Jeste li znali da posude s poklopcem štede energiju jer ubrzavaju kuhanje do 30%? Za to je krivo nakupljanje topline ispod poklopca. No istina je i da kuhanje pod poklopcem nije prikladno za pripremu svih jela. Stoga imamo nekoliko važnih informacija za vas kako o samim posudama s poklopcem tako i o kuhanju u njima.

- Stakleni poklopci omogućuju vam praćenje cijelog procesa kuhanja bez podizanja. Osim toga, izdržljivi su, pogodni za korištenje u pećnici i mogu se prati u perilici posuđa.
- Staklo je samo po sebi krhko i stoga sklono lomu. Stakleni poklopci obično su teži.

- Poklopci od nehrđajućeg čelika vrlo su otporni na ogrebotine, koroziju i visoke temperature. Mogu se prati u perilici posuđa, u pećnici i obično su lakši od staklenih.
- Neprozirni su, pa ako želite provjeriti hranu, morate podići poklopac, što može ometati proces kuhanja.

- Silikonski poklopci su lagani i fleksibilni, što ih čini jednostavnim za spremanje. Također su otporne na visoke temperature i prikladne za korištenje u pećnici, uključujući mikrovalnu.
- Poput nehrđajućeg čelika i silikona, neproziran je. Prilikom pranja u perilici posuđa, silikonski poklopci mogu apsorbirati mirise pranja.

Tave s poklopcima: vrste i upotreba
Tave od lijevanog željeza s poklopcima
Izvrsni su za dugotrajnu upotrebu i ravnomjernu raspodjelu topline. Pogodan je i za pečenje u pećnici. Ali oni su teški i zahtijevaju posebnu njegu.
Posude od nehrđajućeg čelika s poklopcima
Otporni su na ogrebotine i prikladni za širok raspon namjena u kuhanju. Ali može im trebati više masnoće da se hrana ne zalijepi za njih.
Neprianjajuće tave s poklopcima
Stoga na njima možete kuhati gotovo bez masnoće i, štoviše, lako se čiste. Međutim, skloni su ogrebotinama i njihova se površina može oštetiti na visokim temperaturama.
Čelične posude s poklopcima
Izdržljive su, svestrane i njihova je površina prirodno neljepljiva kada se njima pravilno rukuje. Obično su teški, mogu se lako pregrijati i zahtijevaju posebnu njegu.

Pladanj pomaže u održavanju topline i vlage u tavi, što je idealno za pirjanje mesa, povrća ili pripremu umaka. Također omogućuje polagano kuhanje gdje se okusi mogu bolje stopiti.
Posude s poklopcem su bez premca za uspješno kuhanje na pari. Samo dodajte malo vode na dno posude, stavite košaru na pari sa sastojcima, pokrijte poklopcem i samo pričekajte da se hrana skuha. Za ove namjene prikladan je i wok s poklopcem.
Poklice su odličan pomoćnik u pripremi riže i jela od riže poput rižota, pilava i sl. To je zato što održava konstantnu temperaturu i vlažnost, što je apsolutno ključno za postizanje prave konzistencije.
Duboke posude s poklopcem cijenit ćete i kod pripreme jela koja počinju kuhati na štednjaku, a završavaju pečenje u pećnici. Tave od lijevanog željeza s poklopcima idealne su za ove svrhe, ali prikladni su i drugi materijali.
Ne zaboravimo ni vrlo osnovnu funkciju poklopca, a to je da ako zatvorimo hranu nakon što je kuhana, ona će se puno sporije hladiti.
Kvalitetni poklopci za posude

