8 pitanja o indukciji na koja morate znati odgovor!

pánve na indukci

Indukcijske ploče su moderne, brze i ekonomične. Danas je indukcijsko kuhanje vrlo rašireno, ali postoji mnogo pitanja i mitova o ovom izvoru topline. Odgovorimo zajedno na najčešće postavljana pitanja o indukciji i razjasnimo to jednom zauvijek.

1. Kako radi indukcija?

Elektromagnetska indukcija je vrlo zanimljiv fizikalni fenomen koji je otkriven još početkom devetnaestog stoljeća. Početkom dvadesetog stoljeća pokušalo se patentirati prva indukcijska kuhala, ali bez uspjeha. Indukcijske ploče za kuhanje dosegle su masovnu proizvodnju tek mnogo godina kasnije.

Za razliku od drugih štednjaka, toplina se stvara izravno u stijenci posude. U staklenoj ploči nalazi se zavojnica kroz koju prolazi izmjenična struja koja stvara elektromagnetsko polje u koje interferira i posuda na ploči. Zbog otpora materijala dolazi do gubitaka energije koji su u ovom slučaju poželjni jer se očituju kao toplina.

2. Koje je posuđe prikladno za indukciju?

Ne morate nužno baciti sve posuđe kada kupujete indukcijsku ploču za kuhanje. Prikladnost posuđa možete provjeriti jednostavnim testom. Sve što vam treba je običan magnet. Ako magnet za posuđe drži, prikladno je za indukcijsko kuhanje.

Kvalitetne indukcijske posude

Najbolje indukcijske posude prema ocjenama kupaca


3. Koji su materijali najbolji za indukcijsko kuhanje?
Čelik
ocelova panev na indukci
Čelik je odličan materijal za indukcijsko kuhanje. Može se zagrijati na visoku temperaturu i čestom upotrebom poboljšava svojstva. Nema opasnosti od ljuštenja površine, a zahvaljujući uljnom pečenju poprima zaštitni sloj.

Čisti čelik može se naći uglavnom izmeđutave, jer je bitno da tava bude dobro zagrijana, pogotovo kod pripreme mesa. Ne morate se bojati uložiti u čeličnu tavu, jer ako s njom ispravno postupate, naslijedit će je vaša djeca.
Lijevano željezo
litinove hrnce na indukci
Vrlo teško posuđe od lijevanog željeza također je magnetsko i može se koristiti za kuhanje na indukcijskoj ploči za kuhanje. Prirodno lijevano željezo je za prave entuzijaste. Prirodni lijev bez površinske obrade ima izvrsna svojstva, koja se, međutim, iskupljuju zahtjevnijim održavanjem. Lonci od lijevanog željeza ne razbijaju se samo, ako vam slučajno ispadne tava, veća je vjerojatnost da ćete uništiti pod nego lonac.

Ne postoji ništa otmjenije za variva i sporo pečena jela od teške posude od lijevanog željeza. Zamislite hladnu zimsku večer kada ravno sa štednjaka na stol stavite lonac od lijevanog željeza s lagano pečenom janjetinom. Sama pomisao na to grije nam srca.
Nehrđajući čelik
nerezove hrnce
Sam nehrđajući čelik nije magnetski, ali kvalitetne posude često imaju sendvič dno koje skriva neki feromagnetski metal. Međutim, uvijek provjerite ove informacije s određenim proizvodom. Baza za sendviče je izvrsna, jer zahvaljujući njoj možemo koristiti izvrsna svojstva posuđa od nehrđajućeg čelika i za indukcijsko kuhanje. Nehrđajući čelik je jeftin, lagan i jednostavan za rukovanje. Također je apsolutno bezopasan i jednostavan za održavanje.

Sve našeposude od nehrđajućeg čelikanamijenjeni su kuhanju na indukcijskom kuhalu. Možete birati između nekoliko marki i dezena lonaca. Nemojte se bojati uložiti u potpunu garnituru od nehrđajućeg čelika, jer je to zaista svestran i popularan materijal.
Ostali materijali
medene hrnce
Drugi nemagnetski materijali također se mogu koristiti za indukcijsko kuhanje. Kao i kod nehrđajućeg čelika, neki feromagnetski metal mora se umetnuti u dno. Ovdje posebno moramo spomenuti bakreno posuđe, koje vole svi profesionalni kuhari zbog njegove brze reakcije na promjene temperature, nijedan drugi metal ne reagira tako brzo kao bakar.

Ulaganje u bakreno posuđe je nešto veće, ali sigurno nećete biti razočarani. Bakreni lonci u većini su slučajeva ručni rad i svaki je komad unikatno umjetničko djelo. Bakreno posuđe ne odlažu u ormar, već ga vlasnici ponosno izlažu iznad štednjaka.

Najbolja indukcijska kuhala prema ocjenama naših kupaca

Naš savjet
Pročitajte također
->
panve na indukci
Kako odabrati najbolju indukcijsku tavu
Jeste li znali da je indukcijsko kuhanje vrlo učinkovito jer se energija prenosi izravno u posudu bez gubitka topline u okolinu? Savjetovat ćemo vas kako se snaći u širokoj ponudi indukcijskih posuda i kako odabrati najbolju.
indukcni vareni
4. Može li se posuđe koristiti na drugim izvorima topline?

Da. Posuđe se može koristiti i na plinskim i na električnim kuhalima. Ako nema plastične uši, moguće ju je čak ispeći u pećnici.

5. Može li indukcijsko posuđe izgubiti svoju funkciju?

Ovo je jedan od najraširenijih mitova, ali je potpuno pogrešan. Feromagnetizam nije privremena super sposobnost, to je trajno svojstvo metala i ne može se uništiti nikakvim uobičajenim sredstvima. Ako ne znate kuhati, onda je greška na strani indukcijskog kuhala.

6. Utječe li oblik lonca na kuhanje?

Začudo, da. Indukcijska ploča je glatka, ravna bez ikakvih hrapavosti. Isto se zahtijeva i od indukcijskog posuđa. Grube i neravne površine posuda nemaju šanse na indukcijskoj ploči. Isto vrijedi i za konveksni oblik dna, koji se ne može koristiti za indukciju.

cooking induction
7. Je li indukcijsko kuhanje sigurno?

Da. Kuhanje na indukcijskoj ploči je apsolutno sigurno. Ako stavite ruku na ringlu, nećete se opeći. Naravno, to ne vrijedi kada je maloprije na štednjaku stajala vruća posuda. U usporedbi s plinom, kod kuće nemate otvorenu vatru, a zapaliti rukavicu bez pažnje je nadljudski zadatak.

Ne morate se brinuti da indukcijsko kuhanje emitira opasno zračenje ili valove, kako tvrde neki skeptičari. Kuhanjem se ne oslobađaju nikakve kemikalije, a indukcija je zaista siguran izvor topline.

8. Mogu li sve sastojke kuhati na indukciji?

Stvarno nam nije jasno tko je došao na ideju da se neke namirnice ne mogu pripremati na indukcijskoj ploči. Ovaj mit je apsolutna besmislica. Za indukciju možete pripremiti sve vrste sastojaka. Ne morate brinuti da tava nije dovoljno vruća i da vaš odrezak nije dobro pečen. Na indukciji možete kuhati apsolutno sve.

Kvalitetne indukcijske posude

indukcní hrnce

Posljednji savjet

Ako ste imali nedoumica oko kuhanja na indukcijskoj ploči za kuhanje, nadamo se da ih nakon čitanja ovog članka više nemate. Indukcija je sigurna i ako renovirate svoju kuhinju, nemojte se bojati i svakako krenite. Nećete požaliti.