Odrezak na tavi: korak po korak


Priprema savršenog odreska kombinacija je kvalitetnih namirnica, prikladne posude, pravilne tehnike i strpljenja. Slijedeći ove korake, postići ćete rezultat koji će zadovoljiti ne samo vas, već i svakog sladokusca za vašim stolom.

jak pripravit dokonaly steak
1. Odaberite kvalitetno meso

Ukusan odrezak počinje kvalitetnim mesom. Odlučite se za zrelu govedinu, idealno od visokog pečenja ili pečenice. Važan je i tzv mramoriranje, odnosno tanki slojevi masti između mišićnih vlakana, koji osiguravaju sočnost i okus. Narežite meso oštar nož narežite na kriške visine 2,5-4 cm.

2. Meso ostaviti da odmori

Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta do sat vremena. To će osigurati ravnomjerno kuhanje.

3. Zagrijte tavu

Savršen odrezak treba jako visoku temperaturu. Pan stoga zagrijavajte na visokoj razini dok se ne počne dimiti, može potrajati 5-10 minuta, čak i duže s posudama od lijevanog željeza. Provjerite je li meso jako vruće prije nego što ga stavite u tavu. Samo tako se meso neće zalijepiti za tavu i na njemu će se stvoriti karakteristična korica.

Kvalitetne tave

Pazi na pojačivač

Iako biste mogli doći u iskušenje da koristite pojačivač za indukcijsku ploču za kuhanje kako biste uštedjeli vrijeme, ovaj put ga ostavite na miru. Iako tava treba visoku temperaturu, uz korištenje pojačala postoji rizik da će se ona tako brzo povećati da će se pregrijati i uzrokovati nepopravljivu štetu. Osim toga, turbo grijanje može rezultirati neravnomjernom raspodjelom topline i posljedično neravnomjerno pečenim odreskom.


 
Video tutorial
Tajna pripreme savršenog odreska
Bilo da ste iskusni gril majstor ili početnik u kuhinji, pokazat ćemo vam kako pripremiti savršeni odrezak – sočan, mekan i punog okusa.
Naš savjet
Pročitajte također
->
top panev na steak
Koja je najbolja tava za odreske?
Većina profesionalnih kuhara preporučuje tavu od čelika ili lijevanog željeza, a nije loša ni inox. No, ono što biste trebali izbjegavati su površine koje se ne lijepe jer s njima jednostavno ne možete napraviti savršenu koricu.

Najbolje tave za odreske prema ocjenama kupaca

jak pripravit dokonaly steak
4. Osušiti

Izbjegavajte pranje mesa prije kuhanja. U njega bi dospjela voda, što bi osjetno poremetilo cijeli proces pripreme. Obrnuto, biftek prije pečenja osušite papirnatim ručnikom.

5. Kušajte

Za pripremu kvalitetnog odreska nije potrebno koristiti marinadu. Meso ima svoj prirodni, izraziti okus, koji bi se mariniranjem nepotrebno potisnulo. Sve što trebate učiniti je očetkati odrezak neposredno prije pečenja maslinovo ulje, moguće ti sol i pospite svježe mljevenim papar.

6. Pržiti

Stavite meso na vruću tavu – ako počne cvrčati i cvrčati, sve je u redu. Meso će se dobro povući, na njemu će se stvoriti korica, ali će iznutra ostati sočno. Nemojte se uznemiriti ako se meso isprva zalijepi i nikako ga ne pokušavajte otrgnuti. Nakon nekog vremena će se sam odvojiti od površine tave i moći ćete ga udobno okretati. Za okretanje koristite okretač, nikako ne bockajte meso jer će iscuriti sok.

kdy se soli steak

Kada se biftek soli?

Možete posoliti i popapriti u dvije faze. Ili nakon pečenja odreska ili neposredno prije nego što stavite meso u tavu. Da ste to učinili ranije, meso bi pustilo sok, odrezak bi zagorio, a unutrašnjost bi bila suha.

Koliko dugo kuhati odrezak?

Vrijeme pečenja uvijek ovisi o debljini odreska i željenoj razini pečenosti. općenito:

  • Rijetko: 2 minute po strani.
  • Srednje pečeno: 3 minute po strani.
  • Srednje: 4 minute sa svake strane.
  • Srednje dobro: 4,5 minuta sa svake strane.
  • Dobro pečeno: 5 minuta sa svake strane.


Kvalitetni termometri za meso

jak opect steak
8. Odrezak ostaviti da odmori

Ostavite odrezak da odstoji na toplom desetak minuta prije posluživanja. Tek tada će biti stvarno sočan. Može ostati na zagrijanoj tavi sa zatvorenim poklopcem ili staviti u foliju u pećnicu. Pećnicu treba zagrijati samo na 100 °C.

Ako ste odabrali opciju soljenja mesa nakon pripreme, učinite to neposredno prije nego što odstoji. U ovoj fazi također možete dodati maslac i začinsko bilje.

9. Poslužite

Manje odreske poslužite na stilski tanjuri cijele, a one veće narežite na ploške debljine otprilike 1 cm.

omacky ke steakum
Koji prilozi i umaci idu uz odreske

Sočan odrezak očito je protagonist na tanjuru, no dobro odabrani prilog i umak mogu poboljšati vaš doživljaj okusa. Mogućnosti ima koliko i ukusa, stoga biramo nekoliko klasičnih savjeta:

  • Krumpir na sve načine uključujući krumpiriće i pire.
  • Grilovano i svježe povrće.
  • Pečene ili pečene gljive na žaru.
  • Luk u obliku kolutića ili karameliziran.
  • Svježi kruh, focaccia sa začinskim biljem ili maslinama i možda baguette od češnjaka.
  • Umak od vrhnja s mljevenim paprom i kapljicom rakije odlično pojačava okus mesa.
  • Maslac od začinskog bilja od češnjaka dodaje još jedan sloj okusa odresku.
  • Pikantni Chimichurri umak također je klasik.


Popularni noževi za odreske

FAQ
Vi najčešće pitate
Kako mogu znati da je odrezak pečen na željenu razinu?
Najpouzdanije korištenje termometar za meso, s tim da je biftek pečen na ovoj temperaturi:
Rijetko: 50-52 °C
Srednje pečeno: 57-60 °C
Srednje: 63-68°C
Srednja jažica: 68-72 °C
Dobro pečeno: 74 °C i više
Je li odrezak bolje peći na tavi ili na roštilju?
Obje metode imaju svoje prednosti. Pečenje u tavi omogućuje bolju kontrolu temperature i ravnomjernu koricu. S druge strane, pečenje na roštilju mesu daje karakterističan okus dima. Izbor ovisi o vašim željama i opremi koju imate na raspolaganju.
Mora li se odrezak marinirati?
Kvalitetno meso nije potrebno marinirati. Ima svoj prirodni okus koji bi marinada mogla potisnuti. Dovoljno je posoliti, popapriti i namazati maslinovim uljem neposredno prije pečenja.
Kakvo je meso najbolje za odrezak?
Najbolji odrezak dobiva se od dobro odležanih komada govedine kao što su pečenica, pečenica, ribica, odrezak s boka ili filet mignon. Važna je i mramornost - prošaranost masnoćom koja osigurava sočnost i okus mesa.