Tava za meso? Samo onaj čelični

panvicka na maso

Priprema savršeno sočnog odreska zahtijeva ne samo vještine, već i odgovarajuće posuđe. Za ljubitelje mesa čelične tave su očigledan izbor – izdržljive, svestrane i izvrsne provodnike topline. Otkrijte zašto ova neuništiva namirnica ne smije nedostajati ni u vašoj kuhinji.

Čelične posude: 5 značajki koje ćete cijeniti
  • Podnosi sve temperature
    Čelik ima izvrsnu otpornost na toplinu i zahvaljujući tome možete u potpunosti iskoristiti prednosti kuhanja na visokim temperaturama. Čelik također dobro provodi i akumulira toplinu. Idealan je izbor za pripremu mesa na brzaka.
  • Poboljšava njegova svojstva
    Što više na čelične posude kuhaš i pržiš, ima bolja svojstva. Tava korištenjem pocrni, što nije štetno, već je naprotiv pozitivna promjena. Za koje drugo jelo možete reći da postaje sve bolje s godinama?
  • Apsolutno besprijekoran
    Željezna površina tava vrlo je tvrd i nećete ga ogrebati u normalnoj upotrebi. Površinska obrada može se odvojiti od drugih posuda tijekom kuhanja i ući u hranu, to vam se nikako neće dogoditi s čelikom.
  • Svi izvori topline
    Čelik je feromagnetski metal pa se s njim može pripremati hrana na svim izvorima topline, pa tako i na indukciji. Tako da se nećete morati baviti ovom posudom kada kupujete indukcijsko kuhalo.
  • Robustan i čvrst
    Na prvi pogled čelično posuđe daje dojam čvrstoće, i ne samo da tako izgleda, ono je doista čvrsto. Uz pravilno rukovanje, služit će vam dugi niz godina, a možda ćete svoju voljenu tavu ostaviti u nasljeđe svojim potomcima.
Kvalitetne čelične posude

Najbolje čelične posude prema ocjenama naših kupaca

Što učiniti s novom čeličnom posudom?


Čeličnu posudu morate pravilno pripremiti za prvu upotrebu. To je takozvano gorenje, kada se tava riješi svih nečistoća i moći ćete je bezbrižno koristiti. Spaljivanje možete izvesti na dva načina.

Pečenje čelične posude s uljem

Posudu prvo prelijte kipućom vodom, a zatim je osušite ručnikom. U nju ulijte malo ulja i upalite štednjak te zagrijte ulje na njemu. Pažljivo okrećite posudu tako da vruće ulje dođe do cijele površine posude. Ulje se mora dobro dimiti i površina će pocrniti. Nakon pečenja tepsiju obrišite suhim papirnatim ručnikom.

Ispaljivanje čelične posude soli

Isti učinak možete postići i solju. U tom slučaju trebat će vam kilogram do dva soli, ovisno o veličini posude. Zagrijavanje traje oko pola sata, sol će se početi dimiti, a površina ispod će također promijeniti boju. Nakon trideset minuta izlijte sol i također obrišite posudu.

Video tutorial
Kako zapaliti čeličnu posudu
Prvo tretiranje čelične tave nije znanost, a nagrada za to bit će tava savršeno pripremljena za vaše kulinarsko putovanje!
pánve na maso
Redovito održavanje čelične posude
  • Bez grubog alata i perilice posuđa
    Iako je čelična posuda vrlo izdržljiva, ne biste je trebali čistiti abrazivnom žicom ili pijeskom. Čelik također nije baš prijateljski nastrojen prema perilici posuđa, većina proizvoda se temelji na kloru, koji bi mogao oštetiti površinu. U slučaju jakog onečišćenja, možete ga ponovno spaliti, što će pouzdano ukloniti prljavštinu.
  • Voda nije prijatelj vašeg tava
    Čelik nema završni sloj protiv hrđe, stoga ga uvijek održavajte tava na suhom mjestu i obrišite. Ako hrana zagori u njemu, nikada ne dopustite da se natopi. Riskirate stvaranje hrđe.
  • Podmazivanje
    S vremena na vrijeme dajte svojoj tavi uljanu koricu. Premažite čistu, suhu tavu bilo kojom vrstom jestivog ulja. Posuda će dobiti hidrofobni zaštitni sloj koji će djelomično štititi od vlage.
  • Nema štete u promjeni boje
    Redovitom uporabom čelična posuda će promijeniti boju i dobiti crni premaz. Ovo nije nedostatak i ni u kojem slučaju nije razlog za reklamaciju. Crni premaz ukazuje na redovito korištenu posudu s izvrsnim svojstvima.
Više informacija o čeličnim posudama

