Štitnici za prste prilikom rezanja
Štitnici za prste – za sigurno rezanje
Štitnici za prste za rezanje pametni su kuhinjski uređaji koji štite vaše prste prilikom sjeckanja, rezanja ili mljevenja. Iako profesionalni kuhari rijetko koriste štitnike za prste, oni mogu biti korisni za:
- kuhari početnici
- radnici restorana/menza ili bistroa gdje treba usitniti puno hrane
- djeca koja žele kuhati s roditeljima ili sami
- starije osobe koje žele biti samostalne i same kuhati
- osobe s tjelesnim invaliditetom
Kako djeluju štitnici za prste za rezanje?
Štitnici za prste imaju različite oblike i veličine i izrađeni su od različitih materijala – obično čelika ili plastike. Neki od njih se stavljaju samo na vrhove prstiju (posebno na svaki prst), a neki štite sve prste/zglobove u isto vrijeme.
Štitnik za prste obično nosite na srednjem i kažiprstu, dok se ostali prsti slobodno kreću. Vrh štitnika za prste držat će hranu koju režete na mjestu. Zahvaljujući štitniku za prste, oštrica noža ni u jednom trenutku ne dodiruje prste što štiti korisnika od porezotine.
Kako kuhari ne porežu prste?
Profesionalni kuhari imaju posebnu tehniku rezanja koja im omogućuje zaštitu prstiju. Drže svoju ruku u položaju pandži s vrhovima prstiju savijenih ispod i dodiruju nož prvim zglobom. Mali prst i palac drže hranu, a cijela se ruka pomiče unatrag dok sjecka rukom koja je reže i prati je nožem. Za preciznije upute pogledajte filmove na YouTubeu.