Santoku noževi

2 items total
Santoku nož PRO, 18 cm, sa utorima, Zwilling
Akce Sticker
153 € –26 %
113 €
ZW38418181
Santoku nož PRO, 18 cm, Zwilling
Akce Sticker
148 € –25 %
Santoku nož PRO, 18 cm, Zwilling
Online na zalihama (4 pcs)
111 €
ZW38407181

Santoku noževi - jedni od najuniverzalnijih noževa u vašoj kuhinji

Što je Santoku nož?

Santoku nož je vrlo svestran nož srednje veličine koji se može koristiti za brojne kulinarske zadatke. Nož potječe iz Japana i ima široku oštricu bez vrha, ali s tupom stražnjom hrptom koja se savija prema dolje kako bi se susrela s ravnom prednjom oštricom. Dug je 12 do 20 cm, nema jastučić, ima uravnoteženu težinu i lagan je za držanje.

Koja je razlika između Santoku noža i kuharskog noža?

Domaći kuhari i profesionalni kuhari koriste santoku i kuharske noževe za razne zadatke rezanja. Koje su razlike između ove dvije vrste noževa? Santoku noževi imaju kraću oštricu od kuharskih noževa, a oštrica im je obično s jednom kosom za razliku od kuharskih noževa s dvostrukom kosom. Budući da nema vrh, omogućuje rezanje jednim rezom prema dolje, dok kod kuharskog noža morate oštricu pomaknuti prema naprijed. Odaberite Chef's nož ako više volite 'ljuljajući' način rezanja i odaberite Santoku za brže i učinkovitije rezanje.

Za što se koristi Santoku nož?

'Santoku' se može prevesti kao 'tri vrline' ili 'tri upotrebe', a to su sjeckanje, rezanje na kockice i mljevenje. Omogućuje rezanje vrlo tankih kriški hrane, zbog čega vaše posuđe izgleda lijepo i estetski. Santoku nož možete koristiti za:

  • rezanje mesa
  • rezanje šunke ili sira
  • rezanje, sjeckanje ili kockice voća, povrća i orašastih plodova
  • mljeveno bilje
  • stvarajući fine kriške

U Kulina pronaći ćete kvalitetne Santoku noževe proizvedene od strane pouzdanih marki koji su otporni na habanje. Provjerite noževe kod Dellinger ili Forged ili Zwilling ili najprije pročitajte naš glavni vodič za kupnju noža. Također možete provjeriti naše najprodavanije Santoku noževe ovdje.

Kako naoštriti Santoku nož?

Ako svoj Santoku nož koristite svakodnevno, trebali biste ga oštriti prilično često - barem svaka dva tjedna. Najbolji način da naoštrite Santoku nož je brusni kamen. Naoštrite svoj nož kao običan nož – pod kutom od 20 stupnjeva u odnosu na brusni kamen, a ako ima Granton oštricu, idite pod kutom od 15 stupnjeva. Također možete odnijeti svoj nož stručnjaku.

Kako se brinuti za svoj Santoku nož?

Santoku noževi su velika investicija, pa ako želite da vam Santoku nož traje dugo, slijedite ova jednostavna pravila za čišćenje i skladištenje noževa:

  • noževi se često mogu prati u perilici posuđa, ali preporučujemo da nož čistite ručno jer deterdženti za perilicu posuđa mogu oštetiti površinu čelične oštrice
  • ako nož ima drvenu dršku, ne stavljajte ga u perilicu posuđa
  • kako se drvene drške ne bi osušile, redovito ih namažite lanenim uljem ili pčelinjim voskom
  • čuvajte svoj nož odvojeno kako se oštrice ne bi otupile. Upotrijebite blok za noževe ili kutiju za noževe
  • redovito oštrite svoj nož