Satare

1 items total

Sjekarski nož – vaš moćni kuhinjski alat

Što je to nož i za što ga možete koristiti?

Sjekira je ogroman nož nalik na sjekiru s pravokutnom oštricom. Iako se može činiti neudobnim, kad ga počnete koristiti, dizat ćete ga jednako često kao kuharski nož. Njegova snažna višenamjenska oštrica može se koristiti za:

  • cijepajući velike komade mekih kostiju
  • sjeckajući velike komade mesa
  • rezanje velikog povrća poput bundeve, kupusa ili tikve
  • sjeckanje svih vrsta povrća
  • drobljenje režnjeva češnjaka
  • filetiranje ribe
  • zagrabite nasjeckane sastojke i prebacite ih u lonac, tavu ili wok

Koliko vrsta noževa za sjeckanje postoji?

U Kulina pronaći ćete izbor vrhunskih sjekača svjetski poznatih marki kao što su Wusthof i Zwilling. Odabir pravog sjekire ključan je i ovisi o zadatku koji želite najčešće obavljati i sastojcima koje želite njime pripremati. Postoji nekoliko vrsta noževa koje možete kupiti, s oštricama različitih oblika i veličina, a svaka ima svoje karakteristike.

  • Sjekač za meso

Sjekač za meso je kulinarski instrument koji se koristi za rezanje velikih dijelova mesa, tetiva i kostiju. Sjekač se može koristiti za obradu mekših komadića mesa, kao i za sjeckanje kostiju, hrskavice i tetiva. Može bez napora obraditi govedinu, svinjetinu i ribu, a obično se koristi za pečenje i perad.

  • Kineski satara

Veliki noževi poznati kao "kineski noževi" uglavnom se koriste u kineskoj kuhinji, ali su prikladni za razne oblike domaće kuhinje. Imaju široku oštricu s mekim zakrivljenjima i zaobljenim rubom. Svaki dan ćete posezati za kineskim nožem za sjeckanje, rezanje, kockice i mljevenje svih sastojaka za svoja omiljena jela.

  • Sjekač za povrće

Sjekač za povrće - veliki, četvrtasti nož s vrlo širokom oštricom - savršen je za rezanje velikog povrća poput kupusa, sjeckanje tvrdog povrća poput mrkve, luka i celera, ali i one mekše poput rajčice.

Kako se brinuti za svoj nož?

Kuhinjski noževi su velika investicija pa ako želite da vam nož za sjeckanje dugo traje, pridržavajte se ovih jednostavnih pravila za čišćenje i skladištenje noževa:

  • noževi se često mogu prati u perilici posuđa, ali preporučujemo da nož čistite ručno jer deterdženti za perilicu posuđa mogu oštetiti površinu čelične oštrice
  • ako nož ima drvenu dršku, ne stavljajte ga u perilicu posuđa
  • kako se drvene drške ne bi osušile, redovito ih namažite lanenim uljem ili pčelinjim voskom
  • Nož za šunku odložite odvojeno kako se oštrice ne bi otupile. Upotrijebite blok ili stalak za noževe ili kutiju za noževe
  • redovito oštrite nož pomoću oštrila za noževe -
  • upotrijebite dasku za rezanje koja je pogodna za noževe i dovoljno velika da u nju stane šunka koju želite narezati