Priprema nove tave za korištenje
Novu čeličnu tavu potrebno je *začiniti*, odnosno stvoriti polimernu površinu koja je s jedne strane neprianjajuća, a s druge strane štiti od korozije. Dakle, kako to učiniti:
- Novu tavu operite vrućom vodom i uz pomoć nježne spužvice i kapljice deterdženta uklonite s obje strane tave sloj pčelinjeg voska koji je štitio tavu da ne zahrđa tijekom skladištenja.
- Tavu temeljito osušite. Odaberite ploču za kuhanje veličine koja odgovara dnu tave.
- Uključite ploču za kuhanje na srednju jačinu i stavite tavu na nju. Ulijte u tavu otprilike 1 mm ulja i pustite da se zagrijava dok se ne počne dimiti (tijekom *začinjanja* okrećite tavu kako bi ulje došlo i na unutarnje stranice tave).
- Nakon otprilike tri minute, površina tave počet će tamnjeti, nakon otprilike 10 minuta iz nje će se početi dimiti, a unutrašnjost će biti smećkasta (vidi video). Smeđa je prava boja vaše tave. Ne, nikada više neće biti srebrna.
- Ostavite tavu da se ohladi i obrišite višak ulja papirnatim ručnikom.
- Paljenje se može ponoviti. Ako smatramo da na početku nije došlo do dovoljnog paljenja, moguće je ponoviti postupak.
- Pri svakoj upotrebi tava tamni. Pojednostavljeno rečeno, vrijedi da što je tava korištenija i tamnija, to će vaša čelična tava imati bolja svojstva.