Wok tava - majstor brzog kuhanja

top wok

Što svi imaju u tom woku? Znamo to. On je jednostavno superheroj u kuhinji. Jednom ili dva puta zagrijava se na najvišu temperaturu i u tren oka možete pripremiti jela neodoljivog okusa i mirisa, koja također zadržavaju maksimum vitamina i minerala. Sada samo odaberite najbolji wok za svoje potrebe i vidi što se sve može skuhati na njemu.

5 razloga zašto kupiti wok tavu

    1. Brza priprema hrane - možete imati hranu na svom tanjuru u roku od 10 minuta.
    2. Zdravo kuhanje - zahvaljujući kratkoj toplinskoj obradi sastojci zadržavaju vitamine i druge nutritivno vrijedne tvari.
    3. Svestranost - osim što se brzo prži, može se kuhati i u woku, a poklopljeno i pirjati.
    4. Wok hej - ovo je autentična kombinacija okusa i mirisa koju jelu može dati samo wok.
    5. Širok izbor materijala - možete odabrati točno onaj wok koji će odgovarati vašim potrebama. Ako se odlučite za tavu od čelika ili lijevanog željeza, vjerojatno ćete je moći prenijeti na sljedeću generaciju.
Wok tave
Usporedba materijala
wok ocel
wok z litiny
wok z nerezu
titanovy wok
Čelični wok
Wok od lijevanog željeza
Wok od nehrđajućeg čelika
Wok koji se ne lijepi
Prednosti
Brzo se zagrijava i dobro provodi toplinu. Lakši je od lijevanog željeza. Prirodno je neljepljiv nakon pravilnog pečenja.
Savršeno drži toplinu. Pogodno za sporije kuhanje. Visoka otpornost i dug životni vijek. Ne lijepi se kada se pravilno peče.
Otporan je na koroziju. Sandno se održava. Može se prati u perilici posuđa.
Hrana se vrlo jednostavno priprema jer se ne lijepi za površinu tave.
Nedostaci
Zahtijeva redovito održavanje - spaljivanje i tretiranje uljem. Podložnija je koroziji, osobito ako se ne održava pravilno.
Zagrijava se sporije od čeličnog woka. Osjetljivo je na promjene temperature i može popucati kada se brzo ohladi.
Toplinu provodi lošije od lijevanog željeza i čelika. Ako nije kvalitetan komad, može se pregrijati.
Osjetljiva je na previsoke temperature pa nije prikladna za tradicionalno prženje. Neljepljiva površina može se lako izgrebati.
Savršeno za
Stir-fry, brzo prženje i dinamično kuhanje.
Kuhanje na pari, sporo prženje i jela koja zahtijevaju stabilnu temperaturu.
Kuhanje na nižim temperaturama i bez brzog prženja, ili čak i wok tava od nehrđajućeg čelika može se koristiti za miješanje, ali drugi materijali to mogu bolje podnijeti.
Zdravije kuhanje s minimalno ili bez ulja te priprema delikatnih jela poput jaja ili ribe.
Prikladno za
Kuhari kojima je autentičnost važna.
Kuhari koji vole kuhati na tradicionalan način.
Kuhari koji preferiraju posuđe koje nije potrebno održavati.
Svaki kuhar koji želi udobnost i jednostavnost u svakodnevnom kuhanju.

