Kako odabrati najbolju tavu s neprijanjajućim premazom?

Želite li kuhati učinkovitije, zdravije i jednostavnije? Onda sigurno jest visokokvalitetna neprijanjajuća tava postat će vaš najbolji prijatelj u kuhinji. Ako vas zanima neprianjajuća priroda modernih površina, zašto je barem jedna ovako kvalitetna tava danas apsolutno neizostavna u kuhinji, a posebno kako odabrati pravu neprianjajuću tavu, ostanite s nama.


Nepřilnavé pánve

Malo povijesti: od teflona do titana i dijamanata

Potražimo porijeklo neprianjajuće površine u laboratorijima; njegov razvoj započeo je već tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je otkriven spoj PTFE, danas svima dobro poznat kao teflon. Od svoje izvorne vojne primjene, ubrzo je pronašao put do naših kuhinja zahvaljujući otpornosti na toplinu, gotovo savršenoj neljepljivosti, jednostavnosti čišćenja i mogućnosti kuhanja s minimalnom količinom masnoće.

Ali ništa nije ružičasto, a zabrinutost za zdravlje iznjedrila je keramičke premaze protiv lijepljenja koji nude poboljšanu izdržljivost i sigurnost, pa čak i opcije presvučene titanom i dijamantom za još bolju izdržljivost i toplinsku vodljivost.

Možete u Kulinu birajte iz široke ponude tava s neprijanjajućim premazom, od tradicionalnog aluminija preko čelika, željeza ili lijevanog željeza do luksuznog titana. Svaki materijal nosi svoje jedinstvene specifičnosti, bilo da se radi o trajnosti, zdravstvenoj sigurnosti, toplinskoj vodljivosti i na kraju, ali ne manje važno, o cijeni. Istražimo zajedno koja će tava biti najbolji izbor za vašu kuhinju.

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO

Prednosti
tave koje se ne lijepe

Neprianjajuće tave donose brojne prednosti koje će cijeniti svi koji makar na trenutak stanu uz štednjak. Pogledajmo neke od ključnih prednosti tava s neprijanjajućim slojem:

Image
ikona
Jednostavno održavanje i čišćenje
Jedna od najvećih prednosti neprianjajućih tava je njihovo jednostavno održavanje. Zaboravite na duge sate ribanja zapečene hrane - s tavom koja se ne lijepi, sve što trebate je lagano pranje, koje ne samo da štedi vrijeme, već i produljuje vijek trajanja tave.
ikona
Manja potrošnja ulja ili maslaca
Kuhanje u neprianjajućim posudama zahtijeva manje masnoće. To će između ostalog jamčiti niži unos kalorija, što je idealno za sve one koji traže zdraviju alternativu kuhanju bez žrtvovanja okusa.
ikona
Ravnomjerna raspodjela topline i učinkovito kuhanje
Neprianjajuće tave često su dizajnirane da osiguraju ravnomjernu raspodjelu topline. To znači da se hrana ravnomjernije i brže kuha, štedeći vrijeme i energiju.

Nekoliko nedostataka koje je dobro uzeti u obzir kod nekih materijala

Iako neprianjajuće tave općenito imaju niz prednosti, potrebno je pripaziti na pravilan odabir određenog materijala i znati njegove granice.

  • Ograničenja pri visokim temperaturama i korištenju metalnih alata: Vjerojatno glavni nedostatak nekih neprianjajućih tava je njihova ograničena otpornost na visoke temperature, što može oštetiti neprianjajuću površinu i skratiti vijek trajanja tave. Također je potrebno pripaziti na korištenje alata koji ne oštećuju površinu – stoga metalne alate zamijenite drvenim ili silikonskim za osjetljivije površinske tretmane, tipično teflonom ili keramikom.
  • Istrošenost i potreba za zamjenom: Tave s nanesenim premazom protiv prianjanja ne traju tako dugo kao one od čelika ili lijevanog željeza. Nakon nekog vremena korištenja, površina se može oštetiti i izgubiti svojstva neprijanjanja i sigurnosti, unatoč pravilnoj njezi.
  • Moguća zdravstvena opasnost u slučaju oštećenja površine: Kada se neljepljiva površina tave ošteti, mogu se osloboditi potencijalno štetne čestice ili kemikalije, posebno u starijim tavama s premazima na bazi PTFE (kao što je teflon). Srećom, s novijim tehnologijama i materijalima ti su rizici svedeni na najmanju moguću mjeru, no ipak je važno obratiti pozornost na pravilnu njegu i pravovremenu zamjenu posude.

