Tave za umake
Lonci – mali, ali neophodni lonci za svaku kuhinju
Koji elementi čine tavu?
Lonci su niži od običnih lonaca i imaju manji promjer od lonaca te imaju dugu ručku poput tave. Koriste se za kuhanje tekućina na štednjaku, posebno ako zahtijevaju zgušnjavanje ili redukciju (poput umaka, rižota i sl.). Duga ručka olakšava držanje lonca na mjestu dok istovremeno miješate tekućinu kuhinjskom žlicom.
Za što koristite lonac?
Lonci su vrlo svestrani i moraju se imati u svakoj kuhinji. Mogu se koristiti za:
- pripremanje i zgušnjavanje umaka
- kuhanje malih porcija juha, variva, dječje hrane, umaka
- pripremanje hrane poput zobene kaše ili kreme
- zagrijavanje malih porcija hrane
- pripremanje hrane za jednu ili dvije osobe
Koju tavu odabrati?
U Kulina nudimo vam širok izbor lonca (ovdje pogledajte naše najprodavanije lonce), izrađenih od različitih materijala, proizvedenih od strane pouzdanih robnih marki, dostupnih u različitim bojama i dizajniranih za različite stilove interijera. Ako ne znate koji lonac odabrati, ovdje pročitajte naš ultimativni vodič za kupnju o loncima i provjerite naše lonce od nehrđajućeg čelika iz WMF, Zwilling, Fissler. Neki naši lonci opremljeni su poklopcem, a neki su prikladni za upotrebu u pećnici.
Naš savjet: Ako tražite lijepe lonce za svoju kuhinju, pogledajte bakrene posude za umake Mauviel, de Buyer ili Eva solo Trajat će cijeli život i izgledat će vrlo otmjeno, posebno ako ih objesite na stalak za lonce. Također možete pročitati naš vrhunski vodič za kupnju tava ovdje.
Kako se brinuti za svoje posude za umake?
Znate li da većina ljudi kupi set lonaca samo dva do tri puta u životu? Ponekad smo skloni kupnji automobila češće nego lonaca! Zbog toga se isplati ulagati u visokokvalitetne posude i uživati u njihovoj funkcionalnosti godinama koje dolaze i svaki put kad kuhate. A ako ulažete novac u kvalitetno posuđe, trebali biste se pobrinuti i da se o njemu pravilno brinete. Kako se brinuti za svoje lonce i lonce?
- uvijek pročitajte upute proizvođača prije prve uporabe i pazite da svoju posudu za umake ne stavljate u perilicu posuđa ako to nije preporučljivo,
- nemojte koristiti metalno posuđe koje može izgrebati površinu vaših lonaca, umjesto toga koristite drveno ili silikonsko posuđe
- izbjegavajte ostavljati prljavu posudu preko noći ili je namakati na duže vrijeme (osobito ako je od nehrđajućeg čelika),
- ako se želite riješiti mrlja s površine posude od nehrđajućeg čelika, očistite je sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika,
- izbjegavajte čišćenje posuda s keramičkim premazom čeličnom vunom,
- očistite svoje željezne posude odmah nakon upotrebe i nemojte koristiti sapun jer je metal porozan i može apsorbirati okus kemikalija,
- izbjegavajte temperaturne šokove, ne stavljajte vruće posude u hladnu vodu itd.
- ne kuhajte kiselu hranu (poput rajčice) u posudama od lijevanog željeza,
- nemojte slagati obložene lonce i tave jednu na drugu jer to može uzrokovati ogrebotine i krhotine. Objesite ih na kuke ili ih stavite na stranu.