Oštrila za noževe

9 items total
Kamen za oštrenje 2000/5000, Dellinger
Akce Sticker
35,50 € –21 %
Kamen za oštrenje 2000/5000, Dellinger
Online na zalihama (>5 pcs)
28 €
DNGRRIRW252
Kamen za oštrenje 1000/6000 RISAM, Dellinger
Akce Sticker
41,28 € –20 %
33 €
DNGR6971496038270
Nož za oštrenje 400/1500 RISAM, Dellinger
Akce Sticker
30,95 € –19 %
25 €
DNGR6971496038331
Kamen za oštrenje 1000/3000 RISAM, Dellinger
Akce Sticker
33,02 € –21 %
26 €
DNGR6971496038317
Kamen za oštrenje 1000/3000 RISAM, velika, Dellinger
Akce Sticker
37,15 € –19 %
30 €
DNGR6971496038461
Kamen za oštrenje 240/1000 RISAM, Dellinger
Akce Sticker
26,82 € –21 %
21 €
DNGR6971496038324
Nož za oštrenje 400/1000 RISAM, Dellinger
Akce Sticker
28,88 € –20 %
23 €
DNGR6971496038294
Kamen za oštrenje 240/1000 RISAM, veliki, Dellinger
Akce Sticker
33,02 € –21 %
26 €
DNGR6971496038485

Oštrila za noževe – moraju biti u svakoj kuhinji

Trebam li oštrač za noževe?

Oštrila za noževe apsolutno su neophodna ako ulažete u kvalitetne kuhinjske noževe i ako očekujete njihovu vrhunsku izvedbu. Ni najbolji nož neće biti učinkovit ako ga ne oštrite redovito, a redovito oštrenje vaših noževa jedno je od osnovnih pravila njihova održavanja. Očito možete odnijeti svoje noževe stručnjaku, ali ako puno kuhate i ako koristite svoj kuharski nož, santoku nož ili nož za kruh na svakodnevno biste svoje noževe trebali oštriti čak svaka dva tjedna, što čini kupnju vlastitog oštrila za noževe razumnim izborom.

Koje su različite vrste oštrila za noževe?

Postoje različite vrste oštrila za noževe i možete ih pronaći u Kulina (provjerite naše najprodavanije oštrice za noževe ovdje prije nego što se odlučite). Izbor ovisi o vrsti noža koji imate, kosini noža (obliku oštrice) i načinu na koji želite pristupiti procesu oštrenja (ručno ili električno). Glavne vrste oštrila za noževe su:

  • brusno kamenje (mnogi profesionalci vjeruju da je kamenje za oštrenje najbolji način oštrenja vaših noževa jer noževe možete oštriti pod bilo kojim kutom),
  • električna oštrila,
  • ručna oštrila,
  • čelici za oštrenje/honanje koji se koriste za brušenje oštrice noža, manje oštrenje. Izrađuju se od čelika, keramike ili imaju dijamantni premaz.
  • nazubljeni oštrači za noževe namijenjeni za noževe s nazubljenim oštricama

Kako se oštri nož s brusnim kamenom?

Mnogi ljudi vjeruju da oštrenje noževa brusnim kamenom rezultira oštrijom oštricom noža od drugih metoda. Ako se odlučite kupiti brusni kamen, ključno je prvo pročitati upute proizvođača, ali opći postupak je sljedeći:

  • potopite i namočite svoj brus u vodu
  • nagnite nož pod pravilnim kutom na gruboj strani
  • trčite nožem gore-dolje po kamenu glatkim pokretima pazeći da pokrijete cijelu oštricu i njezine obje strane (ako je nož dvostruko zakošen)
  • okrenite kamen na drugu stranu i ponovite postupak
  • operite i osušite nož kad završite

Kako naoštriti nož šipkom za brušenje?

Ako želite koristiti čeličnu šipku, pridržavajte se sljedećih pravila, ali uvijek prvo provjerite upute proizvođača:

  • držite dršku noža u svojoj dominantnoj ruci, a šipku u drugoj, obje usmjerene uspravno
  • petu oštrice postavite na čelik oko 2 cm od vrha čelika, stvarajući V-oblik (otprilike pod kutom od 15 – 20 stupnjeva)
  • povucite nož niz čelik prema vrhu oštrice 5 do 10 puta (pazite da samo rub dodiruje čelik – ne sa strane i pomičite nož, a ne čelik)
  • dotaknite šipku srednjim pritiskom i pokušajte zadržati pravi kut
  • isto ponovite s drugom stranom oštrice (ako je nož dvostruko zakošen)