Posuđe za fondi
Lonci za fondue – zabavan i interaktivan način da osjetite okus tradicije i moderne kulinarske umjetnosti
Što je posuda za fondue?
Posuda za fondue svestrani je kuhinjski alat koji se tradicionalno koristi za pripremu i posluživanje fonduea, posude u kojoj se mali komadi hrane umaču u zajedničku posudu s otopljenim sirom, čokoladom ili vrućim uljem. Koncept fonduea odnosi se na dijeljenje i uživanje u društvenom obroku. Evo uobičajenih vrsta fonduea i kada možete koristiti posudu za fondue:
-
Fondue od sira: u fondueu od sira, mješavina otopljenog sira, vina i ponekad drugih sastojaka koristi se kao umak za kruh, povrće i druge namirnice. To je izvrsna opcija za zabave, okupljanja ili ugodne noći. Posudu za fondue možete koristiti za fondue od sira tijekom predjela ili kao glavno jelo.
-
Čokoladni fondue: čokoladni fondue uključuje topljenje čokolade u loncu za fondue i umakanje predmeta poput voća, marshmallowa, pereca ili komadića kolača u čokoladu. U njemu se obično uživa kao desert ili u posebnim prilikama kao što su rođendani ili romantične večere.
-
Fondue na ulju ili juhi: ova vrsta fonduea uključuje zagrijavanje ulja ili juhe u loncu za fondue, a zatim kuhanje komadića mesa, plodova mora ili povrća veličine zalogaja umakanjem i kuhanjem u vrućoj tekućini. To je zabavna interaktivna metoda kuhanja koja se često koristi na većim okupljanjima ili s grupom prijatelja.
-
Fondue Bourguignonne: ovo je varijanta uljnog fonduea gdje se vruće ulje koristi za pečenje mesa i plodova mora. Ime je dobio po regiji Burgundiji u Francuskoj i popularan je zbog svojih ukusnih rezultata.
-
Fondue Chinoise: slično fondue bourguignonne, fondue chinoise za kuhanje koristi vruću juhu umjesto ulja. To je stil kineskog vrućeg lonca, gdje se tanko narezano meso i povrće kuhaju u juhi, a zatim umaču u razne umake.
-
Slani umaci: osim tradicionalnih fonduea od sira, čokolade i ulja, možete biti kreativni i upotrijebiti posudu za fondue za druge slane umake poput queso umaka, umaka od špinata i artičoka, ili čak za zagrijavanje i posluživanje umaci za razna predjela.
Kada koristite posudu za fondue, važno je slijediti upute proizvođača za sigurno postavljanje i upotrebu posude. Budite oprezni s grijaćim elementom ili plamenom koji se koristi za održavanje topline sadržaja posude. Također, osigurajte da tekućina za umakanje ili kuhanje dostigne sigurnu temperaturu kako biste izbjegli probleme sa sigurnošću hrane.
Lonci za fondue mogu biti prekrasan dodatak društvenim okupljanjima, zabavama i posebnim prigodama, dodajući interaktivni i zajednički aspekt vašem iskustvu objedovanja. Obavezno provjerite našu kolekciju posuđa za jelo kako bi vaše iskustvo fonduea bilo još ugodnije i elegantnije,
Kako čistite posudu za fondi?
Najlakši način za čišćenje vintage emajliranih posuda za fondue od lijevanog željeza je ručno pranje s blagim sredstvom za pranje posuđa i mekom gumom za ribanje. Stavite lonac u toplu vodu na kratko vrijeme kako biste omekšali hranu koja se zalijepila za njega ako su se sir ili čokolada ohladili i teško ih je obrisati. Ako je posuda za fondue označena kao pogodna za pranje u perilici posuđa, možete je prati prema uputama proizvođača. Međutim, ako je ikako izvedivo, pokušajte ukloniti sav zalijepljeni sir ili čokoladu prije nego što ih stavite u perilicu posuđa.
Za što još služi fondue lonac?
Ovisno o vrsti posude koju imate, možete je koristiti za zagrijavanje i posluživanje umaka, održavanje topline juhe ili umaka i prženje povrća i mesa uz miješanje.
Također možete koristiti svoj lonac za duboko prženje, japanski shabu shabu ili vrući lonac u kineskom stilu ako ima kontrolu temperature i širok raspon zagrijavanja. Na kraju, lonac za fondue odličan je način za pripremu umaka za tjesteninu, povrće i meso.
Tražite li dodatnu inspiraciju da svoju kuhinju opremite raznim aparatima i posuđem, možete kupovati iz naše široke kolekcije kuhinjskih strojeva i lonaca za kuhanje.