Kuharski noževi

1 items total
Kuharski nož ELEVATE 10532, 16,5 cm, Joseph Joseph
19,38 €
JS10532

Noževi šefa kuhinje - noževi koje svaka kuhinja treba

Što je nož šefa kuhinje?

Nož šefa kuhinje je vrlo svestran kuhinjski nož koji se koristi za mnoge kulinarske zadatke (za rezanje mesa, rezanje, na kriške i sjeckanje povrća) i jedan je od tri noža koji bi trebali biti u svakoj kuhinji i pri ruci svakom kuharu (pogledajte našdetaljni vodič o kuhinjskim noževima kako biste znali koja su to dva noža u koje biste još definitivno trebali investirati).

Nož šefa kuhinje ima široku oštricu koja se savija prema gore i oblikuje vrh. Dužina oštrice je obično 18-24 cm.

Koja je razlika između noža šefa kuhinje i Santoku noža?

Kućni kuhari i profesionalni šefovi koriste i Santoku i noževe šefa kuhinje za različite zadatke rezanja. Koje su osnovne razlike između ova dva tipa noževa? Noževi šefa kuhinje imaju dulje oštrice i oštrica im je dvostruko zakošena za razliku od Santoku noževa koji su obično jednostruko zakošeni. Oblik oštrice noža šefa kuhinje tjera vas da ljuljate oštricu prema naprijed, a sa Santoku nožem režete jednim rezom prema dolje.

Za što se koristi nož šefa kuhinje?

Zakrivljena oštrica noža šefa kuhinje omogućuje 'ljuljajući' način rezanja, što zajedno sa širokom oštricom čini nož šefa kuhinje savršenim alatom za:

  • sjeckanje i rezanje puno povrća odjednom
  • sjeckanje, rezanje i razdvajanje mesa
  • rezanje sira
  • rezanje ili sjeckanje voća i orašastih plodova

U Kulini ćete pronaći kvalitetne noževe šefa kuhinje pouzdanih brendova koji su otporni na habanje. Pogledajte noževe Wusthof, Zwilling ili WMF. Također možete pogledati naše najprodavanije noževe šefa kuhinje ovdje.

Kako naoštriti nož šefa kuhinje?

Ako svoj nož šefa kuhinje koristite svakodnevno, trebali biste ga oštriti prilično često - barem svaka dva tjedna koristeći oštrila za noževe. Nož šefa kuhinje najbolje ćete naoštriti brusnim kamenom s kojim ga naoštrite pod 15-20 stupnjeva s obje strane ili čeličnom šipkom. Također možete odnijeti svoj nož stručnjaku za oštrenje noževa.

Kako da održavate svoj Santoku nož?

Kvalitetni noževi su prava investicija pa ako želite da vaš nož dugo traje, slijedite ova jednostavna pravila za čišćenje i čuvanje noževa:

  • noževi se često mogu prati u perilici posuđa, ali preporučujemo da noževe perete ručno jer deterdženti za perilicu posuđa mogu oštetiti površinu čelične oštrice
  • ako nož ima drvenu ručku, ne stavljajte ga u perilicu posuđa
  • kako se drvene drške ne bi osušile, redovito ih namažite lanenim uljem ili pčelinjim voskom
  • čuvajte svoje noževe odvojeno kako se oštrice ne bi otupile. Koristite stalak za noževe ili a kutiju za noževe
  • redovno oštrite svoje noževe