Noževi za ljuštenje
11 items total
Noževi za guljenje – vaši mali praktični pomoćnici
Čemu služi nož za guljenje?
Gulitelji rade upravo ono što im ime kaže: skidaju koru ili gule voće i povrće. Imaju kratku, nefleksibilnu, blago zakrivljenu oštricu s rubom na unutarnjoj strani zakrivljenosti
Što čini dobar nož za guljenje?
- Većina noževa za guljenje uglavnom se koristi za guljenje voća i povrća, stoga moraju biti prilično oštri.
- Kako ne biste skliznuli i ne posjekli ruku, drška treba biti ergonomska, a odabir najboljeg materijala treba pažljivo razmotriti kako biste osigurali kontrolu nad nožem tijekom korištenja.
- Materijal izrađen od ugljičnog čelika ili nečeg sličnog idealan je materijal koji se koristi jer dobro drži rub, jednostavno se oštri mokrim kamenom i jednostavno se brusi čeličnom šipkom.
Koja je razlika između noževa za guljenje i noževa za guljenje?
Iako su oba noža mala i mogu biti od velike koristi pri radu s povrćem, postoje neke razlike između dvije vrste noževa:
- Noževi za guljenje često imaju duljinu oštrice od 5 do 10 centimetara, dok noževi za guljenje obično imaju duljinu oštrice od 7,5 do 12,5 centimetara.
- Noževi za guljenje imaju zakrivljene rubove oštrice s ptičjim kljunom savršene za izradu prekrasnih ukrasa dok noževi za guljenje imaju ravne, dvostruko zakošene rubove.
- Noževi za guljenje uglavnom se koriste za guljenje voća i povrća, dok se noževi za guljenje također koriste za vađenje središta voća i sjeckanje malih predmeta.
Za bolju pripremu voća i povrća također možete provjeriti naše ribeže za povrće, kao i rezače za mandoline i gulilice.
Kako se brinuti za svoj nož za guljenje?
Kuhinjski noževi su velika investicija pa ako želite da vam nož za guljenje traje dugo, pridržavajte se ovih jednostavnih pravila za čišćenje i skladištenje noževa:
- noževi se često mogu prati u perilici posuđa, ali preporučujemo da nož čistite ručno jer deterdženti za perilicu posuđa mogu oštetiti površinu čelične oštrice
- ako nož ima drvenu dršku, ne stavljajte ga u perilicu posuđa
- kako se drvene drške ne bi osušile, redovito ih namažite lanenim uljem ili pčelinjim voskom
- čuvajte svoj nož odvojeno kako se oštrice ne bi otupile. Upotrijebite blok za noževe ili kutiju za noževe
- redovito oštrite svoj nož