odpocet
4 dani
17 sati
33 minut
15 sekunde

Recept za najbolje palačinke TEST

Želite li imati palačinke naših chefova iz Chefparade u malom prstu? Nije ni čudo! Jer su svestran adut u rukavu – izvrstan doručak i brzi desert, idealni kada vaše ukućane ili goste iznenadi želja za nečim slatkim. Bilo da ih punite voćem, čokoladom, svježim sirom ili onime što pronađete u hladnjaku, s ovim receptom ne možete pogriješiti.

Sastojci
  • 125 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 300 ml mlijeka
  • četvrt žličice soli
  • maslac za prženje

crepes
metoda
  1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i po želji šećer. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom.
  2. Postupno umiješajte tekuće sastojke u brašno i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko tijesto bez grudica. Idealno tijesto trebalo bi biti otprilike konzistencije gustog vrhnja.
  3. Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji u hladnjaku, najmanje 15–30 minuta, ali može i cijelu noć ili duže. Može stajati do 24 sata.
  4. Zagrijte tavu na jaku temperaturu. Čim stavite dlan oko 5 cm iznad tave i osjetite toplinu, vrijeme je za prvu palačinku.
  5. Dodajte žličicu maslaca u tavu i smanjite temperaturu na srednju jačinu.
  6. Lagano promiješajte tijesto i kutlačom ulijte u tavu. Odmah nagnite tavu s jedne strane na drugu kako bi se tijesto ravnomjerno rasporedilo po cijeloj površini dna. Ako je tijesto dovoljno rijetko, lako će se razliti.
  7. Čim se gornja strana palačinke osuši i mjehurići koji su se stvorili popucaju, pravo je vrijeme da je okrenete. S laganom tavom to ćete lako učiniti bacanjem u zrak, ali ako pečete na teškoj željeznoj ili čeličnoj tavi, radije palačinku podignite odozdo i okrenite pomoću lopatice.
  8. S druge strane pustite da palačinka dobije zlatnu boju i skinite je s tave. Ako su na tavi ostali zagorjeli ostaci tijesta, obrišite je papirnatim ručnikom, dodajte malo maslaca i ponovite cijeli postupak dok ne potrošite svo tijesto.
  9. Gotove palačinke odmah premažite nadjevom ili ih slažite na tanjur i držite na toplom – ili u blago zagrijanoj pećnici (60–70 °C) ili na toploj ploči za kuhanje. Jer, ako su tople, nadjev će se bolje razmazati i naravno da će biti ukusnije.
  10. Gotove palačinke možete zamotati u rolice, složiti u trokute ili od njih napraviti tortu od palačinki.


Najbolje tave za palačinke prema ocjenama kupaca

recept na palacinky
Savjeti & trikovi
Kako pripremiti izvrsne palačinke
  • Ako ste sigurni da ćete palačinke puniti slatkim nadjevom, možete dodati jednu žlicu šećera. Imajte na umu da će takvo tijesto brže porumeniti, ali će istovremeno i lakše zagorjeti.
  • Ako se spremate za palačinke sa slanim nadjevom, možete ih pripremati na slanom maslacu, ili u tijesto možete dodati prstohvat soli više ili u njega možete umiješati začinsko bilje.
  • Palačinke se također mogu pripremati na masti ili ulju ili na neprianjajućim tavama potpuno bez masnoće. No, zapamtite da im maslac daje onaj pravi "french crepes" okus.
  • Koristite pročišćeni maslac, jer se on, za razliku od običnog, ne prepeče.
  • Kaže se da prva palačinka nikada ne ispadne dobro, zagori ili se potrga prilikom okretanja. To je često uzrokovano time što tava nije dovoljno zagrijana. To se može spriječiti tako da za prvo pečenje upotrijebite malo više masnoće. No, tada će palačinka biti previše masna, pa opet ne baš idealna. Stoga se nemojte brinuti oko prve palačinke, ali ako se i druga trga i ne možete je okrenuti, vjerojatno je problem u gustoći tijesta, pa ga pokušajte spasiti dodavanjem jajeta.
  • Ako volite izrazito tanke palačinke, dodajte u tijesto malo više mlijeka nego što je navedeno u receptu.
  • Ako ste napravili više palačinki nego što ćete pojesti, stavite ih na tanjur, pustite da se ohlade, pokrijte ih i spremite u hladnjak. Tamo će izdržati do 3 dana. Isto tako, gotove palačinke možete zamrznuti.


Sve što vam je potrebno za pripremu palačinki

Video upute
Kako pripremiti palačinke
Postanite majstor u pripremi palačinki koje će obožavati svi koji ih probaju.

Naš savjet
Pročitajte i
->
jak vybrat panev
Kako odabrati pravu tavu (ne samo za palačinke)
Odabir prave tave ključan je za savršene palačinke – savjetovat ćemo vam kako to učiniti!
FAQ
Najčešća pitanja
Zašto mi se palačinke trgaju ili lijepe za tavu?
Ako se palačinke trgaju, tijesto je možda prerijetko – pokušajte dodati malo brašna. Ako se lijepe za tavu, problem je možda u nedovoljno zagrijanoj tavi ili nedostatku masnoće. Koristite kvalitetnu neprijanjajuću tavu i prije svake palačinke lagano je premažite maslacem ili uljem.
Koji je najbolji recept za palačinke bez mlijeka?
Mlijeko se lako može zamijeniti biljnim alternativama (npr. zobenim, bademovim ili sojinim mlijekom). Ili možete koristiti samo vodu – palačinke će biti lakše, ali i dalje ukusne. Dovoljno je pomiješati 200 g glatkog brašna, 2 jaja, 300 ml vode, prstohvat soli i žlicu ulja.
Kako pravilno okrenuti palačinke da se ne raspadnu?
Nakon što ulijete tijesto u tavu, pričekajte da se rubovi počnu odvajati, a površina više neće biti tekuća. Zatim upotrijebite široku lopaticu i palačinku brzo i glatko okrenite. Ako ste hrabri, možete pokušati i bacanjem – dovoljan je nagli, ali nježan pokret zglobom!
Koliko dugo ostaviti tijesto za palačinke da odstoji prije pečenja?
Idealno barem 15–30 minuta. Odmor omogućuje brašnu da upije tekućinu, a tijesto dobiva bolju konzistenciju. Ako vam se žuri, možete peći odmah, ali ako imate vremena, ostavite tijesto slobodno i sat vremena ili preko noći u hladnjaku – rezultat će biti mekše palačinke.
Kako napraviti palačinke da budu pahuljaste?
Ključ pahuljastih palačinki je dodavanje sredstva za dizanje, kao što je prašak za pecivo ili soda bikarbona. Još jedan trik je ostaviti tijesto da se odmori (minimalno 15 minuta) i ne preopterećivati ga miješanjem tijekom prženja – što ga manje miješate, to će biti rahlije.