Najbolje wok tave prema ocjenama kupaca


Usporedimo to

Za što je dobar wok s poklopcem, a za što je dobar wok bez poklopca

wok bez poklice
Wok bez poklopca
  • Brzo prženje: Wok bez poklopca idealan je za brzo prženje i pirjanje na visokoj temperaturi. Toplina se koncentrira na dnu woka i sastojci se brzo zapeku, a stalno miješanje sprječava zagorijevanje.
  • Prženje: Zbog svog dubokog oblika wok bez poklopca odličan je za prženje hrane u ulju. Brzo se zagrijava i omogućuje ravnomjerno prženje.
  • Pečenje oraha ili začina: Wok je odličan za suho pečenje orašastih plodova i začiniti, kada je za uspješan rezultat potrebno brzo zagrijavanje površine.
wok s poklici
Wok s poklopcem
  • Kuhanje na pari: S poklopcem a umetak za kuhanje na pari wok možete koristiti za kuhanje na pari. Ovo je idealno, na primjer, za pripremu okruglica, ribe ili povrća. Samo dodajte vode do dna i stavite hranu iznad pare.
  • Kuhanje na pari i sporo kuhanje:Kimanje glavom osigurava stvaranje vlažnog okruženja sa stabilnom temperaturom unutar woka, što je prikladno za pirjanje jela s umakom ili za pripremu dužih recepata (kao što je curry) kojima treba vremena da se okusi pomiješaju.
  • Održavanje topline: Šalica će pomoći da hrana duže ostane topla nakon kuhanja, tako da je nije potrebno kasnije podgrijavati.
wok 30 cm
Koliko velik wok odabrati

Wok 24 cm: idealan je za svakoga tko je obično sam svoj kuhar ili povremeno pozove dodatnu večeru.

Wok 30 cm: obezbeđuje dovoljno prostora za prženu rižu za dva do tri obroka.

Wok 32 cm: stvarno je velik tava, u koji može stati porcija za cijelu obitelj ili većeg posjetitelja.

Više o veličinama posuda
Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Wok ili duboka tava
Dvoumite se da li kupiti wok ili klasičnu duboku tavu (tava za pirjanje)? Imamo nekoliko savjeta za vas za što se odlučiti.

Usporedimo to

Wok s ravnim dnom vs. tradicionalni wok

plochy wok
Ravni wok

Ako kuhate na električnoj ili indukcijskoj ploči, tada je wok s ravnim dnom jedini pravi izbor. To je jedini način da tava ima ravnomjeran kontakt s pločom za kuhanje i da se brzo zagrije na željenu temperaturu.

tradicni wok
Tradicionalni wok

Originalni wok ima okruglo dno, ali ovo je prikladno samo za kuhanje na plinskim štednjacima, gdje plamen ravnomjerno okružuje cijelu posudu. Tradicionalni wok idealan je za klasične pržene krumpiriće jer u njemu sastojke možete miješati brzo i učinkovito.

wok dve rukojeti
Wok tave:
Dvije ručke ili samo jedna?

Ako odaberete jednu ili po mogućnosti dvije kontrole kvalitete wok tava neće ništa promijeniti. Više se radi o vašoj udobnosti tijekom kuhanja.

Izvorni azijski wok imao je ručke ili bolje rečeno dva uha a razlog je bio vrlo praktičan. Dvije ručke znatno su olakšavale rukovanje teškom tavom, pogotovo kad je bila puna hrane, što je i danas istina.

Moderni wok, koji je također uobičajen izvan Azije, obično ima samo jedna dugačka ručka. To omogućuje lakšu manipulaciju kod kuhanja na običnim štednjacima, kada je često potrebno brzo prebacivanje i pomicanje posude.

Wok tave

Kvalitetne wok tave


vareni ve woku
Kako kuhati u woku

Pripremite sve unaprijed! Kuhanje u wok je brz i kada jednom počne nema vremena za pretraživanje ili rezanje bilo čega.

Osnova je visoka temperatura. Prije nego što sastojci padnu na tavu, mora biti gotovo vruća. Samo tako se sastojci savršeno skuhaju i dobije se autentičan "wok hei". Odnosno poseban dimljeni okus i miris koji se ne može dočarati drugačije nego kuhanjem na vrućem woku.

Male doze su bolje. Nemate ambiciju pripremati gozbu za deset ljudi odjednom. Sastojcima treba prostora, ako im ne date mjesta, prije ćete se pirjati nego ravnomjerno pržiti.

Prvo meso. Uvijek počnite s namirnicama koje je potrebno najduže termički obraditi (primjerice meso) i postupno dodajte one gotove jednom ili dva puta. Idealno bi bilo da meso brzo popržite na jakoj temperaturi, izvadite ga, zatim pripremite povrće i na kraju vratite meso natrag.

