odpocet
6 dana
15 sati
0 minut
38 sekunde

Kako zapaliti čeličnu tavu - TEST

Vaši prvi koraci s čeličnom tavom

Čelične tave su prirodno neprianjajuće i trajat će vam zaista cijeli život. Ipak, potrebno im je posvetiti početnu njegu kako bi vam uistinu dobro služile.

Čelične tave
ocelová pánev zapečení


Priprema nove tave za korištenje
Novu čeličnu tavu potrebno je *začiniti*, odnosno stvoriti polimernu površinu koja je s jedne strane neprianjajuća, a s druge strane štiti od korozije. Dakle, kako to učiniti:

  1. Novu tavu operite vrućom vodom i uz pomoć nježne spužvice i kapljice deterdženta uklonite s obje strane tave sloj pčelinjeg voska koji je štitio tavu da ne zahrđa tijekom skladištenja.
  2. Tavu temeljito osušite. Odaberite ploču za kuhanje veličine koja odgovara dnu tave.
  3. Uključite ploču za kuhanje na srednju jačinu i stavite tavu na nju. Ulijte u tavu otprilike 1 mm ulja i pustite da se zagrijava dok se ne počne dimiti (tijekom *začinjanja* okrećite tavu kako bi ulje došlo i na unutarnje stranice tave).
  4. Nakon otprilike tri minute, površina tave počet će tamnjeti, nakon otprilike 10 minuta iz nje će se početi dimiti, a unutrašnjost će biti smećkasta (vidi video). Smeđa je prava boja vaše tave. Ne, nikada više neće biti srebrna.
  5. Ostavite tavu da se ohladi i obrišite višak ulja papirnatim ručnikom.
  6. Paljenje se može ponoviti. Ako smatramo da na početku nije došlo do dovoljnog paljenja, moguće je ponoviti postupak.
  7. Pri svakoj upotrebi tava tamni. Pojednostavljeno rečeno, vrijedi da što je tava korištenija i tamnija, to će vaša čelična tava imati bolja svojstva.
Jedina uistinu zdrava neprijanjajuća površina je ona koja nastaje prirodnim zapečenjem na čeličnoj tavi. Savjetujemo vam kako ga stvoriti i kako ga ne izgubiti.
ocelove panve vypaleni
Što nikada ne raditi s čeličnom tavom
  1. Ne perite u perilici posuđa. Ne namačite.
  2. Idealno bi bilo da tavu uopće ne perete. Dovoljno je tavu prebrisati ubrusom, na kojem može biti kap ulja.
  3. Ako tavu morate oprati, odmah je obrišite i osušite, ne ostavljajte je da se sama osuši. Zatim je idealno premazati tankim slojem ulja koji će zaštititi njezinu površinu.
  4. Nemojte koristiti vrlo brzo zagrijavanje - booster na indukcijskoj ploči ili najviši stupanj na ostalim pločama za kuhanje! Uvijek koristite samo srednje temperature.
  5. Nemojte pregrijavati tavu ako je prazna.
Više o čeličnim tavama
vareni v ocelove panvi
Kako kuhati u čeličnoj tavi


Zapamtite da čeličnim tavama najbolje odgovaraju biljna ulja s visokom točkom dimljenja. To su ulja koja podnose vrlo visoke temperature, kao što su repičino ili suncokretovo ulje.

Prije kuhanja dobro zagrijte tavu. Samo ćete tako spriječiti lijepljenje hrane. Provjerite odgovara li veličina grijaće ploče veličini dna posude.

Hranu pripremajte na srednjim temperaturama. Visoka temperatura uzrokuje lijepljenje i, što je još važnije, spaljivanje hrane.

Sastojke nemojte okretati prerano, već im dajte dovoljno vremena da se stvori korica i da se sami odlijepe od površine posude.


Najpopularnije čelične tave prema ocjenama naših kupaca


Naš savjet
Pročitajte i
->
panve ocel de buyer
Usporedba čeličnih tava De Buyer: Koja je prava za vas?
Razmišljate li o kupnji kultne čelične tave de Buyer i niste sigurni koju seriju odabrati? Donosimo vam praktičan pregled ključnih svojstava i parametara.
FAQ
Najčešća pitanja
Zašto mi se hrana lijepi za čeličnu tavu?
Vjerojatno zato što paljenje nije bilo dovoljno dobro. Ponovite postupak paljenja, možete ga provesti nekoliko puta.
Kako pravilno opaliti novu čeličnu tavu?
Operite tavu vrućom vodom i deterdžentom, osušite je, nanesite tanak sloj biljnog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri dok se ulje ne počne dimiti. Pustite da se tava ohladi, obrišite višak ulja i ponovno kratko zagrijte tavu.
Smijem li prati čeličnu tavu u perilici posuđa?
Ne, pranje u perilici posuđa može ukloniti zaštitni sloj i uzrokovati hrđanje.
Koja vrsta masnoće je najbolja za kuhanje u čeličnoj tavi?
Najbolja su biljna ulja s visokom točkom dimljenja, kao što su suncokretovo ili repičino ulje. Ne koristite maslac ili maslinovo ulje na visokim temperaturama jer imaju nižu točku dimljenja i mogu zagorjeti.
Što trebam učiniti ako se na čeličnoj tavi pojavi hrđa?
Uklonite je finom žičanom spužvom ili abrazivnom spužvicom, eventualno i uz pomoć grube soli, a zatim tavu ponovno začinite.
Kako održati čeličnu tavu da se hrana ne lijepi?
Nakon upotrebe tavu samo obrišite papirnatim ručnikom. Ako je potrebno, operite je toplom vodom, temeljito osušite i zatim premažite tankim slojem ulja.
Mogu li koristiti čeličnu tavu na indukcijskoj ploči za kuhanje?
Da, čelične tave su kompatibilne s indukcijskim štednjacima. Provjerite ima li tava ravno dno za optimalan kontakt s indukcijskom pločom.
Kako obnoviti neprijanjajuću površinu čelične tave?
Ponovno začinite tavu. Ovaj postupak će obnoviti neprijanjajuća svojstva i produljiti životni vijek tave.