Tave – koje su tave najbolje za prženje?
Tave su neophodne u svakoj kuhinji. Najčešći tipovi tava su aluminijske, nehrđajuće, bakrene i lijevane tave. Svaki od materijala ima svoje karakteristike i prednosti, koje možete pročitati u nastavku ili u našem potpunom vodiču za tave ovdje.
Koje su najbolje tave i za koju vrstu hrane su prikladne?
- Nehrđajuće tave za prženje: za gotovo sve vrste hrane koju želite pržiti, peći ili zapeći. Praktički su neuništive, a materijal nudi izvrstan raspored topline.
- Aluminijske tave najbolje su za pečenje pojedinačnih porcija mesa, odrezaka, hamburgera ili prženje jaja. Aluminijske tave su lagane i vrlo dobro raspoređuju toplinu, ali imajte na umu da ne zadržavaju toplinu baš najbolje, stoga će temperatura varirati kada dodate hranu u vruću tavu.
- Lijevane tave najbolje su za odreske, ali i za prženje i pečenje raznih vrsta jela. Ipak, trebali biste zapamtiti da ih ne koristite za hranu poput rajčica i drugih kiselih sastojaka, osjetljive ribe, jaja ili ljepljivih slastica.
- Bakrene tave se brzo zagrijavaju i hlade, lijepo izgledaju i izvrstan su ukras svake kuhinje. Idealne su za kuhanje jela koja zahtijevaju stalnu toplinu i preciznu regulaciju temperature (za ribu, umake ili slastice poput karamela), ali ne bi se smjele koristiti s kiselim sastojcima poput limunovog soka, vina ili rajčica.
Kupnja prave tave također ovisi o tome koju hranu obično pržite, koju vrstu štednjaka koristite i za koliko ljudi obično kuhate. Također možete pogledati naš izbor wokova i gril tava.
Jesu li neljepljive tave dobre za prženje i zašto ih profesionalni kuhari ne vole?
Neljepljive tave su vrlo praktične i jednostavne za korištenje, a mnogi ih rado koriste za razne kulinarske zadatke, uključujući prženje, pečenje ili pirjanje. Ipak, morate znati da su obično vrlo osjetljive i lako je uništiti njihov neljepljivi premaz korištenjem pogrešnog kuhinjskog pribora ili prejakih abrazivnih kemikalija. To je razlog zašto ih profesionalni kuhari ne koriste u profesionalnim kuhinjama ili u restoranima gdje su tave u stalnoj upotrebi.
Kvalitetne neljepljive tave su ipak odličan alat za kućnu upotrebu, a kombinacija nehrđajućeg čelika i neljepljivih svojstava idealna je za sve tipove kućnih kuhara, uključujući i potpune početnike. Koristite svoje neljepljive tave, posebice za jela od jaja, povrće, perad i osjetljivu ribu.
Koliko često biste trebali mijenjati neljepljive tave?
Prema nekim općim pravilima, trebali biste ih mijenjati otprilike svakih pet godina, ali s vremena na vrijeme morate pogledati svoju tavu, i ako primijetite da je deformirana, izgrebana ili promijenjene boje, trebali biste je odmah prestati koristiti.
Koje su tave najbolje?
U Kulini ćete pronaći mnoštvo pouzdanih, visokokvalitetnih tava poznatih proizvođača kao što su Zwilling, Fissler, Woll ili WMF. Odabir ovisi o tome koji materijal preferirate i koliko novca želite uložiti u svoju tavu. Odaberite Tefal ako tražite povoljnu tavu s neprijanjajućom površinom, ili se odlučite za de Buyer ako si možete priuštiti vrhunsku tavu legendarnog francuskog proizvođača.
Kako se brinuti za svoje tave?
Svaki materijal ima svoje specifičnosti i stoga zahtijeva individualnu njegu:
- za tave s neprijanjajućom površinom koristite samo silikonske alate,
- uvijek perite svoje tave ručno, ne koristite jaka sredstva za čišćenje niti abrazivne spužve,
- osušite svoje tave odmah nakon pranja,
- izbjegavajte nagle promjene temperature (nikada ne stavljajte vruću tavu pod hladnu vodu)
- Pokušajte izbjegavati kisele namirnice i sprejeve za kuhanje u aerosolima.
- Nakon sušenja premažite tavu tankim slojem ulja.
- Pravilno skladištite tave.