Neće uspjeti bez pravog ulja. Ovaj put masnu ostavite u svježoj salati i oslonite se na onu koja može izdržati jako visoke temperature i neće zagorjeti. Ovo je kikiriki ili repica.

Manje je više Dvostruko kada dodajete umake kada kuhate u woku. Previše umaka uzrokovat će pirjanje, a dobiveno jelo neće biti hrskavo, već kašasto.

Nema odlaska! Održavanje sastojaka u stalnom kretanju bit je pravilnog kuhanja u woku. Konstantno miješanje i bacanje osigurava da se svaki sastojak ravnomjerno prži, a da se istovremeno ne lijepi.

Eksperiment... Iako ovdje još uvijek govorimo o prženju uz miješanje, wok također može u potpunosti podnijeti kuhanje na pari, prženje, pirjanje ili čak pripremu juhe. Riječ je jednostavno o univerzalnom alatu koji ne smije nedostajati ni u jednoj akcijskoj kuhinji.

Wok tave

Kvalitetni tokari


medeny wok
#Vrhunske marke

Wok tava

Ako tražite pouzdanog partnera za beskrajne avanture prženja, oslonite se na legendarne wokove Otkupljivač. Izrađuju se u Francuskoj od najkvalitetnijeg karbonskog čelika pa će vas osim izvrsnih toplinskih svojstava oduševiti i svojom izdržljivošću. Još jedan prvoklasni proizvođač wok tava je njemačka obiteljska tvrtka Woll, od kojih možete očekivati najmodernije non-stick titanske wokove. I "posljednje, ali ne najmanje važno" imamo Fissler - njemačka marka koja je postala sinonim za robusne wokove od nehrđajućeg čelika koji se savršeno snalaze ne samo u pripremi jela, već ih predstavljaju i prilikom posluživanja.
FAQ
Vi najčešće pitate
Što je wok tava i čemu služi?
Wok je tradicionalna kineska tava s dubokim okruglim dnom, koja se najčešće koristi za brzo prženje (stir-frying), ali i za pirjanje, prženje, kuhanje na pari ili čak juhe. To je univerzalni alat koji je pogodan za različite tehnike kuhanja.
Koji je materijal za wok najbolji?
Ovisi o vašim potrebama. Ugljični čelik popularan je zbog svoje brze reakcije na promjene temperature i autentičnog iskustva. Lijevano željezo dobro zadržava toplinu i idealno je za stabilne temperature. Nehrđajući čelik je jednostavan za održavanje, ali ne provodi dobro toplinu. Wokovi s neprijanjajućim premazom pogodni su za svakodnevno kuhanje, ali ne mogu izdržati tako visoke temperature.
Koja je razlika između tradicionalnog woka sa zaobljenim dnom i ravnog woka?
Wok s ravnim dnom prikladan je za električna i indukcijska kuhala jer ima bolji kontakt s pločom za kuhanje. Wok s okruglim dnom idealan je za plinske plamenike, gdje plamen okružuje posudu i osigurava ravnomjerno zagrijavanje.
Je li wok koji se ne lijepi prikladan za prženje?
Non-stick wokovi uglavnom su praktični zbog jednostavnog održavanja, ali nisu idealni za brzo prženje jer nisu otporni na visoke temperature poput čelika ili lijevanog željeza. Neljepljiva površina lako se ošteti na visokim temperaturama.
Zašto se hrana lijepi za moj wok?
Ako koristite wok od čelika ili lijevanog željeza, problem može biti u tome što se ne peče pravilno. Drugi razlog bi mogla biti niska temperatura - wok mora biti dovoljno zagrijan da se sastojci brzo povuku i ne lijepe.
Koje je ulje najbolje za kuhanje u woku?
Ulje s visokom točkom dimljenja, poput ulja od kikirikija, repice ili suncokreta. Ova ulja mogu izdržati visoke temperature bez gorenja.