Bilo da ste kuhar početnik ili iskusni kuhar, izbor je jedan ispraviti zdjelicu može značajno utjecati na kvalitetu i okus vaše hrane. Na tržištu postoji bezbroj vrsta tava od različitih materijala i za različite namjene, no potrebno je pripaziti i na odabir prave veličine tave. U ovom vodiču naučit ćete kako odabrati pravu veličinu za kulinarske potrebe vašeg kućanstva.
Zašto je veličina posude važan parametar?
Veličina posude izravno utječe na dimenzijski raspored topline, a time i na učinkovitost kuhanja.
Premala tava koju ste prepunili zagrijat će hranu neravnomjerno i neučinkovito, a da ne spominjemo da će rukovanje, okretanje ili miješanje biti jedna velika zbrka.
Odabir prave veličine osigurat će vam ravnomjernu pripremu hrane i udobnu pripremu hrane.
Najčešće veličine tava
Na tržištu možete pronaći tave svih mogućih veličina, a svaka od njih može imati različitu namjenu u kuhinji:
- Male posude (do 20 cm) idealni su za pripremu kajgane ili pečenih jaja ili druge manje zadaće. Općenito su prikladni za samce ili parove.
- Srednje posude (20-28 cm) one su univerzalne veličine koje odgovaraju većini prilika. Idealne su za prženje mesa, povrća ili pripremu manjih porcija tjestenine.
- Velike tave (28 cm i veće) potrebni su za pripremu obroka za više osoba. Savršeno za velike porcije mesa, cijele ribe ili za prženje velikih količina povrća.
Najbolje tave od 24 cm prema ocjenama kupaca
Trebate li veliku ili malu tavu?
Prilikom odabiraispravna veličina posude razmotrite sljedeće:
- Broj osoba: Za koliko ljudi obično kuhate? Jeste li sami ili s partnerom, imate li djecu ili se za stolom obično okupljate u velikom društvu?
- Vrste obroka: Razmislite koja jela najčešće pripremate.
- Veličina štednjaka i spremišta: Uvjerite se da nova tava udobno stoji na vašem štednjaku i da imate dovoljno prostora za sigurno pohranjivanje.
Kako odabrati oblik dna i dubinu posude?
Razna jela zahtijevaju i različite tehnike kuhanja a pri odabiru tave isplati se razmisliti za koju svrhu ćete je koristiti.
Tave s velikim dnom bit će prikladne, primjerice, za prženje nekoliko komada odreska, ali za jela koja zahtijevaju često miješanje ili bacanje, cijenit ćete tavu tipa wok s visokim rubovima i okruglim dnom. Odrezak je najbolje pripremati u tavi s ravnim dnom, a mješavinu povrća u tavi s okruglim dnom.
U isto vrijeme, četvrtasta tava neće biti prikladna za jela koja zahtijevaju često miješanje, ali je možete koristiti kada pripremate odreske.
Najbolje tave od 26 cm prema ocjenama kupaca
Honza Hajný, kuhar škole kuhanja Chefparade
Prilikom kuhanja, veličina i oblik posude je naravno samo jedan od parametara koji treba uzeti u obzir. Također je važno razmisliti o tome od kojeg je materijala napravljena tava. Svaki od njih može biti prikladan za drugu svrhu, ponašati se drugačije, a samim time i donijeti različite rezultate. U Kulinu se trudimo da imate potpunu informaciju prije odabira, stoga za vas kreiramo i vodič kroz razne materijale.
Najbolje tave od 28 cm prema ocjenama kupaca
Lonac: bitan dodatak za učinkovito kuhanje
Oni su odličan pomoćnik koji će vaše kuhanje učiniti učinkovitijim poklopci za tave. Ne samo da ubrzavaju proces kuhanja pomažući zadržati toplinu i paru unutar posude, već također osiguravaju ravnomjerno kuhanje hrane. S poklopcem također izbjegavate nepotrebno prskanje ulja i štedite energiju. Bilo da pripremate variva, pržena jela ili umake, poklopci vam jamče bolju kontrolu nad rezultatom. Prilikom odabira poklopca ne zaboravite obratiti pozornost na njegovu veličinu koja bi trebala odgovarati veličini vaše posude.