Posude za posluživanje
Posuđe – najbolji ukras za vaš stol
Posuđe bi trebalo odražavati vaš stil i stil vašeg doma. Volite li minimalizam odaberite posuđe jednostavnog dizajna i geometrijskih oblika. Volite li skandinavske interijere, posegnite za prirodnijim izgledom posuđa i dodajte malo boje stolu odabirom tanjura ili šalica u bojama zemlje ili u nijansama plave. Želite li dan započeti s optimističnim prizvukom, nabavite si šareni set posuđa koji će izgledati razigrano i trendi.
Također možete odabrati posuđe koje odgovara vrsti hrane koju obično poslužujete. Ako je azijska kuhinja ono što svi volite, odabir japanskog ručno rađenog keramičkog posuđa bit će najbolji izbor koji možete napraviti. Ako volite sushi, birajte tanjure koji lijepo izgledaju s malo nigirija ili kalifornijske rolice na njima, a ako volite modernu kuhinju, odaberite veliko, ali jednostavno posuđe koje će omogućiti više kreativnosti na vašim tanjurima.
Koje su osnovne komponente posuđa?
Posuđe za jelo su sve vrste posuđa koje se koristi za posluživanje hrane, a uključuje:
- tanjuri (veći i manji tanjuri za večeru, desertni tanjuri, tanjuri za ručak itd.)
- zdjele za posluživanje i zdjele za salatu
- pladnjevi koji se koriste za posluživanje mesa, povrća, ribe itd. (u različitim oblicima i veličinama)
- činije i posude za umake
- šalice za čaj i tanjurići
- drugo posuđe za posluživanje kao što su posudice za maslac, šalice za jaja i stalci za kolače
- posuđe za posluživanje grickalica
Od čega je napravljeno posuđe?
Posuđe za jelo može biti izrađeno od porculana, keramike, koštanog porculana, kamenog posuđa, glaziranog zemljanog posuđa, melamina ili stakla. Odaberite materijal koji vam se najviše sviđa i koji odgovara vašem interijeru, osobnom ukusu ili vrsti hrane koju obično poslužujete. Dječje posuđe obično je izrađeno od plastike ili silikona sigurnog za hranu i prikazuje životinje ili filmske junake koji motiviraju djecu da jedu i prakticiraju samostalno hranjenje.
Koliko setova za jelo trebam kupiti?
Trebali biste imati barem dva seta za jelo – jedan za svakodnevnu upotrebu i jedan veći i vjerojatno elegantniji za posebne prilike kao što su obiteljske večere i proslave, božićni obroci itd.