Čelik je izdržljiv, dobro provodi toplinu i trajat će vam mnogo godina. S obzirom na to da i sama obiluje djelomičnim prirodnim neprianjanjem (međutim, uz pravilno početno pečenje i pravilno održavanje), nije potrebna dodatna površinska obrada protiv prianjanja. To čini kuhanje na čeliku sigurnim i zdravim.
Želite li kuhati učinkovitije, zdravije i jednostavnije? Onda sigurno jest visokokvalitetna neprijanjajuća tava postat će vaš najbolji prijatelj u kuhinji. Ako vas zanima neprianjajuća priroda modernih površina, zašto je barem jedna ovako kvalitetna tava danas apsolutno neizostavna u kuhinji, a posebno kako odabrati pravu neprianjajuću tavu, ostanite s nama.
Malo povijesti: od teflona do titana i dijamanata
Potražimo porijeklo neprianjajuće površine u laboratorijima; njegov razvoj započeo je već tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je otkriven spoj PTFE, danas svima dobro poznat kao teflon. Od svoje izvorne vojne primjene, ubrzo je pronašao put do naših kuhinja zahvaljujući otpornosti na toplinu, gotovo savršenoj neljepljivosti, jednostavnosti čišćenja i mogućnosti kuhanja s minimalnom količinom masnoće.
Ali ništa nije ružičasto, a zabrinutost za zdravlje iznjedrila je keramičke premaze protiv lijepljenja koji nude poboljšanu izdržljivost i sigurnost, pa čak i opcije presvučene titanom i dijamantom za još bolju izdržljivost i toplinsku vodljivost.
Možete u Kulinu birajte iz široke ponude tava s neprijanjajućim premazom, od tradicionalnog aluminija preko čelika, željeza ili lijevanog željeza do luksuznog titana. Svaki materijal nosi svoje jedinstvene specifičnosti, bilo da se radi o trajnosti, zdravstvenoj sigurnosti, toplinskoj vodljivosti i na kraju, ali ne manje važno, o cijeni. Istražimo zajedno koja će tava biti najbolji izbor za vašu kuhinju.
tave koje se ne lijepe
Neprianjajuće tave donose brojne prednosti koje će cijeniti svi koji makar na trenutak stanu uz štednjak. Pogledajmo neke od ključnih prednosti tava s neprijanjajućim slojem:
Nekoliko nedostataka koje je dobro uzeti u obzir kod nekih materijala
Iako neprianjajuće tave općenito imaju niz prednosti, potrebno je pripaziti na pravilan odabir određenog materijala i znati njegove granice.
- Ograničenja pri visokim temperaturama i korištenju metalnih alata: Vjerojatno glavni nedostatak nekih neprianjajućih tava je njihova ograničena otpornost na visoke temperature, što može oštetiti neprianjajuću površinu i skratiti vijek trajanja tave. Također je potrebno pripaziti na korištenje alata koji ne oštećuju površinu – stoga metalne alate zamijenite drvenim ili silikonskim za osjetljivije površinske tretmane, tipično teflonom ili keramikom.
- Istrošenost i potreba za zamjenom: Tave s nanesenim premazom protiv prianjanja ne traju tako dugo kao one od čelika ili lijevanog željeza. Nakon nekog vremena korištenja, površina se može oštetiti i izgubiti svojstva neprijanjanja i sigurnosti, unatoč pravilnoj njezi.
- Moguća zdravstvena opasnost u slučaju oštećenja površine: Kada se neljepljiva površina tave ošteti, mogu se osloboditi potencijalno štetne čestice ili kemikalije, posebno u starijim tavama s premazima na bazi PTFE (kao što je teflon). Srećom, s novijim tehnologijama i materijalima ti su rizici svedeni na najmanju moguću mjeru, no ipak je važno obratiti pozornost na pravilnu njegu i pravovremenu zamjenu posude.
Najbolje neprijanjajuće tave prema ocjenama kupaca
Koliko koštaju pojedinačni materijali?
Što reći, bijela keramička površina tava je elegantna i lijepa. No, neljepljivost mu nije najbolja, pa je potrebno koristiti barem malo masnoće. No, keramičku tavu bit će lako održavati i, primjerice, u usporedbi s teflonskom malo je izdržljivija i neće je tako lako ogrebati.
Lijevano željezo još je jedan materijal koji je prirodan, neškodljiv za zdravlje i djelomično prirodno neljepljiv. Tava od lijevanog željeza će vam se za pravilno održavanje odužiti dugim vijekom trajanja, iznimnom stabilnošću i stabilnošću dimenzija.
Prednost je u tome što tavu od lijevanog željeza možete sigurno koristiti na bilo kojoj vrsti štednjaka, uključujući indukciju. Nakon prvog pečenja i opetovane uporabe, neljepljivost se nastavlja povećavati.
Posuda od titana pružit će vam iznimnu otpornost na habanje i dug životni vijek. Posuđe od titana kombinira dobru toplinsku vodljivost s vrlo pristojnom razinom neprijanjanja, jamčeći učinkovito i zdravo kuhanje.
Osim toga, titan je lagan, jednostavan za rukovanje i jednostavan za održavanje, ne boje ga se ni perilice posuđa. Možda se čini da su tave izrađene od titana pune prednosti, ali budite spremni platiti malo više za te prednosti u usporedbi s drugim materijalima.
Aluminij sam po sebi nije baš najbolji kandidat za zdravo kuhanje. Zato su aluminijske tave opremljene neprianjajućim premazom koji štiti hranu i jamči jednostavnu pripremu.
Aluminijske tave općenito su lagane i pristupačne, ali nedostatak je što ih je lako oštetiti, pogotovo kod jeftinijih modela, bilo deformacijom na višim temperaturama ili grebanjem neprianjajućeg sloja. Kao i drugdje, stoga se isplati uložiti u kvalitetnu tavu provjerene marke.
Silikonsko, drveno i plastično posuđe
Moderno posuđe s neprianjajućom površinom danas je u nekim varijantama relativno otporno na ogrebotine. Unatoč tome, vrijedi koristiti posuđe izrađeno od materijala koji eliminiraju rizik od oštećenja, kao što su drvo, plastika ili silikon.