Oklijevate li kupiti nož od nehrđajućeg čelika? Reći ćemo vam koje su njegove prednosti i nedostaci, objasnit ćemo vam i na što se fokusirati pri odabiru, a dodat ćemo vam i nekoliko savjeta o njezi kako bi dugo trajao kao nov, jer čak i nož od nehrđajućeg čelika može biti podložan koroziji.
Zašto odabrati nož od nehrđajućeg čelika?
Jednostavno zato što stvarno dugo traje. Dakle, ako želite nož oko kojeg ne morate brinuti, onda je nehrđajući čelik pravi izbor za vas. Glavni razlozi su:
- Otpornost na koroziju
Glavna prednost noževa od nehrđajućeg čelika je, naravno, njihova otpornost na vlagu i kisele tekućine, poput sokova citrusa. - Jednostavno održavanje
Noževi od nehrđajućeg čelika ne zahtijevaju složenu njegu. Samo ih nakon upotrebe operite toplom vodom, osušite i možete ih spremiti natrag u blok ili na magnetni držač. Neki noževi od nehrđajućeg čelika mogu se prati čak i u perilici posuđa, iako je ručno pranje uvijek nježnije. - Dostupnost i raznolikost
Na tržištu ćete pronaći širok izbor noževa od nehrđajućeg čelika u različitim cjenovnim kategorijama i dizajnu. To ih čini idealnima i za početnike i za profesionalce.
Najpopularniji noževi od nehrđajućeg čelika prema ocjenama kupaca
- Materijal oštrice: Postoje i razlike između nehrđajućih čelika. Obično sadrže 0,35% - 1% ugljika. Imajte na umu da što je veći udio ugljika, to će nož biti izdržljiviji i dulje ostati oštar.
- Oblik i veličina: Univerzalni kuharski nož "must have" je za svaku kuhinju, ali razmislite o drugim vrstama, poput noževa za slastičarstvo, povrće ili meso, ovisno o tome što najčešće pripremate.
- Ergonomska ručka: Udobnost pri korištenju noža je ključna. Potražite ručku koja dobro leži u ruci i stoga nudi siguran zahvat.
- Idealne su za svakoga tko traži trajnost i jednostavno održavanje.
- Po potrebi se mogu prati u perilici posuđa.
- Kako bi njihova oštrica ostala oštra, potrebno ih je vrlo često oštriti.
- Ističu se izuzetnom oštrinom.
- Lako se melje.
- Sklone su hrđanju pa im je potrebna veća njega.
- Ne mogu ići u perilicu posuđa.
- Nude vrhunsku oštrinu.
- Imaju jedinstven dizajn zahvaljujući slojevitom čeliku.
- Često su skuplji od svih ostalih noževa.
- Ne mogu ići u perilicu posuđa.
- Lagane su i izuzetno oštre.
- Mogu se prati u perilici posuđa.
- Vrlo su krhke i nije ih lako naoštriti kod kuće.
Da, noževi od nehrđajućeg čelika mogu hrđati, ali samo pod određenim uvjetima. Nehrđajući čelik se proizvodi taljenjem željeza s drugim elementima, poput kroma, nikla, ugljika i molibdena, koji mu daju specifična svojstva, odnosno posebno otpornost na hrđanje. Međutim, ta se svojstva mogu oslabiti ako su alati od nehrđajućeg čelika dulje vrijeme izloženi neprikladnim uvjetima:
- Dugotrajan kontakt s vlagom: Ako se noževi ostave mokri ili pohranjeni u vlažnom okruženju, zaštitni premaz može otpasti.
- Kontakt s kiselinama ili solima: Ostaci hrane kao što su sokovi od citrusa, umaci od rajčice ili sol mogu s vremenom oštetiti površinu noža.
- Nepravilno održavanje: Pranje u perilici posuđa ili nedovoljno sušenje nakon pranja također može pridonijeti stvaranju malih mrlja hrđe.
Koja je razlika između nehrđajućeg čelika i ugljičnog čelika?
Ugljični čelik je majstor oštrine – zahvaljujući visokom udjelu ugljika, nudi oštrice koje su dovoljno oštre da se nose sa svim zadacima, ali zahtijevaju brigu. Ako ga ostavite mokrog duže vrijeme, pokazat će svoju ranjivu stranu i moglo bi početi hrđati.
Nasuprot tome, nehrđajući čelik koji je praktičan, pouzdan i otporan na koroziju zahvaljujući dodatku kroma. Međutim, oštrica od nehrđajućeg čelika možda neće ostati oštra tako dugo kao ona od karbona, stoga je samo isperite i vratite u blok bez brige.
- Noževi od nehrđajućeg čelika uvijek ručno odmah nakon upotrebe oprati ga i suha.
- Čuvajte ih na suhom mjestu, najbolje u blok noža ili na magnetnom držaču.
- Izbjegavajte dulji kontakt s agresivnim tvarima kao što su kiseline i soli.
- Koristite blage deterdžente i redovito održavajte površinu noža čistom.
- Redovito oštrite nož s čelika ili brusnog kotača i dajte ga profesionalno naoštriti otprilike jednom godišnje.