Tave od titana: Revolucija u kuhanju!

Posljednjih godina titan je postao jedan od najpopularnijih materijala u kuhinjskoj opremi, uključujući naravno tave. Njegova iznimna svojstva čine ga idealnim materijalom za moderna kućanstva i profesionalne kuhinje. Pogledajmo pobliže titan kao materijal, njegov put do naših štednjaka i razloge zašto svaki strastveni kuhar zaslužuje odgovarajuću tavu od titana.


Image
Iz zrakoplovne industrije
sve do naših kuhinja

Titan je otkriven još 1791. godine, ali njegova upotreba u kuhinji postala je uobičajena tek u drugoj polovici 20. stoljeća, kada su tehnologije njegove obrade postale dostupnije i ekonomski isplativije.

Titan je iznimno otporan na koroziju i ima iznimnu čvrstoću unatoč maloj težini, što ga čini prikladnim za brojne primjene uključujući zrakoplovnu industriju, medicinu, pa čak i kuhinjsko posuđe.

Posude od titana

Najbolje tave od titana prema ocjenama kupaca

Image
Kako se brinuti za tavu od titana?

Iako se titan ponosi svojom izvrsnom otpornošću i gotovo nenadmašnom neljepljivošću, čak će i takav superman cijeniti pravu njegu. Osim toga, ako se već odlučite na veće ulaganje u posude od titana, sigurno ćete se složiti da joj se isplati malo razmaziti.

    • Čišćenje: Većinu modela tava od titana možete sigurno prati u perilici posuđa, au tom slučaju ćete sigurno cijeniti komade s ručkom koja se može skinuti, a koja neće nepotrebno vezati drugo posuđe u perilici posuđa. Zbog neprianjajuće prirode titana, nije nimalo teško oprati tavu čak ni s mekom spužvom ili krpom u ruci. Uvijek provjerite kompatibilnost perilice posuđa za vaš određeni model.
    • Izbjegavajte krajnosti: Iako je sam titan izuzetno izdržljiv, preporučljivo je izbjegavati njegovu upotrebu na ekstremno visokim temperaturama za neke završne obrade.
    • Skladištenje: Dragulj u obliku posude od titana također zaslužuje udobno skladištenje. Kako biste spriječili slučajno oštećenje (a to se ne odnosi samo na one od titana), spremajte tave tako da nisu naslagane jedna na drugu ili koristite zaštitni jastučići.

Prednosti i nedostaci posuda od titana

Zašto reći DA titanu?

  • Visoka izdržljivost: Tave od titana vrlo su otporne na grebanje, savijanje i koroziju, što znači da će vam trajati mnogo godina bez znakova trošenja.
  • Zdravo kuhanje bez kemikalija: Moderne posude od titana izrađuju se bez upotrebe PFOA i PTFE, kemikalija koje se često koriste u neprianjajućim površinama, ali mogu biti potencijalno štetne na visokim temperaturama.
  • Izvrsna neljepljivost - manje masnoće: Zahvaljujući izuzetno neprianjajućoj površini, priprema svinjskog mesa u titanskim posudama "guta" čak i apsolutni minimum masnoće.
  • Brzo zagrijavanje: Titan slabije provodi toplinu od npr. aluminija, no zahvaljujući svojoj čvrstoći titanske posude mogu se opremiti tanjim dnom i stjenkama, što rezultira znatno bržim zagrijavanjem do željene temperature.
  • Upotreba u pećnici, perilici posuđa, indukciji: Neki od modela titan tava koje nudimo imaju praktične ručke koje se skidaju za lakše spremanje, korištenje u pećnici i zauzimaju manje mjesta u perilici posuđa. Posude od titana s feromagnetskim dnom mogu se lako nositi s indukcijskim pločama za kuhanje - ali uvijek provjerite određeni model.

Koji su nedostaci titana?

  • Cijena: Visoka cijena titana i složenost njegove obrade odražavaju se na cijenu tava od titana, koje mogu biti skuplje od svojih pandana izrađenih od drugih materijala. S druge strane, uz pravilnu njegu titanske posude, ova investicija može biti posljednja.
  • Toplinska vodljivost: Čisti titan ima nižu toplinsku vodljivost u usporedbi s materijalima kao što su bakar ili aluminij, no to se često kompenzira upotrebom legura titana ili kombinacijama s drugim materijalima.
Image
Rade li svi?
Indukcijske posude od titana

Nisu sve tave od titana automatski kompatibilne s indukcijskim kuhalima, budući da indukcijsko kuhanje radi na principu magnetske indukcije, što zahtijeva da posuđe sadrži feromagnetski materijal kao što je željezo ili neke vrste nehrđajućeg čelika.

