Noževi su osnovni element svake kuhinje. Koristimo ih nekoliko puta dnevno. Kako kvalitetni noževi mogu trajati vječno, vrijedi investirati više novca u kupovinu noža. A rad u kuhinji više neće biti mučenje, već će postati uživancija.
Koliko noževa trebate i što uzeti u razmatranje prilikom odabira kuhinskog noža?
Što čini dobar kuhinjski nož?
Teško je na prvi pogled reći hoće li oštrica noža dobro rezati (a pogotovo koliko dugo). Prvi trag bi mogla biti cijena. Nažalost, za 10 EURA nije moguće proizvesti kvalitetan nož. Također, obratite pozornost na materijal i način izrade. Kvalitetni noževi obično su teži, a za udoban rad bitan je i oblik drške te način na koji "leži" u ruci.
Osim funkcionalnosti, važnu ulogu pri odabiru noža ima i estetika. Tko ne bi želio svaki dan držati prekrasan nož?
Indikatori kvaliteta noževa
- proces proizvodnje - najbolji noževi su kovani
- materijal - odaberite nož od visokokvalitetog čelika namijenjenog za proizvodnju noževa
- cijena - poznati proizvođači su obično garancija kvalitete
Kovani vs stamped knives
- Prešani noževi obično su izrezani od metalne ploče a zatim naoštreni.
- Kovani noževi su ručno ili mašinski kovani.
Zašto je kovanje noževa tako važno?
Kovanje se koristi za ojačavanje i ujednačavanje materijala. Ovaj postupak može ojačati nož nekoliko puta. Oštrica takvog noža neće se slomiti, a nakon pravilne toplinske obrade dobit će visoku otpornost i izdržljivost.
Kvalitetni noževi uvijek se kuju prije završne obrade. Uglavnom u stroju s matricom. To je oblik koji daje oštrici početni oblik. Najbolji obrtnici zatim ručno kuju oštrice metodom slobodnog kovanja. Danas ova tradicionalna metoda više nije proizvodni proces već umjetnost.
Materijal
Najčešći materijali za izradu noževa su nehrđajući čelik i visokokvalitetni čelik. Posebnu podskupinu čine noževi od Damaska, a keramički noževi su još uvijek dosta popularni. Kao što znamo, svaki materijal ima različita svojstva.
Naš savjet: ako tražite nož jednostavan za održavanje, odaberite proizvod od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika. Ako ste zahtjevniji, volite brinuti i čuvati svoje stvari, odaberite nož od kovanog čelika ili čak Damask čelika.
-
Nehrđajući čelik je najrašireniji materijal za izradu kuhinjskih i džepnih noževa. To je legura željeza, kroma i nikla ili molibdena s primjesom ugljika. Otporan je na koroziju i oštećenja, dovoljno je izdržljiv i fleksibilan. Međutim, pogrešno je pretpostaviti da je potpuno otporan na koroziju. Ako se ne osuši temeljito, postaje mat i na površini se mogu pojaviti mrlje. Lako se oštri kod kuće i dugo traje. Međutim, nema istu oštrinu kao noževi od ugljičnog čelika.
-
Ugljični čelik je materijal najveće oštrine. Ovi su noževi oštri poput žileta. Iako se brže tupe od oštrica od nehrđajućeg čelika, možete ih brzo naoštriti sa samo nekoliko poteza oštrilom. Ovi se noževi ne mogu prati u perilici posuđa i trebaju se temeljito osušiti nakon pranja jer su vrlo osjetljivi na koroziju. Po tome su slični džemperu od kašmira - nijedna druga vrsta vune nije tako mekana, ugodna je za nošenje i može dugo trajati, ali je ne možete staviti u sušilicu.
- Damask čelik sastoji se od dvije ili više vrsta čelika s različitim svojstvima koji su mehanički spojeni. Vrsta čelika koju dobijemo kao rezultat preuzima najbolja svojstva korištenih materijala. Tvrdoća i izdržljivost ovih noževa kombinirani su s prekrasnim, ukrasnim uzorkom oštrice. Ovo noževe iz Damaska čini najluksuznijom vrstom pribora za jelo.
