Kada je u pitanju kuhanje, pravi izbor kuhinjskog pribora može bitno utjecati na kvalitetu i okus jela koja se pripremaju. Jedan od ključnih dijelova u kuhinji svakog domaćeg kuhara bez sumnje je tava. Među raznim vrstama i materijalima tava, nehrđajući čelik zauzima prvo mjesto zahvaljujući svojoj izdržljivosti, svestranosti i na kraju, ali ne manje važno, estetskom izgledu. Ukratko, prekrasan je, podnosi namakanje zagorene hrane i bezbrižno se pere u perilici posuđa.Ako već tražite posude od nehrđajućeg čelika, uz naš vodič sigurno ćete napraviti pravi izbor.
Malo teorije:
Što je nehrđajući čelik?
Nehrđajući čelik je legura željeza, kroma, nikla i, u nekim slučajevima, drugih elemenata kao što su molibden ili titan koji poboljšavaju njegova svojstva. Danas poznajemo čak više od 200 vrsta nehrđajućeg čelika!
Dodani elementi čine nehrđajući čelik, kao što mu i samo ime govori, otpornim na koroziju i mrlje. To ga čini idealnim izborom za kuhinjsko posuđe za koje želite sačuvati estetski izgled - ukratko, posuđe od nehrđajućeg čelika ostat će dugo lijepo uz malo pravilne njege.
Važni parametri:
Kako odabrati (ne samo) tavu od nehrđajućeg čelika?
Prilikom odabira posude od nehrđajućeg čelika važno je uzeti u obzir nekoliko kriterija koji odgovaraju vašem stilu kuhanja:
- Veličina posude: Trebao bi odgovarati količini hrane koju obično pripremate i veličini vašeg štednjaka ili ploče za kuhanje. Manje tave (promjera oko 20 cm) izvrsne su za pripremu jela za jednu ili dvije osobe. Veće tave (28 cm i više) idealne su za kuhanje za cijelu obitelj ili ako pripremate hranu za više dana.
- Vrsta i oblik posude: Inox posude se također razlikuju po namjeni i obliku. Duboke tave s visokim rubovima idealne su za prženje, pirjanje ili pripremu umaka. Ravne i široke tave pogodne su za prženje mesa, povrća ili pripremu palačinki. Razmislite što najčešće kuhate i na temelju toga odaberite odgovarajuću vrstu tave. Oblik posude također utječe na ravnomjernu raspodjelu topline i lakoću rukovanja hranom tijekom kuhanja.
- Vrsta ručke: Ručka je ključ za siguran i udoban rad s tavom. Trebao bi biti čvrst i ergonomski oblikovan za vašu udobnost. Važan je i materijal ručke: metalne su otporne na visoke temperature i omogućuju korištenje posude u pećnici, dok plastične ili drvene ručke nisu prikladne za tu svrhu, ali mogu ponuditi bolju toplinsku izolaciju.
Naš savjet
Pročitajte također
Kako odabrati pravu veličinu posude?
Veličina tave ne utječe samo na to koliko ćete jela hraniti iz nje. Pročitajte kako odabrati pravu veličinu posude za svoje potrebe.
Prednosti
posude od nehrđajućeg čelika
Otpornost na koroziju
Zbog visokog sadržaja kroma, nehrđajući čelik je otporan na hrđu za razliku od ugljičnog čelika ili lijevanog željeza.
Dugi vijek trajanja
Tave od nehrđajućeg čelika poznate su po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da izdrže godine intenzivne uporabe.
Jednostavno održavanje
Unatoč povremenom lijepljenju hrane, posude od nehrđajućeg čelika lako se čiste i mogu
namočiti ih.
Neutralno ponašanje prema hrani
Nehrđajući čelik ne dolazi u interakciju s hranom, stoga ne utječe na njezin okus niti u nju ispušta štetne tvari.
Visoka otpornost na toplinu
Tave od nehrđajućeg čelika mogu izdržati visoke temperature, što omogućuje tehnike kuhanja kao što su pečenje ili flambiranje bez potrebe za brigom o tavi.
Svestranost i estetski izgled
Posuda od nehrđajućeg čelika prikladna je za razne načine kuhanja, od prženja do sporog kuhanja. I na kraju, ali ne manje važno, stvarno će pristajati vašoj kuhinji.