Prilikom odabira titanijske posude za indukcijsko kuhanje, važno je potražiti podatke od proizvođača koji potvrđuju njezinu kompatibilnost s indukcijskim pločama. Ako već posjedujete tavu od titana i niste sigurni je li prikladna za indukciju, možete jednostavno upotrijebiti magnet da provjerite reagira li tava s njom. Ako je tako, velike su šanse da će raditi i na indukcijskoj ploči za kuhanje.

Indukcijske posude od titana
Posuda od titana s jamstvom kvalitete:
Kladite se na njemačku marku WOLL

U Kulinu ćete uglavnom naći predstavnike titana njemačke firme WOLL. Marka WOLL je poznata po visokoj kvaliteti i inovativnosti na području kuhinjskog posuđa, posebno u vezi s njihovom linijom tava od titana. WOLL proizvode nismo odabrali slučajno – karakterizira ih nekoliko ključnih karakteristika zbog kojih smo zapalili tavu:

ikona
Višeslojna konstrukcija
WOLL tave često koriste višeslojnu konstrukciju koja kombinira visoku otpornost titana s izvrsnim toplinskim svojstvima drugih materijala kao što je aluminij za ravnomjernu raspodjelu topline.
ikona
Površinska obrada
Površina WOLL tava obično je tretirana posebnim neljepljivim premazom koji je ojačan česticama titana. To čini površinu izuzetno otpornom na abraziju i omogućuje jednostavno kuhanje uz minimalnu upotrebu ulja ili masti.
ikona
Kompatibilnost s različitim vrstama ploča za kuhanje
Mnogi modeli WOLL tava dizajnirani su tako da budu kompatibilni s različitim vrstama ploča za kuhanje, uključujući indukciju. To ih čini vrlo svestranim i prikladnim za širok raspon kuhinjskih stilova.
Image
ikona
Trajnost i dugovječnost
WOLL tave poznate su po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da izdrže tešku upotrebu. Ojačanje od titana i kvalitetna konstrukcija jamče da će ove tave trajati mnogo godina bez znakova trošenja.
ikona
Dizajn i funkcionalnost
Osim tehničkih karakteristika, brend WOLL ističe dizajn i praktičnost. Tave nude ergonomske ručke, sigurnosne poklopce i često značajke koje olakšavaju kuhanje, poput rubova za izlijevanje.
ikona
Sigurni materijali
WOLL tave izrađene su od materijala koji ne sadrže štetne kemikalije poput PFOA, što osigurava ne samo učinkovito kuhanje, već i sigurno za zdravlje.
Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Woll tave: Gotovo neuništivo posuđe
Saznajte što se krije iza trajne kvalitete Woll tava i zašto ne biste trebali propustiti njihov asortiman.

Lonci od titana

Naravno, titan se ne koristi samo za tave, njegova izvrsna svojstva možete cijeniti iu posude od titana.

FAQ
Što trebate znati o posudama od titana
Koja je glavna prednost tava od titana u odnosu na druge materijale?
Glavna prednost tava od titana je njihova visoka otpornost, dugi vijek trajanja i savršena neprianjajuća svojstva. Presvlaka od titana iznimno je otporna na ogrebotine i habanje, što jamči da će tave trajati u kuhinji dugi niz godina bez gubitka kvalitete. Osim toga, zahvaljujući visokoj otpornosti na toplinu, omogućuju učinkovito kuhanje čak i na visokim temperaturama.
Jesu li posude od titana sigurne za kuhanje?
Da, posude od titana su apsolutno sigurne za kuhanje. Materijali korišteni za izradu tava od titana ne sadrže štetne kemikalije kao što su PFOA ili PTFE, koji se mogu naći u nekim neljepljivim premazima. Titan se smatra inertnim i biokompatibilnim, što znači da ne stupa u interakciju s hranom i ne oslobađa štetne tvari.
Mogu li koristiti metalno posuđe na tavama od titana?
Da, za razliku od nekih tava s neprijanjajućim premazom, s tavama od titana možete sigurno koristiti metalno posuđe. Presvlaka od titana vrlo je otporna na ogrebotine, što znači da metalni pribor poput lopatica ili metlica neće oštetiti površinu tave.
Kako se brinuti za tavu od titana kako bi trajala što je duže moguće?
Kako biste očuvali kvalitetu i produžili vijek trajanja svoje posude od titana, preporučujemo pranje ruku blagim deterdžentom i vodom nakon svake uporabe. Iako su neke tave od titana označene kao pogodne za pranje u perilici posuđa, ručno pranje je nježnije i pomaže u održavanju površine tave u optimalnom stanju. Također je preporučljivo izbjegavati ekstremne temperaturne šokove, poput premještanja posude s vruće ploče izravno u hladnu vodu.