- Keramički noževi proizvode se prešanjem cirkonijevog dioksida u prahu pod vrlo visokim tlakom i temperaturom. Ovaj materijal je izuzetno tvrd i postati će tup tek nakon nekoliko godina opsežne uporabe. Međutim, njihov veliki nedostatak je velika krhkost. Keramički noževi ne mogu se koristiti za rezanje mesa s kostima, smrznute hrane ili čak tvrdih peciva. Razbit će se pri cijeđenju češnjaka, razbit će se u perilici posuđa, neće preživjeti pad s ploče stola na pod. Također ih nikada nećete naoštriti kod kuće. Postali su popularni prije mnogo godina, kada su noževi od čelika "oštećuju" vitamine iz voća i povrća i ostavljaju metalni okus. Međutim, ova tvrdnja je diskutabilna. Keramički nož treba biti u kuhinji samo kao dodatak kvalitetnom čeličnom nožu, a ne kao zamjena.
Jakub Černý, menadžer za kupovinu u Kulina
"Izrađeno od nehrđajućeg čelika" ili "visokokvalitetni čelik" nije sve što govori o kvaliteti noža. Poznati proizvođači obično imaju patentirane materijale ili tehnologije oštrenja te detaljno opisuju vrstu i tvrdoću materijala.
Obratite pozornost na parametar HRC - to je Rockwellova razina tvrdoće. Što je čelik tvrđi, to je nož teže naoštriti, ali ima puno veću izdržljivost. Visokokvalitetni kuhinjski noževi imaju HRC od 52 do 56, japanski Damask noževi imaju više od 60 HRC, a moderne vrste čelika za proizvodnju noževa mogu doseći 64 do 68 HRC.
Kakvu vrstu noževa trebate u kuhinji?
Visokokvalitetan nož je investicija. Uglavnom zato što jedan nije dovoljan. Dobra vijest je da su samo tri no za osnovne kuhinjske poslove. Mnogi ljudi griješe kupnjom opsežnog seta noževa i na većini njih se taloži prašina. Često za istu cijenu mogu kupiti tri osnovna noža bolje kvalitete, koji će biti pouzdani, izdržljivi i prije svega ugodni za korištenje.
Osnovna kuhinjska oprema - 3 noža
- Nož šefa kuhinje- veliki nož za ozbiljan posao
- nož za voće i povrće - mali nož za male zadatke
- nož za kruh - s nazubljenom oštricom
Katharina Kochová, suvlasnik porodične mesnice
Kvalitetni noževi ne bi trebali nedostajati ni u jednoj kuhinji. Osnovni set uvijek treba uključivati veliki kuharski ili Santoku nož. Koji god oblik vam više odgovara. Osim toga, veliki nazubljeni nož za kruh, kao i za meko povrće i voće. Treći u setu je mali ravni nož za povrće ili zakrivljena gulilica za pripremu i guljenje.
Osnovni set noževa za svaku kuhinju
Ispod ćete pronaći tri vrste noževa bez kojih ne može niti jedna kuhinja. Možete birati iz široke ponude proizvoda - iz jedne kolekcije ili od različitih proizvođača.
Noževi za voće i povrće
jednostavan, mali nož za guljenje, sječenje i mikro zadatke u vašoj kuhinji
Vrste kuhinjskih noževa
Većinu kuhinjskih zadataka možete obaviti s nožem šefa kuhinje, nožem za kruh i nožem za povrće. Preporučamo kupnju drugih vrsta noževa ovisno o hrani koju redovito pripremate u kuhinji. Ako ste ljubitelj ribe ili peradi, vjerojatno ćete često koristiti nož za rezbarenje i otkoštavanje. Ako volite roštiljati, cijenit ćete set oštrih noževa za odreske. Kakve noževe možete odabrati?
Nož šefa kuhinje vs Santoku nož
Odabir glavnog noža za našu kuhinju - to je često u središtu naše pažnje. Dilema je da li odabrati klasični "njemački" nož šefa kuhinje ili moderni japanski Santoku nož. Koja je razlika između njih?
Nož šefa kuhinje
Tradicionalni veliki i svestrani nož s oštricom dužine cca. 20 cm i vrhom zakrivljenim prema gore kojeg koristi velika većina profesionalnih kuhara. Rezanje se izvodi zamahom, koji se naziva kolijevka. Nož je oštar i čvrst i može se nositi s teškim izazovima poput otkoštavanja mesa ili rezanja tvrdog povrća poput bundeve i cikle.
