Kuhinjski dodaci Joseph Joseph
Kuhinjski pribor – vaš osnovni kuhinjski alat
Što su kuhinjski pribor?
Kuhinjsko posuđe igra ključnu ulogu u pripremi jela i alat je koji se koristi u pripremi, kuhanju i posluživanju hrane.
Oni su neophodni alati koji pripremu obroka čine jednostavnijom, bržom i učinkovitijom. Neki od uobičajenih kuhinjskih alata su sljedeći:
- Žlica za miješanje koristi se za miješanje obroka guste teksture, poput tijesta.
- Set kuhinjskog pribora koji često uključuje razne žlice, kutlače, vilice, okretače itd.
- Okretač : Okretač se koristi za brzo okretanje namirnica poput omleta, palačinke ili komada ribe.
- Žlica s šupljinama omogućuje istjecanje tekućine, što je čini idealnom za cijeđenje povrća, zahvatanje hrane iz variva ili juhe
- Četka za tijesto može se koristiti za mazanje marinade, rastopljenog maslaca ili ispirka od jaja na hranu prije pečenja.
- Gnječilica za krumpir koristi se za drobljenje meke hrane za recepte kao što su pire krumpir, umak od jabuka i prženi grah.
- Razlagači za palačinke koriste se za razvlačenje tijesta na strojevima za palačinke.
- Kuhinjska lopatica koristi se za kuhanje i pečenje (mazanje, miješanje, okretanje itd.)
- Kuhinjske kutlače koriste se za posluživanje juha, variva i drugih tekućina.
Postoji nekoliko drugih kuhinjskih alata, svaki s različitom upotrebom. Specifični kulinarski zadaci i sklonosti kuhara odredit će vrstu potrebne opreme.
Koji se materijali koriste za izradu kuhinjskog pribora?
Za izradu kuhinjskih alata može se koristiti nekoliko materijala. Izbor ovisi o površini na kojoj ih želite koristiti (površina tave, lonca ili kuhinjske zdjele), ali najčešći materijali koji se koriste za izradu kuhinjskog pribora su:
- Plastika: plastično posuđe je lagano i pristupačno. Mogu se rastopiti ili deformirati ako su izloženi pretjeranoj toplini, ali su savršeni za korištenje s neprianjajućim posuđem.
- Nehrđajući čelik: Nehrđajući čelik je robustan, otporan na hrđu i higijenski siguran materijal. Izdržljivost nehrđajućeg čelika čini ga idealnim za upotrebu s visokozagrijanim kulinarskim uređajima.
- Najlon: kuhinjska oprema od najlona otporna je na ogrebotine i toplinu. Lagani su i jeftini, ali ako su izloženi jakoj toplini, mogu se rastopiti ili deformirati.
- Silikon: Ovaj je materijal savršen za korištenje s neprianjajućim posuđem budući da je otporan na toplinu i ne lijepi se. Sa silikonskim kuhinjskim posuđem vaši lonci i tave neće biti izgrebani.
- Drvo: Drveni pribor siguran je za neprianjajuće površine i neće izgrebati vaše lonce i tave. Mogu izdržati vrlo dugo uz odgovarajuće održavanje, a također su otporni na toplinu.
Također možete provjeriti naš vodič za kupnju o 10 najboljih kuhinjskih potrepština da vidite u koje druge kuhinjske potrepštine vrijedi uložiti.