Tava: Zašto vam je potrebna i kako odabrati pravu

Slatke, pahuljaste, još vruće palačinke s voćem, jogurtom, prelivene javorovim sirupom ili s velikom hrpom šlaga, prekrivene cimetom ili vanilin šećerom... Osjećate li i vi onu vikend jutarnju ugodu? Pravilna tava uvelike će olakšati pripremu ovog kultnog doručka. Kako odabrati pravu tavu za palačinke i zašto ona nikako ne smije nedostajati u vašem kuhinjskom arsenalu? S našim vodičem nećete pogriješiti.


1. Zašto posebna tava za palačinke?

5 RAZLOGA ZA KUPITJU TAVE

  • U usporedbi s pripremom u klasičnoj tavi, popečci će biti jedno te isto, a lako ih možete pripremiti više odjednom.
  • Zahvaljujući površini koja se ne lijepi, uvijek možete biti sigurni u savršen rezultat bez opeklina.
  • Kulina za vas odabire robne marke koje koriste zdravlju neškodljive materijale i podržavaju maksimalan doživljaj okusa i očuvanje izvrsnih svojstava dugi niz godina.
  • Univerzalna upotreba: Ne samo da pripremate palačinke na tavi za palačinke, možete je koristiti i za savršene volovske oči, krumpirove palačinke ili čak male omlete.
  • Palačinke sa motivima smajlića izmamit će još veći osmijeh na lice vašeg mališana.

Bilo da imate djecu ili se želite prisjetiti bezbrižnih godina, tava za palačinke sigurno neće nedostajati u vašoj kuhinji. Ako želite postići savršenstvo, umjesto obične tave vaskvalitetna tava jamči savršen izgled i okus pripremljenih delicija, a također će znatno ubrzati i pojednostaviti kuhanje.





ŠTO TREBA RAZMOTRITI PRIJE KUPNJE FAVOR PAN

  • Vrsta ploče za kuhanje – kuhate li na plinu, staklokeramici ili indukciji? Provjerite hoće li se tava slagati s vašim štednjakom.
  • Upotrijebljeni materijali –⁠ čelična tava za palačinke trajat će vam mnogo godina, titan je lagan i gotovo ga nije potrebno održavati, a aluminij će biti vruć u trenu.
  • Neprianjajuće -⁠ ako ne želite da umjesto lepih peciva dobijete komadiće poderanog tijesta, uvijek odaberite visokokvalitetnu tavu s neprianjajućom površinom.
  • Veličina –⁠ Možete birati između široke palete tava različitih veličina na kojima jednostavno možete pripremiti do sedam fritula odjednom, a posebnost su poffertjes tave koje vam omogućuju pripremu do 30 mini fritula odjednom.

Najbolje tave za palačinke prema recenzijama kupaca

2. Koji materijal odabrati?

Lijevano željezo, titan, čelik ili aluminij - nije uvijek lako odabrati pravi materijal od kojeg je izrađen tava za palačinke napravljena. Stoga se isplati znati po čemu se korišteni materijali razlikuju po svojstvima, kako biste uvijek bili maksimalno zadovoljni rezultatom.


Ocelové pánvičky na lívance

Čelične posude za palačinke

Čelik se ističe uglavnom svojom otpornošću i sposobnošću potpuno ravnomjernog provođenja topline. Uz pravilno korištenje i održavanje, hoćečelična tava vaš pomoćnik za cijeli život.

Prije prve uporabe pravilno spalite čelik i znajte da se sa svakom sljedećom upotrebom svojstva čelika poboljšavaju i tava poprima prirodna neprianjajuća svojstva bez dodanih površinskih kemikalija. Osim toga, imate još jedan odličan razlog da svaki dan uživate u grješno dobrim palačinkama – pomažete svojoj tavi!

Prednosti i nedostaci čeličnih tava

Prednosti

  • Visoka otpornost i čvrstoća
  • Ravnomjerno provođenje i zadržavanje topline
  • Prirodna neljepljivost, koja s vremenom postaje samo bolja
  • Pogodan i za indukciju – čelik možete koristiti na bilo kojoj vrsti ploče za kuhanje
  • Dugi vijek trajanja – čelična tava (kao dobro vino) ne stari, nego sazrijeva

Nedostaci

  • Samo ručno pranje perilica posuđa će oštetiti čelik
  • Uz nedovoljno održavanje može zahrđati

Tave izrađene od aluminija

Tave od punog aluminija imaju izvrsna vodljiva svojstva, brzo se zagrijavaju i dobro provode toplinu točno tamo gdje vam je potrebna.

