Univerzalne tave za prženje
Tave za prženje – koje tave su najbolje za prženje?
Tave su nezaobilazan dio svake kuhinje. Najčešće vrste tava su od aluminija, nehrđajućeg čelika, bakra ili lijevanog željeza. Svaki od materijala ima svoje karakteristike i prednosti o kojima možete pročitati ispod ili u nastavku našeg detaljnog vodiča o tavama. Također možete pogledati naše najprodavanije tave za prženje ovdje i provjeriti što su drugi kupci odlučili izabrati za sebe.
Koje tave su najbolje i za koju vrstu hrane su prikladne?
- tave za prženje od nehrđajućeg čelika: za gotovo sve vrste hrane koju želite pržiti, zapeći ili pirjati, praktički su neuništive, a materijal nudi vrhunsku distribuciju topline
- aluminijumske skillet tave najbolje su za prženje pojedinačnih porcija mesa, odrezaka, hamburgera ili jaja. Aluminijske tave su lagane i vrlo dobro provode toplinu, ali imajte na umu da ne zadržavaju toplinu baš dobro, tako da kada dodate hranu u vruću tavu, temperatura će varirati
- tave za prženje od lijevanog željeza najbolje su za odreske ali i za prženje i pirjanje različitih vrsta hrane. Ipak, zapamtite da ih ne smijete koristiti za hranu poput rajčica i drugih kiselih sastojaka, osjetljive ribe, jaja ili ljepljivih deserta
- bakrene tave za prženje brzo se zagrijavaju i hlade, lijepo izgledaju i izvrstan su ukras za svaku kuhinju, savršene su za kuhanje hrane koja zahtijeva stalnu toplinu i preciznu kontrolu temperature (za ribu, umake ili slatkiše poput karamele) ali se ne smiju koristiti s kiselim sastojcima poput soka od limuna, vina ili rajčice
Kupnja prave tave ovisi i o tome kakvu hranu obično pržite, kakav štednjak koristite i za koliko ljudi obično kuhate.
Jesu li neprijanjajuće tave dobre za prženje i zašto ih profesionalni kuhari mrze?
Tave s neprijanjajućim slojem vrlo su praktične i jednostavne za korištenje i mnogi ih vole koristiti za sve vrste kulinarskih zadataka, uključujući prženje, pečenje ili pirjanje. Ipak, morate znati da su ove tave obično vrlo osjetljive i da je lako oštetiti njihov neprianjajući premaz korištenjem pogrešnih kuhinjskih pomagala ili prejakih, abrazivnih kemikalija. To je razlog zašto ih profesionalni kuhari ne koriste u profesionalnim kuhinjama ili u restoranima gdje se tave stalno koriste.
Ipak, tave s neprijanjajućim premazom izvrsno su posuđe za korištenje kod kuće, a kombinacija nehrđajućeg čelika i svojstvo neprianjanja čini ih savršenim za sve vrste kućnih kuhara, uključujući potpune početnike. Koristite svoje neprianjajuće tave, posebno za jela od jaja, povrća, peradi i delikatne ribe.
Koliko često trebate mijenjati neprianjajuće tave?
Prema nekim nepisanim pravilima, trebali biste ih zamijeniti otprilike svakih pet godina, ali s vremena na vrijeme trebate pregledati svoju tavu i ako primijetite da je iskrivljena, izgrebana ili je promijenila boju, trebali biste je odmah prestati koristiti.
Koje tave za prženje su najbolje?
U Kulini ćete pronaći mnoštvo pouzdanih, kvalitetnih tava renomiranih proizvođača kao što su Zwilling, Fiskars, Fissler, Woll ili WMF. Izbor ovisi o tome koji materijal preferirate i koliko novca želite uložiti u svoju tavu. OdaberiteTefal ako tražite jeftinu tavu s neprijanjajućim premazom ili odaberite de Buyer ako možete priuštiti premium tavu legendarnog francuskog proizvođača.
Kako održavati svoje tave za prženje?
Ako ste uložili novac u kvalitetnu tavu, trebate je održavati na odgovarajući način koji će vam osigurati dugu i zdravu upotrebu. Kako da održavate svoju tavu? Slijedite ova jednostavna pravila kako biste dugo uživali u tavama:
- koristite samo silikonski pribor na neprianjajućim tavama,
- tave uvijek perite ručno, bez da koristite jake deterdžente ili ribanje,
- tave osušite odmah nakon pranja,
- izbjegavajte nagle promjene temperature (nikad ne stavljajte vruću posudu pod hladnu vodu),
- pokušajte izbjegavati kiselu hranu i aerosolne sprejeve za kuhanje,
- nakon sušenja, vaše tave premažite tankim slojem ulja,
- pravilno odlažite vaše tave