Proizvodi za pranje posuđa


Naš savjet
Pročitajte također
->
velikost pánví
Kako odabrati pravu veličinu posude?
Odabir prave veličine posude može uvelike utjecati na kvalitetu i okus vaših jela. U ovom vodiču naučit ćete kako odabrati pravu veličinu za kulinarske potrebe vašeg kućanstva.
ocelove panve do trouby
Kvalitetne čelične posude: moderan povratak tradiciji

Priuštite si osjećaj profesionalne kuhinje zahvaljujući asortimanu B element od francuske tvrtke De Buyer. Ova serija nudi nekoliko veličina klasičnih tava, grill tava, tava za prženje, tava za odreske i čak tava za palačinke. Sve posude su također prikladne za pečenje u pećnici zahvaljujući potpuno metalnom dizajnu.

De Buyer čelične posude
steak na panvi
Kako pripremiti biftek u čeličnoj posudi?

Masnoća je nositelj okusa, a kod pripreme savršenog odreska brojanje kalorija treba ostaviti pred vratima. U čeličnoj posudi za pripremu odrezaka uvijek ide ulje, za posnije meso možete ga izostaviti.

Zagrijte ulje na jakoj vatri dok ne počne dimiti. Na to stavite odrezak i samo malo smanjite vatru. Ni u kojem slučaju nemojte na silu odvajati meso od posude, pravilno izvučeno meso će se samo odlijepiti. Nemojte bockati meso vilicama, sok može iscuriti i odrezak će biti suh.

Nakon što ste meso ogulili s jedne strane, okrenite ga i pustite da povuče i s druge strane. Zahvaljujući čeličnim ručkamaB Mineralno odrezak s cijelom tavom možete ostaviti u pećnici do željenog stupnja pečenja. Trebate znati više detalja o pripremi odrezaka? Evo - evo ih.

U međuvremenu, ti si na drugomroštilj tavapripremite povrće kao prilog za odrezak. U ljetnoj sezoni svakako nemojte propustiti tikvice, paprike i rajčice. Zelene mahune su sastavni dio odreska.

Sada preostaje samo uživati u luksuzno pripremljenom odresku s povrćem na žaru bez imalo žaljenja. Pravilno pečenim komadom mesa nećete uvrijediti nijednog posjetitelja i sigurno ćete postati popularan domaćin.

Odrezak u tavi: postupak

FAQ
Vi najčešće pitate
Je li čelična tava bolja od neprianjajuće?
Da, za meso svakako. Čelična tava može podnijeti visoke temperature i stvoriti prekrasnu hrskavu koricu, što tave s neprijanjajućim slojem često ne mogu.
Moram li zapaliti čeličnu posudu prije upotrebe?
Da, pečenje tave poboljšat će njezina neprianjajuća svojstva i zaštitit će je od hrđe.
Mogu li staviti čeličnu posudu u perilicu posuđa?
Ne, perilica posuđa može oštetiti površinu posude i izazvati koroziju. Samo ga operite ručno i osušite.
Je li čelična posuda prikladna za indukciju?
Da, čelične posude izvrsno rade na svim vrstama štednjaka, uključujući indukcijske.
Je li teško održavati čeličnu posudu?
Nimalo! Samo ga nakon svake upotrebe operite, osušite i lagano utrljajte uljem. Što ga više koristite, to bolje radi.