Najbolje neprijanjajuće tave prema ocjenama kupaca


Koliko koštaju pojedinačni materijali?



Image
Čelične posude

Čelik je izdržljiv, dobro provodi toplinu i trajat će vam mnogo godina. S obzirom na to da i sama obiluje djelomičnim prirodnim neprianjanjem (međutim, uz pravilno početno pečenje i pravilno održavanje), nije potrebna dodatna površinska obrada protiv prianjanja. To čini kuhanje na čeliku sigurnim i zdravim.

Odaberite čeličnu posudu


Image
Keramičke tave

Što reći, bijela keramička površina tava je elegantna i lijepa. No, neljepljivost mu nije najbolja, pa je potrebno koristiti barem malo masnoće. No, keramičku tavu bit će lako održavati i, primjerice, u usporedbi s teflonskom malo je izdržljivija i neće je tako lako ogrebati.

Odaberite keramičku tavu


Image
Tave od lijevanog željeza koje se ne lijepe

Lijevano željezo još je jedan materijal koji je prirodan, neškodljiv za zdravlje i djelomično prirodno neljepljiv. Tava od lijevanog željeza će vam se za pravilno održavanje odužiti dugim vijekom trajanja, iznimnom stabilnošću i stabilnošću dimenzija.

Prednost je u tome što tavu od lijevanog željeza možete sigurno koristiti na bilo kojoj vrsti štednjaka, uključujući indukciju. Nakon prvog pečenja i opetovane uporabe, neljepljivost se nastavlja povećavati.

Odaberite tavu od lijevanog željeza


Image
Posude od titana

Posuda od titana pružit će vam iznimnu otpornost na habanje i dug životni vijek. Posuđe od titana kombinira dobru toplinsku vodljivost s vrlo pristojnom razinom neprijanjanja, jamčeći učinkovito i zdravo kuhanje.

Osim toga, titan je lagan, jednostavan za rukovanje i jednostavan za održavanje, ne boje ga se ni perilice posuđa. Možda se čini da su tave izrađene od titana pune prednosti, ali budite spremni platiti malo više za te prednosti u usporedbi s drugim materijalima.

Odaberite posudu od titana


Image
Aluminijske posude s neprijanjajućim slojem

Aluminij sam po sebi nije baš najbolji kandidat za zdravo kuhanje. Zato su aluminijske tave opremljene neprianjajućim premazom koji štiti hranu i jamči jednostavnu pripremu.

Aluminijske tave općenito su lagane i pristupačne, ali nedostatak je što ih je lako oštetiti, pogotovo kod jeftinijih modela, bilo deformacijom na višim temperaturama ili grebanjem neprianjajućeg sloja. Kao i drugdje, stoga se isplati uložiti u kvalitetnu tavu provjerene marke.

Odaberite aluminijsku posudu
Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Kako odabrati pravu veličinu posude?
Veličina tave ne utječe samo na to koliko ćete ljudi iz nje nahraniti. Pročitajte kako odabrati pravu veličinu posude za svoje potrebe.

Silikonsko, drveno i plastično posuđe

Moderno posuđe s neprianjajućom površinom danas je u nekim varijantama relativno otporno na ogrebotine. Unatoč tome, vrijedi koristiti posuđe izrađeno od materijala koji eliminiraju rizik od oštećenja, kao što su drvo, plastika ili silikon.

FAQ
Često postavljana pitanja o neprianjajućim tavama
Koja su jela najzdravija?
Ako tražite tavu u kojoj ne želite brinuti o sigurnosti oštećenja površine, odaberite emajl, titan, ugljik ili nehrđajući čelik ili keramiku.
Što je bez PFOA?
PFOA je naziv za perfluorooktansku kiselinu (hvala bogu na tim kraticama). U prošlosti se koristio upravo u neprianjajućem posuđu i ima dokazano negativne učinke na ljudsko zdravlje. PFOA free je dakle oznaka proizvoda koji nemaju nikakve veze s ovom kiselinom.
Kako je teflon štetan?
Kada se teflon koristi na visokim temperaturama iznad 360°C ili kada je mehanički oštećen, mogu se osloboditi otrovne tvari opasne po zdravlje. Stoga je pri korištenju teflonskog posuđa potrebno održavati niže temperature, izbjegavati upotrebu metalnih alata, te prestati koristiti tavu ako se površina i najmanje ošteti.
Koja neljepljiva indukcijska tava?
Kod kuhanja na indukcijskoj ploči potrebno je pri odabiru posuđa obratiti pažnju na materijal od kojeg je izrađena. Uvjerite se da odabrani model ima feromagnetsko dno i tako omogućuje indukcijsko kuhanje.