No kako sam aluminij ne slaže se dobro s hranom, aluminijske tave su opremljene gornjim slojem koji se ne lijepi, što jamči da vam okretanje fritula neće biti bauk. Tave izrađene od aluminija također su lagani i jednostavni za rukovanje.

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO

Prednosti i nedostaci aluminijskih tava

Prednosti

  • Mala težina – praktičnost u rukovanju
  • Pogodan i za indukciju – može se koristiti na indukcijskoj ploči za kuhanje
  • Ravnomjerno provođenje topline po cijeloj površini
  • Kraće zagrijavanje – aluminij je spreman za akciju u trenutku
  • Pristupačniji u usporedbi s drugim materijalima

Nedostaci

  • Skloniji grebanju neljepljivi slojevi
  • Jeftini modeli mogu s vremenom deformirati i ugibati


Litinové pánve na lívance

Tave za palačinke od lijevanog željeza

Posuđe od lijevanog željeza postat će besmrtna konstanta svake dobre kuhinje. Težak je, masivan i bez problema podnosi zaista ekstremne uvjete.

Tavu od lijevanog željeza možete koristiti na plin, struju i indukciju, a ne morate je niti bojati staviti na vatru ili roštilj. A ako jednog dana slučajno pojedete fritule (na što ne računamo), gusanu tavu možete koristiti za nužnu samoobranu ili kao sredstvo za jačanje.

Prednosti i nedostaci tava za palačinke od lijevanog željeza

Prednosti

  • Trajat će generacijama koje dolaze– lijevano željezo je praktički neuništivo
  • Izvrsna toplinska svojstva – dugo ostaje vruće, a zahvaljujući debelim stijenkama i dnu savršeno ravnomjerno provodi toplinu
  • Djelomična neljepljivost – potrebna je mala količina masti, ali se neljepljivost lagano povećava s upotrebom

Nedostaci

  • Sklon hrđanju – lijevano željezo nije prijatelj s vodom, stoga ga odmah osušite i izbjegavajte pranje u perilici posuđa
  • Veća težina – ruku na srce, neće to biti kao bacanje papira


3. Glavni kriteriji za odabir tave

Pa, do sada ste već mogli pogoditi da fritula zaslužuje mjesto u vašoj kuhinji. Koja su zlatna pravila kojih se treba pridržavati pri odabiru?


3.1 Neljepljivo!

Poderane palačinke i zagorjeli komadi tijesta? Neprihvatljivo! Posebnu tepsiju za fritule kupujete upravo zato da dobijete savršeno okrugle, pahuljaste fritule. Nemojte zanemariti svoje zahtjeve i potražite tavu koja vam neće pokvariti trud pri kuhanju.

  • Kao što smo gore rekli, čelična tava razvija prirodnu neprianjajuću površinu nakon pravilnog pečenja i svake sljedeće uporabe.
  • Ako ne želite čekati, možete posegnuti za visokokvalitetnom tavom od aluminija s neprijanjajućim slojem, koja jamči rezultat bez zagorijevanja, ali je sklonija ogrebotinama.
  • Tava od lijevanog željeza, s druge strane, traje generacijama, ali njezina neprijanjajuća svojstva često treba potkrijepiti s malo masnoće.

Nepřilnavost

Naš savjet:
"Nećeš ogrebati", ili posuđe za osjetljivo kuhanje
->
Image
Kuhinjsko posuđe za sve površine
Odaberite iz širokog izbora silikonskih, plastičnih i drvenih drvenih žlica, kuhača, okretača ili lopatica koje neće oštetiti površinu vaše nove tave!

Kvalitetni strugači i lopatice

Na velikosti záleží

3.2 Veličina je bitna!

U tavi za palačinke možete pripremiti npr. 3 veće palačinke, 7 manjih ili čak 30 minijaturnih! Na vama je koju veličinu preferirate.

Ali o čemu mi pričamo, potrošnja tijesta za jednu tepsiju i ukupna "punoća" na tanjuru je plus-minus slična pa je samim time više estetski i čisto subjektivni dojam. I za kraj, koliko će željnih zalogajnica jedva čekati svoju porciju.