Santoku nož
Japanski nož šefa kuhinje odlikuje se oštrom i ravnom oštricom s vrhom u obliku luka. Dizajniran je za precizne zadatke, poput rezanja mesa na vrlo tanke kriške ili sitnog sjeckanja povrća i začinskog bilja. Rezanje santoku nožem zahtijeva drugačiju tehniku i nije prikladan za rezanje na velike komade.
Naš savjet: ako odlučite kupiti samo jedan od ovih noževa a ljubitelj ste azijske kuhinje, odaberite Santoku. Ako tražite zaista svestran i izdržljiv nož, onda je kvalitetan nož šefa kuhinje bolja opcija.
Noževi za meso i povrće
Odaberite vrste noževa za svoju kuhinju, na temelju aktivnosti koje često obavljate i koja vam vrsta noža jednostavno više "stoji". Često se susrećemo s činjenicom da žene biraju klasični mali nož za povrće i sitne poslove, dok muškarci biraju univerzalni srednji ili dugi nož za obavljanje istih radnji. Preostale vrste noževa mogu se podijeliti u 2 skupine - za povrće i za meso.
Noževi za sir i povrće
- nož za povrće - mali praktični nož s oštricom od 6-10 cm
- univerzalni nož - tanki nož s oštricom od 10-18 cm
- nož za guljenje - mali nož sa zakrivljenom oštricom savršen je za uklanjanje točkica i oštećenja s rajčica i za guljenje krumpira.
- nož za sir - srednji, lagani nož s nazubljenom oštricom i dvostrukim vrhom. Često ima rupice u oštrici kako bi se spriječilo lijepljenje mekanog sira na oštricu. Također ga možete koristiti za rezanje rajčica.
Noževi za meso
- nož za filetiranje - nož s dugom i uskom oštricom, zahvaljujući kojoj možete savršeno očistiti ribu i rezati savršene filete
- nož za otkoštavanje - nož s karakterističnim vitkim oblikom oštrice i ravnim rubom kojim ćete jednostavno odvojiti meso od kostiju, skinuti tetive i kožu
- kuhinjske sjekire i mesarski noževi - prave alatke za komadanje i rezanje velikih komada mesa i kostiju
- noževi za odreske - set noževa za meso, savršenih za posluživanje odrezaka, govedine i drugih mesnih jela, koja se teško režu standardnim nožem
Kako održavati kuhinjske noževe
Ako odlučite uložiti u visokokvalitetni nož, morate mu posvetiti određenu pozornost. Noževi, čelični ili keramički, ne mogu se prati u perilici posuđa. Čelični noževi skloni su koroziji, a keramički se mogu slomiti. Deterdženti za perilice posuđa doprinose mikro koroziji čeličnih oštrica. Ako stavljate noževe u perilicu posuđa, barem pazite da ne dodiruju druge predmete. Nož je najbolje oprati toplom vodom pod slavinom i temeljito osušiti.
Kako pravilno održavati noževe
- pranje - vaše noževe perite ručno, temeljito ih posušite
- odlaganje - držite odvojeno, preporučamo držanje vaših noževa u bloku za noževe ili na magnetskoj traci
- oštrenje - redovno oštrenje rezanje čini lakšim
Odlaganje vaših noževa
Noževi se nikada ne smiju “slagati” u ladicu s ostalim priborom za jelo. Za njihovo odlaganje možete odabrati posebne umetke za jednu ladicu, stalke za noževe ili magnetsku traku. Kad jednom dobijete lijep nož, bila bi šteta ne izložiti ga u kuhinji. Magnetski stalci ili zidne trake savršeno su rješenje zahvaljujući kojem su vam noževi uvijek pri ruci. Ipak, morate zapamtiti da kada vadite nož, morate ih povući prema sebi, a ne prema gore. U protivnom mogu postati tupi. Pogledajte našu široku ponudu stalaka i magnetskih traka:
Oštrenje noževa
Lakše je se porezati tupim nego oštrim nožem. Čak i najbolji noževi trebaju redovito održavanje. Dovoljno ih je s vremena na vrijeme "osvježiti" brusnim kamenom. Kako to učiniti možete vidjeti u kratkom videu. Ako redovito njegujete svoje oštrice na ovaj način, vaši će noževi bolje rezati i nećete ih morati prečesto oštriti. Profesionalni kuhari koriste oštrač svaki dan, ali u kućanskim kuhinjama to ne morate činiti tako često. Kada oštrenje brusnim kamenom nije dovoljno za vaše noževe, odnesite ih profesionalcu ili upotrijebite oštrač ili brusni kamen.