Nedostaci posuda od nehrđajućeg čelika
Ništa nije savršeno, a to vrijedi i za posude od nehrđajućeg čelika. Njihova viša nabavna cijena i potencijalne poteškoće s prianjanjem hrane mogu odvratiti neke korisnike. Osim toga, posude od nehrđajućeg čelika zahtijevaju posebnu njegu kako bi zadržale svoj sjaj.
– Viša nabavna cijena: Kvalitetne tave od nehrđajućeg čelika obično su skuplje od tava izrađenih od drugih materijala.
– Hrana se može lijepiti za: Bez odgovarajuće tehnike kuhanja i dovoljno masnoće, hrana se može zalijepiti za površinu tave.
– Neravnomjerna raspodjela topline: Nehrđajući čelik sam po sebi nije najbolji vodič topline, pa su neke posude od nehrđajućeg čelika opremljene s višeslojnim dnom koje ravnomjernije raspoređuje toplinu.
– Potreba za održavanjem kako bi se održao izgled: Tave mogu zahtijevati povremeno poliranje i posebno čišćenje kako bi se uklonile opekline ili mrlje od vode kako bi ostale lijepe.
Jakub Černý, šef nabave u Kulini
Posude od nehrđajućeg čelika nedvojbeno su izvrstan dodatak svakoj kuhinji. Zahvaljujući svojoj izdržljivosti, svestranosti i jednostavnom održavanju, zaslužuje mjesto u arsenalu svih koji vole kuhati. Iako zahtijevaju određena početna ulaganja i možda malo drugačiji pristup kuhanju, dobrobiti koje nude su neprocjenjive. Uz malo prakse i pravilnu njegu, tava od nehrđajućeg čelika može postati vaš najbolji prijatelj u kuhinji, služeći vam godinama bez štete. Imaš ga u Kulinuveliki izbor posuda od nehrđajućeg čelika od vodećih proizvođača, ne možete pogriješiti s markama, na primjer WMF ili Otkupljivač, za čiju ćemo kvalitetu dati ruku vatri.
Najbolje tave od nehrđajućeg čelika prema recenzijama kupaca
Razlike između nehrđajućeg čelika i ugljičnog čelika
Glavna razlika između nehrđajućeg čelika i ugljičnog čelika leži u njihovom sastavu i svojstvima.
Ugljični čelik je poznat po svojoj sposobnosti da dobro održava temperaturu, ali s druge strane, jest potrebnatave od ugljičnog čelikanemojte mijesiti duže nego što je potrebno, i držite ih što je moguće suhima kako biste ih zaštitili od korozije.
Kako bi se održala prirodna svojstva protiv lijepljenja, također je preporučljivo redovito tretirati ugljični čelik uljem ili drugom mašću. U usporedbi s ugljičnim čelikom, nehrđajući čelik je lakši za održavanje i njegu, nije podložan koroziji, ali možda neće tako dobro odvoditi toplinu u slučaju određenih modela.
Njega posude od nehrđajućeg čelika
Važno je za dugoročno očuvanje kvalitete i izgleda vaše posude od nehrđajućeg čelika slijedite nekoliko osnovnih pravila njege:
- Prije prve uporabe posudu temeljito operite. Izbjegavajte korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje.
- Posudu uvijek dobro osušite kako biste izbjegli mrlje od osušenih kapljica vode.
- Ispolirajte tavu za munjevit sjaj.
Praktičan pribor za nježno i praktično pranje posuđa
Naš savjet
Pročitajte također
Lijevano željezo, čelik, nehrđajući čelik: Usporedba velike posude
Pitate li se koji je materijal za tavu pravi za vas? I kako su toliko različiti? Pronađite odgovore u našem stručnom vodiču.
Da, većina tava od nehrđajućeg čelika prikladna je za upotrebu na indukcijskim pločama za kuhanje, ali preporučujemo da provjerite s određenim modelom.
Pustite da se tava i ulje dovoljno zagriju prije dodavanja hrane. To pomaže u stvaranju prirodnog neljepljivog sloja i sprječava lijepljenje.
Iako se većina tava od nehrđajućeg čelika može prati u perilici posuđa, preporučuje se ručno pranje kako bi se održao njihov sjaj. Međutim, pranje u perilici posuđa obično ne šteti radnim svojstvima posude od nehrđajućeg čelika, osim ako nije drugačije navedeno za određeni model.