3.3 Kuhate li na plin, struju ili indukciju? Provjerite odgovara li tava vašoj ploči za kuhanje!

  • Nije svaka tava prikladna za indukciju, stoga budite oprezni i birajte tave od feromagnetskog materijala - nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza, čelika itd.
  • Osim indukcijskih ploča, ne morate se toliko brinuti, većina fritula može podnijeti plinska, staklokeramička i električna kuhala.

Elektřina nebo indukce?

Dovoljna je jedna odgovarajuća tava: kladite se na provjerene marke

Na tržištu postoji bezbroj proizvođača kuhinjske opreme, a mnogi od njih u ponudi imaju i tavu za palačinke. Pojedinačne marke razlikuju se ne samo po cijeni, već i po kvaliteti. Tražite li opremu u kojoj ćete moći uživati dugi niz godina, onda očekujte nešto veću cijenu, ali za koju će vas tava nagraditi izdržljivošću bez premca. U Kulinu za vas biramo provjerene brendove koje sami otkupljujemo i koristimo.

Image
Ali!
Tava ili tava za palačinke?

Ako ne volite savršen oblik palačinki ili više volite tanke palačinke, a dizane palačinke uživate samo povremeno, pokušajte potražiti tavu za palačinke.

Za razliku od tava, specijalne tave za palačinke nemaju podijeljeno dno, pa omogućuju izradu velikih palačinki i omleta. No, na njima možete pripremati i dizane manje fritule, ali morate voditi računa da oblik često neće biti pravilan i kod pripreme više fritula odjednom može doći do spajanja tijesta iz pojedinačnih komada.

Na ovaj ili onaj način, nijedna od ovih posebnih tava neće biti izgubljena u kuhinji. Naš detaljni savjetnik pomoći će Vam pri kupnji tave za palačinke.

Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Tava za palačinke - stručni savjetnik
Ako uz fritule želite probati i tanke francuske palačinke, u vašoj kuhinji ne smije nedostajati posebna tava za palačinke. Što tražiti pri odabiru?
FAQ
Često postavljana pitanja kada sanjate fritule
Koja je razlika između palačinke i fritule?
Palačinka je tanka, veća palačinka od brašna, mlijeka i jaja. U usporedbi s njim, fritula je u prosjeku manja i pahuljasta, čemu pridonosi upotreba kvasca ili praška za pecivo.
Od kakvog brašna se prave palačinke?
Možete koristiti glatko ili polugrubo brašno, pogodno je i ječmeno. Tijesto od glatkog i ječmenog brašna bolje će se raširiti, a polugrubo tijesto će imati manje grudica.
Kako napraviti palačinke bez kvasca?
Obećali ste svojim najdražima palačinke za doručak, ali je nedjeljni alarm zatajio i nemate vremena za dizano tijesto za palačinke? Nema problema, koristite prašak za pecivo. No, asocira na poznati kiselkasti okus kojeg se lako možete riješiti ako dio mlijeka u tijestu zamijenite fermentiranim mliječnim proizvodom – jogurtom ili možda kefirom.
Zašto palačinke gore?
Ako se popečci lijepe za dno posude, možete pokušati dodati malo masnoće u samo tijesto (dobro će poslužiti maslac ili suncokretovo, repičino ili kokosovo ulje). No, ni s najboljim tijestom nećete moći napraviti čuda ako nemate odgovarajuću tavu s neprianjajućom površinom i savršeno ravnim dnom.
Kada okretati palačinke?
Pravo vrijeme za okretanje fritula dolazi kada površina tijesta postane malo tijesna i na njoj se počnu stvarati mjehurići.


Konačni sažetak

Fritulama se možete počastiti (ne samo) ujutro ili njima počastiti cijelu obitelj.

  • Kako vas ova poslastica nikad ne bi razočarala i kako se ne biste morali nepotrebno truditi, pripremite se tava za koju se tijesto ne lijepi. Birajte posude od aluminija, čelika ili lijevanog željeza.
  • Ne zaboravite na kompatibilnost s vašom pločom za kuhanje, pogotovo ako kuhate na indukciji.
  • Što se veličine tiče, birajte jasno prema vašim željama i broju gostiju.