Posude za kuhanje
Tave – kako odabrati pravu?
Tave su baš kao i lonci i noževi neophodna kuhinjska oprema. Ako se pitate koje vam tave zaista trebaju, koje su tave najbolje i koji materijal je najbolji za tavu, pogledajte što imamo za vas ili pogledajte naš detaljni vodič o tavama ovdje.
Kupovina pravih tava za vašu kuhinju ovisi o mnogim čimbenicima kao što su vrsta hrane koju obično kuhate, koliko često kuhate, kakvu vrstu štednjaka koristite, koji je vaš stil kuhanja ili za koliko ljudi obično kuhate. Međutim, ako razmišljate o kupnji osnovne kuhinjske opreme, trebali biste početi sa sljedeće 4 tave:
4 tave neophodne za svaku kuhinju:
- mala tava za pečena jaja, kajganu, tostiranje sjemenki bundeve za vašu salatu ili bilo koja druga mala jela ili male zadatke koje ćete možda morati obaviti u svojoj kuhinji
- univerzalna tava za pečenje veličine koja odgovara vašoj obitelji
- neprijanjajuća tava za osjetljiviju hranu poput jaja, palačinki, povrća, piletine i ribe, koja se može kuhati na srednjoj i niskoj temperaturi
- duboka tava za jela poput rižota, gulaša, karija i slično
Kao što smo rekli, odabir pravih tava za vašu kuhinju također ovisi o tome što obično kuhate. Kupite tavu od lijevanog željeza ako volite povrće ili odreske na žaru. Odaberite tavu za palačinke ako je slatki doručak ono što vaša obitelj obično jede tijekom vikenda. A ako volite azijsku kuhinju, možda ćete htjeti kupiti wok tavu koja će biti od velike koristi u pripremi jela za prženje.
Koji brendovi tava su najbolji?
U Kulini ćete pronaći mnoštvo posuđa vrhunskih brendova i proizvođača tava. Vrlo je važno odabrati pouzdanog proizvođača tava jer materijali vrhunske kvalitete koji su sigurni za hranu utječu i na trajnost tave i na rezultate vaših kulinarskih eksperimenata. Među brendovima dostupnim u Kulini pronaći ćete poznate proizvođače kao što su De Buyer, Woll, Ballarini, Zwilling, WMF, Fiskars, Petromax i Mauviel. Možete odabrati pojedinačne tave ili set tava u različitim veličinama.
Kako održavati tave?
Ako ste uložili novac u kvalitetnu tavu, trebate je održavati na odgovarajući način koji će joj osigurati dugu i zdravu upotrebu. Kako održavati tavu? Slijedite ova jednostavna pravila kako biste dugo uživali u kuhanju s vašom tavom:
- nemojte koristiti metalne dodatke na vašim neprianjajućim tavama,
- tavu uvijek perite ručno, bez deterdženata ili ribanja,
- osušite ih odmah nakon pranja,
- izbjegavajte velike promjene temperature vode (nikada ne stavljajte vruću posudu pod hladnu vodu),
- pokušajte izbjegavati kiselu hranu i aerosol sprejeve za kuhanje,
- za stvarno zalijepljenu hranu i mrlje koje je teško ukloniti, izribajte s malo grube soli i ulja, isperite i obrišite,
- premažite tavu tankim slojem ulja,
- ispravno pohranite tavu