Naprotiv, to je znak izvrsno uhvaćene i iskorištene tave. Čitaj dalje više o čeličnim posudama.