Posude za pećnicu pod povećalom

oven safe pan

Želite li pripremiti biftek s krumpirom i povrćem od početka do kraja u jednom loncu? Onda su tave za pećnicu baš za vas. Podnose prženje i pečenje te mogu podnijeti visoke temperature. Pogledajmo ih pobliže kako biste znali odabrati pravi komad za svoje kuhanje.

Koje su posude prikladne za pećnicu?

U idealnom slučaju, odaberite tavu koja je označena kao "sigurna za pećnicu" ili ima simbol pećnice. Ako na njemu ne nađete ništa slično, onda se odlučite prema materijalu posude i drške, kao i najvišoj temperaturi koja je sigurna za posuđe. Te se vrijednosti obično kreću od 200 °C do 260 °C, a kod nekih tava koje su prikladne i za roštiljanje, to je i do 300 °C.

Možete pronaći informacije o prikladnosti za upotrebu u pećnici ili temperaturnim ograničenjima u specifikaciji proizvoda. Posude za pećnicu ne samo da jamče da u njima možete pripremiti željeno jelo, već i da sigurno podnose visoke temperature i zbog njih ne gube svoja svojstva.

Posude za pećnicu

Glavnu ulogu svakako ima materijal od kojeg je izrađena posuda za pećnicu

litinova panev do trouby

Tave za pećnicu od lijevanog željeza

Prim drži lijevano željezo koje ima odličnu toplinsku vodljivost, zbog čega djeluje kao stvoreno za jela koja počinju na štednjaku, a završavaju u pećnici.

Pregledajte

ocelova panev do trouby

Čelične posude za pećnicu

Čelik je izdržljiv i nešto lakši od lijevanog željeza, što znatno olakšava rukovanje prilikom kuhanja. Pogodan je za pečenja svih vrsta, ali i za pripremu raznih vrsta mesa.

Pregledajte

nerezove panve do trouby

Posude za pećnicu od nehrđajućeg čelika

Nehrđajući čelik je također odličan izbor, iako ne provodi toplinu tako učinkovito kao lijevano željezo i čelik. S druge strane, može izdržati gotovo sve, čak i najviše temperature. Idealan je za pečenje i pečenje svih vrsta.

Pregledajte

titanove panve do trouby

Titanijske posude za pećnicu

Titan je izuzetno jak, izdržljiv i nije težak. Ima izvrsna svojstva protiv lijepljenja, što ga čini idealnim za jela kao što je fritaja, ali može se nositi i s drugim jelima koja zahtijevaju stalnu temperaturu.

Pregledajte


Neprianjajuće posude za pećnicu

Ostale neprianjajuće tave za pećnicu, uključujući keramičke, možda nisu tako dobar izbor. Odnosno, potrebno je uzeti u obzir da njihova površina najčešće ne može podnijeti najviše temperature, pa iako se u njima može peći, njihova upotreba može biti ograničena.


Pregledajte
Naš savjet
Pročitajte također
->
jakou velikost panve
Kako odabrati pravu veličinu posude?
Niste sigurni u pravu veličinu posude? Savjetovat ćemo vas kako to odrediti.


Najbolje posude za pećnicu prema recenzijama kupaca

poklice panve do trouby
Ručka, poklopac i konstrukcija

Drugi vrlo ključni element je ručka, odnosno materijal od kojeg je izrađena. Mora biti u stanju izdržati visoke temperature, što je obično metal ili silikon. Drvenu dršku u potpunosti izbjegavajte, a plastičnu dobro provjerite na trajnost. Idealna je posuda za pećnicu s ručkom koja se može skinuti.

Istoj inspekciji treba podvrgnuti i poklopac. Također mora biti izrađen od izdržljivih materijala. Staklo i metal se najčešće peku, za ostale provjerite preporuke proizvođača.

I na kraju, ali ne manje važno, konstrukcija zaslužuje pozornost. Posuda napravljena iz jednog komada puno je prikladnija za korištenje u pećnici jer nema "slabo" mjesto gdje bi se moglo oštetiti.

Posude za pećnicu

Vrste posuda za pećnicu

grilovaci panev do trouby

Roštilj tave za pećnicu

Namijenjeni su za pečenje mesa i povrća na roštilju.

Pregledajte

Sote panev do trouby

Duboke posude za pećnicu

Odlične su za pripremu lazanja ili umaka.

Pregledajte

panve do trouby s poklici

Posude s poklopcem za pećnicu

Savršene su za sve vrste variva.

Pregledajte

wok do trouby

Wok u pećnici

Savršen je za prženje pa pečenje.

Pregledajte

top panve do trouby
Kvalitetne posude za pećnicu
De Buyerje renomirani francuski brend koji nikako ne smijete zaobići pri odabiru. De Buyer posude za pećnice poznate su po svojoj iznimnoj toplinskoj vodljivosti i često mogu podnijeti temperature do 300 °C.

Drugi važan igrač je njemačka kompanija Woll, koja je specijalizirana za neprianjajuće posude od titana. Woll posude za pećnicu obično imaju ručku koja se može skinuti i otporne su do 250°C.

Ni njemačka marka vas neće razočarati Petromax, koja je specijalizirana za tradicionalno posuđe od lijevanog željeza. Petromax posude za pećnice su robusne, a budući da podnose ekstremno visoke temperature, pogodne su za kuhanje osim u pećnici i na otvorenoj vatri.
FAQ
Vi najčešće pitate
Koje posude nisu prikladne za pećnicu?
Tave s plastičnim ili drvenim drškama, stare tave s teflonskom površinom, aluminijske tave bez zaštitne površine, tave loše konstrukcije i tave s nepoznatim temperaturnim granicama.
Mogu li koristiti neprianjajuću tavu u pećnici?
Da, ali važno je provjeriti specifikaciju proizvođača. Većina neprianjajućih tava može se koristiti u pećnici na maksimalnoj temperaturi od 250°C, uz razumijevanje da prekoračenje te temperature dovodi do oštećenja neprianjajuće površine.
Koji su materijali najbolji za posude za pećnicu?
Najbolji su lijevano željezo, nehrđajući čelik, čelik i titan. Ovi materijali su otporni na visoke temperature i ravnomjerno raspoređuju toplinu, što je idealno za pečenje i pečenje.
Kako se brinuti za posudu nakon upotrebe u pećnici?
Pustite posudu da se ohladi, zatim uklonite ostatke hrane, obrišite papirnatim ručnikom ili operite u toploj vodi bez deterdženta i temeljito osušite.
Kako ću znati je li posuda prikladna za pećnicu?
Posudu prikladnu za pećnicu prepoznajete po materijalu (lijevano željezo, nehrđajući čelik, čelik, titan), otpornosti ručke (metalna, silikonska, skidiva) i naljepnici proizvođača. Potražite simbol pećnice ili znak "sigurno u pećnici" na pakiranju ili izravno na tavi. Također provjerite ograničenja maksimalne temperature proizvođača.